Seizoenskortingen en hun effect op de verkoop 

Seizoenskortingen zijn een slimme manier om de verkoop te stimuleren, overtollige voorraad te verkopen en klanten aan je te binden. Maar, zoals met alles, het is een balans.

8 augustus 2024, 07:18 2411 x gelezen

“Waarom geven we zoveel kortingen rond de feestdagen en in de vakantieperiode?” Een vraag die je vast weleens hebt gesteld. En terecht! Want hoewel kortingen de kassa laten rinkelen, zitten er ook haken en ogen aan.

Laten we samen in de wereld van de seizoenskortingen duiken. We bekijken wat ze precies zijn, waarom ze zo goed werken en wanneer je misschien twee keer moet nadenken voordat je weer een fikse korting aanbiedt.

Wat zijn seizoenskortingen?

Seizoenskortingen, je kent ze wel: die knallende Black Friday-aanbiedingen, zomeruitverkoop of back-to-school-aanbiedingen. Het idee is natuurlijk simpel: verlaag de prijs en zie de verkoopcijfers stijgen. Maar er komt meer bij kijken dan alleen de prijs verlagen.

De voordelen van seizoenskortingen

  • Meer verkopen en omzet

Het doel van elke marketingstrategie is omzetgroei. Seizoenskortingen zijn een goede manier om dit te realiseren. Neem bijvoorbeeld de feestdagen: volgens de National Retail Federation (NRF) steeg de detailhandelsomzet tijdens de feestdagen in de 10 jaar voorafgaand aan 2022 gemiddeld met 4,9% per jaar. Dit laat zien hoe effectief deze kortingen kunnen zijn in het stimuleren van de verkoop.

  • Voorraad opruimen

Aan het einde van een seizoen wil je niet blijven zitten met producten die niemand meer wil hebben. Kortingen helpen je om die voorraad snel te verkopen en ruimte te maken voor nieuwe collecties. Vooral in de mode-industrie, waar trends net zo snel veranderen als het weer.

  • Klantloyaliteit en merkbekendheid

Consumenten houden van een goede deal en komen terug voor meer. Volgens een rapport van Retail Customer Experience, staan Amazon en Walmart bovenaan als het gaat om klantloyaliteit door hun strategische gebruik van kortingen en klantgerichte programma’s zoals Amazon Prime en Walmart+ (StoreAutomator). Deze programma’s bieden exclusieve kortingen en voordelen, waardoor klanten keer op keer terugkomen.

Nederlandse voorbeelden van succesvolle klant loyaliteitsprogramma’s zijn onder andere Albert Heijn met hun Bonuskaart en Bol.com met Select. Beide programma’s bieden exclusieve kortingen en voordelen voor trouwe klanten. Albert Heijn biedt gepersonaliseerde aanbiedingen en kortingen op basis van koopgedrag, terwijl Bol.com Select gratis bezorging, snelle levering en exclusieve deals biedt voor een vast jaarlijks bedrag. Dit soort programma’s helpen om klanten te binden en ervoor te zorgen dat ze regelmatig terugkomen en weer nieuwe aankopen zullen doen.

  • Meer online verkeer en betrokkenheid

Seizoenskortingen zijn een geweldige manier om je online verkeer en social media-betrokkenheid te vergroten. Tijdelijke aanbiedingen en aantrekkelijke deals zorgen voor meer interacties met je merk, waardoor je merk zichtbaarder wordt. Strategische social media-campagnes tijdens kortingsperiodes kunnen niet alleen je huidige klanten bereiken, maar ook nieuwe klanten aantrekken.

De nadelen van seizoenskortingen

  • Lagere winstmarges

Hoewel kortingen de verkoop kunnen verhogen, kunnen ze ook je winstgevendheid schaden als ze niet zorgvuldig worden beheerd. Het is cruciaal voor bedrijven om de juiste balans te vinden en te voorkomen dat ze meer korting geven dan nodig is, omdat dit kan leiden tot onnodige vermindering van de winst.

  • Verminderde waarde

Regelmatige kortingen kunnen de waargenomen waarde van je producten aantasten. Consumenten kunnen besluiten te wachten op de volgende uitverkoop in plaats van tegen de volle prijs te kopen. Dit fenomeen, ook wel “discount fatigue” genoemd, is niet wat je wilt.

  • Complex voorraadbeheer

Seizoenskortingen vereisen strikt voorraadbeheer. Te veel kortingen en je bent uitverkocht. Te weinig en je zit met overtollige voorraad. Dit vraagt om een goede planning en inschatting van de vraag.

Praktijkvoorbeelden

  • Black Friday

Misschien wel het bekendste voorbeeld. Op Black Friday bieden retailers grote kortingen om de feestdagen shopping te starten. In Nederland blijft Black Friday elk jaar populairder worden, met grote online winkels zoals Bol.com, Coolblue en MediaMarkt die aanzienlijke kortingen aanbieden. In november 2023 zorgde het wekenlange koopjesfestijn voor rinkelende kassa’s, waarbij Nederlandse consumenten gezamenlijk honderden miljoenen euro’s uitgaven aan onder andere nieuwe spelcomputers en televisies. Volgens marktonderzoeker GfK gaven Nederlanders in totaal 366 miljoen euro uit aan consumenten elektronica, een stijging van 1,1% ten opzichte van 2022 (AD). Dit toont aan hoe effectief deze kortingen zijn in het stimuleren van de verkoop en het aantrekken van klanten.

  • Back-to-School Kortingen

Nederlandse bedrijven zoals HEMA en Bruna doen elk jaar mee aan de back-to-school kortingen. Deze kortingen helpen ouders geld te besparen op schoolbenodigdheden en verhogen de verkoop in een anders rustige periode. Tijdens deze acties bieden deze winkels aanzienlijke kortingen op producten zoals schriften, pennen, rugzakken en andere schoolbenodigdheden, waardoor ze aantrekkelijker worden voor ouders en studenten die zich voorbereiden op het nieuwe schooljaar.

Conclusie

Seizoenskortingen zijn een slimme manier om de verkoop te stimuleren, overtollige voorraad te verkopen en klanten aan je te binden. Maar, zoals met alles, het is een balans.

De nadelen, zoals lagere winstmarges en kortingsmoeheid, moeten zorgvuldig worden overwogen. Met een goed geplande korting strategie kunnen bedrijven de voordelen maximaliseren en de nadelen minimaliseren.

 

Bronnen: 

  1. https://nrf.com/media-center/press-releases/nrf-predicts-healthy-holiday-sales-consu mers-navigate-economic 
  2. https://www.storeautomator.com/amazon/amazons-prime-big-deal-days-vs-walmart-t he-numbers-and-strategies/ 
  3. https://www.retailcustomerexperience.com/news/amazon-tj-maxx-walmart-lead-in-cu stomer-loyalty/ 
  4. https://www.ad.nl/economie/black-friday-blijft-nederland-verpulveren-dit-moeten-we-n iet-willen-stop-ermee~a3793e35/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F& cb=3696e7a1-9073-41bc-b3eb-e282f14e4b4b&auth_rd=1
Thom Nas
Online marketeer & oprichter bij Marketingkenners

Thom is mede-eigenaar van Marketingkenners, een bureau met de nieuwe generatie marketeers. Met zijn expertise in online marketing helpt hij bedrijven aan meer leads, omzet en klanten. Door slimme marketingstrategieën en effectieve campagnes zorgt Thom ervoor dat bedrijven online beter vindbaar zijn en groeien. Hij ontwikkelt innovatieve oplossingen en werkt nauw samen met zijn klanten om hun doelen te bereiken.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!