ReclameReview: 'Kom maar op met het leven!', aldus NN

20 april 2022, 13:00

Kun jij alle veranderingen in het leven aan? Nationale-Nederlanden wil je daarbij helpen. Dat laten ze zien in de nieuwe merkcampagne met als motto ‘Kom maar op met het leven!’.

Credits

Bureau: DentsuAchtung

Productie: Cake Film

Media-inzet: Mindshare en Storm Digital

Verantwoordelijk bij NN Group: Mariëlle Krouwel, director of global branding

Doelstelling

Nationale-Nederlanden neerzetten als supporter van het leven en zo meer klanten werven.

Uitwerking

Uit het persbericht: “Nationale-Nederlanden start met een nieuwe landelijke merkcampagne op tv, online en op grote billboards op straat en lanceert ook de vernieuwde positionering. Hiermee zet Nationale-Nederlanden zich neer als de onvoorwaardelijke supporter die mensen aanmoedigt om alle veranderingen in het leven vol vertrouwen aan te gaan. Een campagne die over kansen en mogelijkheden gaat in plaats van over risico’s, juist ook op momenten dat er in je leven iets verandert.

De nieuwe merkbelofte staat centraal in de nieuwe commercial van Nationale-Nederlanden. Daarin laat de jonge Bobbie zien dat veranderen een kwestie van doen is. Vol vertrouwen neemt ze het heft in eigen hand en besluit haar loszittende melktand zelf het laatste zetje te geven. De boodschap: ‘Voor welke verandering je ook staat, onze support heb je. Dus kom maar op met het leven.’

Mariëlle Krouwel, Head of Global Branding NN Group: ‘Verandering is de enige constante in het leven. Sommige veranderingen initiëren mensen zelf, maar bij Nationale-Nederlanden zien we dat er ook belangrijke zaken in het leven zijn die je overkomen. Soms met grote impact en financiële consequenties. Nationale-Nederlanden pakt de rol van supporter en moedigt heel Nederland aan om in beweging te komen. Met onze verzekeringen, pensioenen en bankzaken én inspirerende maatschappelijke initiatieven geven wij mensen de support om vol vertrouwen veranderingen in hun leven aan te gaan.’”

Oordeel

Het schijnt dat je in kunst alles kunt zien wat je wilt. Niet dat ik het reclamevak nu met kunst wil vergelijken, want ik vind mezelf in de verste verte geen kunstenaar. Maar ik moest hier toch aan denken toen ik het persbericht las nádat ik de commercial had gezien. Ik vond het een prima visueel verhaal, grappig uitgewerkt, maar nou ook weer niet heel bijzonder. En toen las ik deze zin: Hiermee zet Nationale-Nederlanden zich neer als de onvoorwaardelijke supporter die mensen aanmoedigt om alle veranderingen in het leven vol vertrouwen aan te gaan. Zo’n verantwoording had ik ook kunnen schrijven, maar dat was zeker niet wat ik uit de commercial haalde.

Wat haal ik er dan wel uit? Nou, dat Nationale-Nederlanden je helpt bij verzekeringen, pensioenen en bankzaken. Maar dat wist ik al. Eén enkele commercial zorgt uiteraard nog niet meteen voor een verschuiving van het merkimago. Daar gaat tijd overheen en ik zie wel in dat ze hiermee een stap in de juiste richting zetten.

Maar dan kom ik toch weer terug op het grote probleem dat erg veel campagnes van financiële dienstverleners hebben: wat je ziet, gaat niet over hun producten. In dit geval gaat het ook weer om een brede metafoor. Het kind dat zelfstandig bezig gaat met het plan om een tand te laten trekken, heeft helemaal niets te maken met verzekeringen, pensioenen of bankzaken. Nog minder zelfs dan de ‘Even Apeldoorn bellen’-campagne te maken had met verzekeringen. Het voordeel van deze aanpak is dat het veel makkelijker wordt om een volgende uiting te bedenken. Het nadeel is dat je voor de doelgroep nooit de link legt met het product waarbij ze aan jouw merk moeten denken.

David Brinks
Eigenaar bij Hardcopy

Freelance (SEO-)copywriter en mede-eigenaar van Radish Concepts. Blogt ook op Copytips.nl. Houdt van korte bio's.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!