ReclameReview: Booking.com

14 februari 2013, 18:29

'Booking.yeah' is de naam van de eerste campagne die Booking.com gebruikt om zichzelf in de VS te positioneren. Made in Holland.

Credits:

Bureau: Wieden + Kennedy Amsterdam

Account: Jordi Pont, Bastien Laurent

Copy: Zach Watkins, Mark Bernath

Creative director: Eric Quennoy, Mark Bernath

D.O.P.: Stephane Fontaine

Editor: Edward Line

Geluid: Alex Nicholls-Lee

Klant: Cort Cunningham, Paul Hennessy, Darren Houston

Planner: Martin Weigel, Richard Oldfield

Producer: Tony Stearns

Productie:Rani Melendez, Richard Ulfvengren

Project management: Jackie Barbour

Public relations: Michael Graves, Emilie Douque

RTV: Erik Verheijen

Productie: Traktor

Offline: Final Cut, London

Online: Glassworks Amsterdam

Muziek: Massive Music

Geluid: WAVE Amsterdam

Media: Wieden + Kennedy NY

De doelstelling:

Booking.com in de VS neerzetten als dé boekingssite voor vakanties waarmee je kiest voor kwaliteit.

De uitwerking:

In deze campagne wordt de herkenbare situatie getoond waarin je als vakantieboeker verkeert voordat je aankomt op je geboekte bestemming. Onzekerheid. Heb je wel de juiste accommodatie geboekt? Booking.com wil met de campagne 'Booking.yeah' bereiken dat mensen 'Booking' als bijvoeglijk naamwoord gaan zien dat tevredenheid en vakantieplezier uitdrukt.

Het oordeel:

Ik vind hem mooi. Tuurlijk is het enigszins flauw dat in deze campagne de losse klankrelatie tussen de woorden 'Booking' en 'fucking' wordt gebruikt om van de merknaam een bijvoeglijk naamwoord te maken, maar daar kan ik niet echt mee zitten. Waar het mij om gaat is het verhaal dat hier verteld wordt. Superherkenbaar natuurlijk. Voor iedereen die ooit een vakantie heeft geboekt. Want je weet het gewoon niet vooraf. Booking.com toont hier het heerlijke gevoel wanneer blijkt dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Dat je zorgeloos kunt genieten van je vakantie, precies zoals je dat graag wilt. Dan denk je dus 'Booking.yeah'! Prima insteek, naar mijn mening. Mooi uitgevoerd ook qua beeld, geluid en casting. Een beetje over-the-top, maar ook weer niet te veel. Daardoor is de herkenbaarheid ook zo hoog. Bovendien is dit een commercial die ik best vaker wil zien, wat ook lang niet altijd het geval is. Niet-vervelend-gevonden-worden is ook scoren als merk.

David Brinks
Eigenaar bij Hardcopy

Freelance (SEO-)copywriter en mede-eigenaar van Radish Concepts. Blogt ook op Copytips.nl. Houdt van korte bio's.

Categorie
Tags

2 Reacties

    Arno Hoogenhuizen

    Ik geloof niet dat booking met deze commercial de intentie heeft dat de naam booking als bijvoeglijk naamwoord wordt gezien.

    Jij zegt het flauw te vinden… Ik vermoed dat dat eerder de bedoeling is. Deze commercial is de eerste serieuze poging van booking zichzelf offline te positioneren. De belangrijkste driver zal dan het verhogen van de naamsbekendheid zijn en daar horen irritante (zalando-achtige) naamsbekendheid boosters bij.


    16 februari 2013 om 07:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!