Let op: nieuwe regels voor YouTube-video’s gericht op kinderen

28 november 2019, 10:00

Vorige week kregen eigenaren van YouTube-kanalen het bericht dat zij voor iedere video moeten aangeven of het gericht is op kinderen. Bevat een video content voor kinderen, dan worden alle gepersonaliseerde advertenties vervangen door contextuele advertenties. Daarnaast kunnen bij de video’s geen reacties meer geplaatst worden en kunnen click-through info cards, end screens, notification functions, en de community tab niet meer gebruikt worden. Wat houdt de nieuwe regel precies in, en wat betekent het voor kanaal-eigenaren buiten de VS?

De maatregelen die YouTube hier neemt, zijn een gevolg van een schikking van 170 miljoen dollar. Deze ontving YouTube afgelopen september voor het overtreden van de Amerikaanse Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA). Het doel van COPPA is het beschermen van kinderen jonger dan 13 jaar tegen de verwerking van hun persoonsgegevens zonder toestemming van de ouders.

“Een deel van de verantwoordelijkheid wordt bij de kanaal-eigenaar gelegd”

YouTube is door de Amerikaanse toezichthouder (FTC) gewezen op haar verplichtingen om actief op te treden tegen COPPA-overtredingen op het platform. Daarvoor is een systeem ontwikkeld waarbij machine learning detecteert of er sprake is van content gericht op kinderen. Daarnaast wordt een deel van de verantwoordelijkheid bij de kanaal-eigenaar gelegd: zij worden verplicht om van al hun bestaande eigen video’s te labelen welke content gericht is op kinderen.

Voor wie?

De primaire verantwoordelijkheid van het voldoen aan de COPPA ligt bij ‘operators of commercial websites and online services‘, die zich richten op kinderen en daarbij persoonsgegevens laten verwerken. Daarvan is YouTube een voorbeeld, maar de wet kan bijvoorbeeld ook van toepassing zijn op advertentienetwerken, als daar persoonsgegevens van kinderen verzameld worden. Dat zou het geval kunnen zijn bij advertenties op websites die gericht zijn op kinderen. Opmerkelijk is dat de FTC in de media stelt dat kanaal-eigenaren ook aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het misbruiken van het labelingsysteem. In theorie zou je dan een boete van 42.530 dollar kunnen krijgen, wanneer je je video verkeerd labelt.

Het is goed om te realiseren dat de COPPA-wetgeving geldt voor het verwerken van persoonsgegevens van Amerikaanse kinderen. Dat is al snel het geval, en kun je zien in de YouTube Analytics van je kanaal. Ook al is je kanaal niet in het Engels is, je weet nooit wie er bij je video’s terecht komt.

Ook interessant: voor non-profits gelden de COPPA-regels in principe niet. Wel stimuleert de FTC deze partijen te voorzien in een soortgelijke bescherming van kinderen en hun persoonsgegevens.

“Ook al val je niet binnen de werkingssfeer van de COPPA-wetgeving, je moet wel voldoen aan de algemene voorwaarden van YouTube”

Tegelijkertijd ben je als gebruiker van het platform van YouTube gehouden aan diens algemene voorwaarden. YouTube geeft aan dat wanneer je je content niet goed instelt, er actie ondernomen kan worden tegen je YouTube-account. Dus ondanks dat je niet binnen de werkingssfeer van de COPPA-wetgeving valt of als kanaal-eigenaar uiteindelijk toch niet aansprakelijk zal zijn voor overtredingen, zul je moeten voldoen aan de algemene voorwaarden van YouTube.

Europese Wetgeving

Ook in Europa kennen we wetgeving voor het verwerken van persoonsgegevens van kinderen en de verantwoordelijkheden van platforms en kanaal-eigenaren.

Mediawetgeving

Onder de herziene Richtlijn AVMD zal YouTube ook verantwoordelijk worden voor het beschermen van minderjarigen tegen schadelijke en ongepaste content. Voor YouTube zal het labelingsysteem dus ook erg bruikbaar zijn om aan de verplichtingen te voldoen. In hoeverre kanaal-eigenaren hier ook weer een verantwoordelijkheid in zullen dragen, zal nog moeten blijken als de wetgeving in Nederland wordt ingevoerd.

AVG

De AVG biedt extra bescherming voor persoonsgegevens van kinderen. Daardoor zul je zeer waarschijnlijk net als bij COPPA uitkomen bij toestemming (van de ouders) als grondslag voor de verwerkingen. In Nederland heb je tot 16 jaar toestemming nodig van de ouders. De Nederlandse regering heeft de intentie om die leeftijdsgrens te verlagen tot 13 jaar.

