Let op: nieuwe regels voor YouTube-video’s gericht op kinderen

Let op: nieuwe regels voor YouTube-video’s gericht op kinderen
, DDMA

Vorige week kregen eigenaren van YouTube-kanalen het bericht dat zij voor iedere video moeten aangeven of het gericht is op kinderen. Bevat een video content voor kinderen, dan worden alle gepersonaliseerde advertenties vervangen door contextuele advertenties. Daarnaast kunnen bij de video’s geen reacties meer geplaatst worden en kunnen click-through info cardsend screensnotification functions, en de community tab niet meer gebruikt worden. Wat houdt de nieuwe regel precies in, en wat betekent het voor kanaal-eigenaren buiten de VS?

De maatregelen die YouTube hier neemt, zijn een gevolg van een schikking van 170 miljoen dollar. Deze ontving YouTube afgelopen september voor het overtreden van de Amerikaanse Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA). Het doel van COPPA is het beschermen van kinderen jonger dan 13 jaar tegen de verwerking van hun persoonsgegevens zonder toestemming van de ouders.

"Een deel van de verantwoordelijkheid wordt bij de kanaal-eigenaar gelegd"

YouTube is door de Amerikaanse toezichthouder (FTC) gewezen op haar verplichtingen om actief op te treden tegen COPPA-overtredingen op het platform. Daarvoor is een systeem ontwikkeld waarbij machine learning detecteert of er sprake is van content gericht op kinderen. Daarnaast wordt een deel van de verantwoordelijkheid bij de kanaal-eigenaar gelegd: zij worden verplicht om van al hun bestaande eigen video’s te labelen welke content gericht is op kinderen.

Voor wie?

De primaire verantwoordelijkheid van het voldoen aan de COPPA ligt bij 'operators of commercial websites and online services', die zich richten op kinderen en daarbij persoonsgegevens laten verwerken. Daarvan is YouTube een voorbeeld, maar de wet kan bijvoorbeeld ook van toepassing zijn op advertentienetwerken, als daar persoonsgegevens van kinderen verzameld worden. Dat zou het geval kunnen zijn bij advertenties op websites die gericht zijn op kinderen. Opmerkelijk is dat de FTC in de media stelt dat kanaal-eigenaren ook aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het misbruiken van het labelingsysteem. In theorie zou je dan een boete van 42.530 dollar kunnen krijgen, wanneer je je video verkeerd labelt.

Het is goed om te realiseren dat de COPPA-wetgeving geldt voor het verwerken van persoonsgegevens van Amerikaanse kinderen. Dat is al snel het geval, en kun je zien in de YouTube Analytics van je kanaal. Ook al is je kanaal niet in het Engels is, je weet nooit wie er bij je video’s terecht komt.

Ook interessant: voor non-profits gelden de COPPA-regels in principe niet. Wel stimuleert de FTC deze partijen te voorzien in een soortgelijke bescherming van kinderen en hun persoonsgegevens.

"Ook al val je niet binnen de werkingssfeer van de COPPA-wetgeving, je moet wel voldoen aan de algemene voorwaarden van YouTube"

Tegelijkertijd ben je als gebruiker van het platform van YouTube gehouden aan diens algemene voorwaarden. YouTube geeft aan dat wanneer je je content niet goed instelt, er actie ondernomen kan worden tegen je YouTube-account. Dus ondanks dat je niet binnen de werkingssfeer van de COPPA-wetgeving valt of als kanaal-eigenaar uiteindelijk toch niet aansprakelijk zal zijn voor overtredingen, zul je moeten voldoen aan de algemene voorwaarden van YouTube.

Europese Wetgeving

Ook in Europa kennen we wetgeving voor het verwerken van persoonsgegevens van kinderen en de verantwoordelijkheden van platforms en kanaal-eigenaren.

Mediawetgeving

Onder de herziene Richtlijn AVMD zal YouTube ook verantwoordelijk worden voor het beschermen van minderjarigen tegen schadelijke en ongepaste content. Voor YouTube zal het labelingsysteem dus ook erg bruikbaar zijn om aan de verplichtingen te voldoen. In hoeverre kanaal-eigenaren hier ook weer een verantwoordelijkheid in zullen dragen, zal nog moeten blijken als de wetgeving in Nederland wordt ingevoerd.

AVG

De AVG biedt extra bescherming voor persoonsgegevens van kinderen. Daardoor zul je zeer waarschijnlijk net als bij COPPA uitkomen bij toestemming (van de ouders) als grondslag voor de verwerkingen. In Nederland heb je tot 16 jaar toestemming nodig van de ouders. De Nederlandse regering heeft de intentie om die leeftijdsgrens te verlagen tot 13 jaar.

Credits afbeelding: Austin Pacheco / Unsplash, licentie: CC BY-NC-SA (Niet-commercieel hergebruik, inclusief aanpassing)

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Wat wordt dan als kinder content bepaald en wat als volwassene, en wat als je een video maakt zoals een vlog, waar valt dat onder.

  Leuk zo wet, maar wil meer informatie over.

  Games zou kinder content kunnen zijn.
  Maar FIFA is voor alle leeftijden, en sims3 vanaf 8 jaar dacht ik... maar als ik het onder kinder content zet, kunnen ook 5 of 6 jarige ernaar kijken.

  Wet voor YouTubers is te vaag nog.

  geplaatst op
 • Hi Dennis,

  Op deze pagina geeft YouTube richtlijnen over wanneer er sprake is van kindercontent:https://support.google.com/youtube/answer/9528076?hl=nl

  Volgens de COPPA-richtlijnen van de FTC zijn video's met de volgende kenmerken gericht op kinderen (wij noemen dit 'gemaakt voor kinderen'):

  Hieruit zouden we kunnen concluderen dat heel veel onder dit begrip kan vallen, ook gamevideos en vlogs. Deze video's komen voor zover ik weet niet op een speciale kinderpagina terecht. Het gevolg van je content als voor kinderen aanmerken is dat er geen data meer verzameld wordt van de kijkers.

  geplaatst op
 • Deze regel moet weg veel YouTube gaan stoppen want als ze elke keer nog boete krijgen van 42530

  geplaatst op
 • Hi Naomi,

  Ik heb even een vraag; ik wil graag een youtubekanaal beginnen voor kinderen. Ik wil dat dan ook eerlijk aangeven bij youtube.
  Nu heb ik niet de illusie dat ik er rijk van word, maar ik wil er wel graag íets mee verdienen, omdat ik er wel veel tijd en energie in ga steken.

  Maar als ik dit nu allemaal lees vraag ik mij of ik uberhaupt wel iets mee kán verdienen.... klopt dat? Jij schreef: Het gevolg van je content als voor kinderen aanmerken is dat er geen data meer verzameld wordt van de kijkers.

  Word er dan uiteindelijk ook niets meer uitbetaald wat advertentieverdiensten betreft? Of wel, maar moet je dan bv. echt extreem veel kijktijd hebben verzameld?

  Vriendelijke groet, Madelief


  geplaatst op
 • Hi Madelief,

  Contextueel adverteren op YouTube blijft nog wel mogelijk. Welke invloed dit precies heeft op de advertentieinkomsten van kanaaleigenaren kan ik je als jurist niet vertellen. Maar er is dus nog wel een mogelijkheid om iets te verdienen aan je kanaal.

  geplaatst op
 • Waarom kan ik op YouTube geen kindvriendelijke video's bekijken terwijl ik al 43 ben en me gewoon aan de regels houd?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.