Realrank blogs beter dan PageRank?

16 januari 2008, 13:56

IZEA de maker van PayPerPost komt met RealRank:

“Finally, there’s a blog ranking system that uses real data to calculate which blogs are getting the most traffic and have the most influence on the web. IZEARanks ranks the top blogs in the blogosphere via actual site statistics, not an extrapolation of estimates.”

Dit doet IZEA om minder afhankelijk te worden van de PageRank aangezien Google betaalde tekstlinks voor PageRank afstraft. Waarom?

Realrank is het antwoord van Payperpost op de ‘linkhunt’ waar Google momenteel mee bezig is. Eerder paste Google haar PageRank zo aan dat betaalde links niet meer meetellen. Ook blogs uit het payperpost netwerk kregen een PageRank straf, zo leek het.

Omdat de waarde van posts die blogs als betaalde reviews plaatsen direct afhankelijk was van de PageRank van het blog, raakte deze PageRank straf het Payperpost betaalmodel direct in het hart. Met RealRank hoopt IZEA minder afhankelijk te worden van de populariteitscijfers van Google.

Om een realrank te krijgen moet wel een tellertje op de eigen blog geplakt worden. Is dit of een vergelijkbare teller iets voor de Marcom top 100? Ben je wel van het “gezeur” (sorry) af of Technorati en PageRank nu wel of niet een goede graadmeter zijn voor blogpopulariteit.

Keesjan Deelstra (1966) is getrouwd met Tessel en is trotse vader van vier dochters: Sacha, Suja, Meike en Elvi. Hij schreef het veelgeprezen ‘Handboek zoekmachine marketing’; het eerste Nederlandse boek over Organic en Paid search dat inmiddels meer dan 12.000 keer verkocht is. Hij studeerde Sociale Geografie aan de UvA in Amsterdam en vond zijn stek uiteindelijk in de internetwereld. Met zijn bureau InternetEffect adviseert hij grote en kleine bedrijven op het gebied van zoekmachinemarketing. SEO+SEA+Analytics= > Omzet. Hij draagt kennis over met het boek en cursussen: 'live' workshops en trainingen en de nieuwe E-learning SEO cursus. Met de SEO tool SeoEffect tenslotte, kunnen ondernemers zelf met hun SEO aan de slag. SEO Effect wordt inmiddels door meer dan 5000 websites gebruikt.

Categorie
Tags

5 Reacties

  Joery Bruijntjes

  Jammer aan dit systeem is dat je gelijk alle sites buiten de cirkel niet meeweegt waardoor het -tenzij vrijwel iedereen het gebruikt- alsnog een oneerlijke vergelijking is. Ondanks de kritiek die er is op Google en Technorati nemen die wél het hele spectrum mee.


  16 januari 2008 om 17:09
  Patrick Slavenburg

  Precies het probleem. Zie Alexa, Compete etc. Bovendien werkt Google al lang niet meer zo met Pagerank. Dit is de laatste jaren minder geworden en komt alleen nu weer terug in de discussie van supplemental/main index.

  Een vergelijkbaar model is Quantcast.com ook een silicon valley startup, die een “visit graph” bouwen, net als Google een “link graph ” heeft. De basis wordt gelegd door het surfgedrag van 2.2 million users en verder de input van ISP’s en grote websites.

  Wat misschien gebeurt is dat ze met opzet degenen die niet meedoen heel laag zullen ranken, zodat die zich wel gedwongen voelen om de javascript op hun blog te laden, daarmee market share winnend. Iets soortgelijks wordt ook wel gezegd over anderen zoals quantcast.

  Hoe dan ook zijn deze externe statistics bijzonder slechte wijzen van meten. EN AL HELEMAAL Pagerank, als daarmee de toolbar pagerank wordt bedoeld. Deze werkt al 1-2 jaar niet meer op betrouwbare wijze.

  FORGET pagerank. Die is niets meer waard.


  16 januari 2008 om 19:12
  Keesjan Deelstra

  @Patrick: Natuurlijk stelt PageRank niets voor maar de perceptie ervan is dat het wel wat voorstelt. En bij PayPerPost en Marcom 100 bepaald het gedeeltelijk de post prijs.


  16 januari 2008 om 20:06
  frankheijkamp

  Zeker interessant om in overwegen te nemen voor de Marcom Top100.

  Het blijft altijd een aanhoudende zoektocht naar representatieve meetmethoden, gezien de enorme snelheid van de technologische ontwikkelingen en het constant veranderende gedrag van bezoekers. Het is een grote uitdaging om op dat gebied bij te blijven. Hoe tel je bijvoorbeeld pageviews op een site die compleet uit AJAX technologie bestaat, daarbij is er immers niet meer echt sprake van “pagina’s”, er zijn kortom nog voldoende vraagstukken waar we onze tanden nog op kunnen stukbijten.


  18 januari 2008 om 14:19
  Madge

  dieoH:eslls, I just hopped over to your webpage via StumbleUpon. Not somthing I would usually read, but I enjoyed your views none the less. Thank you for making some thing well worth browsing.


  9 augustus 2016 om 05:31

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!