Naomi van der Louw
Legal Counsel bij DDMA

Naomi van der Louw is Legal Counsel bij DDMA, branchevereniging voor data en marketing. In deze functie helpt zij DDMA-leden met allerlei juridische vraagstukken. Ze is gespecialiseerd in het privacyrecht en marketing, specifiek in reclame op sociale media. Hierbij ligt de focus op de praktische vertaalslag van wetgeving, regels en richtlijnen naar de marketingpraktijk.

Categorie
Tags

7 Reacties

  Dennis Schild

  Wat wordt dan als kinder content bepaald en wat als volwassene, en wat als je een video maakt zoals een vlog, waar valt dat onder.

  Leuk zo wet, maar wil meer informatie over.

  Games zou kinder content kunnen zijn.

  Maar FIFA is voor alle leeftijden, en sims3 vanaf 8 jaar dacht ik… maar als ik het onder kinder content zet, kunnen ook 5 of 6 jarige ernaar kijken.

  Wet voor YouTubers is te vaag nog.


  2 december 2019 om 13:54
  Piet

  Deze regel moet weg veel YouTube gaan stoppen want als ze elke keer nog boete krijgen van 42530


  10 december 2019 om 05:44
  Madelief

  Hi Naomi,

  Ik heb even een vraag; ik wil graag een youtubekanaal beginnen voor kinderen. Ik wil dat dan ook eerlijk aangeven bij youtube.

  Nu heb ik niet de illusie dat ik er rijk van word, maar ik wil er wel graag íets mee verdienen, omdat ik er wel veel tijd en energie in ga steken.

  Maar als ik dit nu allemaal lees vraag ik mij of ik uberhaupt wel iets mee kán verdienen…. klopt dat? Jij schreef: Het gevolg van je content als voor kinderen aanmerken is dat er geen data meer verzameld wordt van de kijkers.

  Word er dan uiteindelijk ook niets meer uitbetaald wat advertentieverdiensten betreft? Of wel, maar moet je dan bv. echt extreem veel kijktijd hebben verzameld?

  Vriendelijke groet, Madelief


  25 januari 2020 om 07:04
  naomivanderlouw@ddma.nl

  Hi Madelief,

  Contextueel adverteren op YouTube blijft nog wel mogelijk. Welke invloed dit precies heeft op de advertentieinkomsten van kanaaleigenaren kan ik je als jurist niet vertellen. Maar er is dus nog wel een mogelijkheid om iets te verdienen aan je kanaal.


  27 januari 2020 om 10:46
  Silvia Rozema

  Waarom kan ik op YouTube geen kindvriendelijke video’s bekijken terwijl ik al 43 ben en me gewoon aan de regels houd?


  18 april 2020 om 15:34
  maria

  Krachtige en effectieve liefdesbetovering om je ex-geliefde nu terug te krijgen: controleer DR SUNNY.

  Ik heb zojuist de wonderen van Dr.SUNNY’s Love Charm meegemaakt, die op internet en over de hele wereld is uitgezonden, hoe hij op geweldige wijze mensen over de hele wereld heeft geholpen hun huwelijk te herstellen en verloren geliefden te vinden, en ook om de loterij te winnen. Ik nam contact met hem op nadat ik zoveel getuigenissen van verschillende mensen had gelezen over hoe hij hielp een voormalige geliefde terug te brengen. Ik vertelde hem over mijn man die me ongeveer 8 maanden geleden in de steek had gelaten en het huis verliet met alles wat ik had. DR SUNNY zei me alleen maar te glimlachen en gemoedsrust te hebben, hij zal voor alles zorgen in slechts 48 uur. Na de tweede dag belde Gomez me, ik was zo geschrokken dat ik het telefoontje aannam en ik kon mijn oren niet geloven, hij was echt smeekte me hem te vergeven en beloften te doen via de telefoon. Hij kwam thuis en kocht ook een nieuwe auto voor mij om zijn liefde voor mij te bewijzen. Ik was zo blij en belde DR SUNNY en bedankte hem, hij vertelde me alleen dat ik het goede nieuws over de hele wereld moest delen .. nou als je een effectieve spreukmaker nodig hebt en echt voor elk probleem in je leven, kun je contact opnemen met DR SUNNY zijn e-mail: drsunnydsolution1@gmail.com of je kunt hem ook whatsappen op +2348082943805


  29 oktober 2020 om 21:00

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!