Laag zoekvolume? Haal meer uit je AdWords-campagnes

2 juli 2018, 06:00

Voldoende zoekvolume is het uitgangspunt van succesvolle AdWords-campagnes. Dit geldt vooral voor nieuwe bedrijven met innovatieve producten of ondernemingen die adverteren in een niche met kleine potentiële doelgroepen: het is immers makkelijker om een campagne bij te sturen die per maand 25.000 vertoningen binnenhaalt met een CTR van 20 procent en een conversieratio van 5 procent. Maar wat als je campagne ‘slechts’ tweehonderd vertoningen per maand binnenhaalt? Vijf tips om je zoekvolume op te schroeven.

Tip 1: Gebruik brede zoekwoorden

Bij het gebruiken van een breed zoekwoord, kunnen advertenties ook worden getoond voor relevante varianten van het zoekwoord. Denk hierbij aan spelfouten, synoniemen en andere relevante varianten. Het toevoegen van brede zoekwoorden kan helpen bij het vinden van nieuwe zoektermen die bij een product of dienst passen. Brede zoekwoorden vangen dus de meeste varianten op ten opzichte van de andere keywordtypes.

Van ‘brede zoekwoorden’ kunnen we nog wel eens in de stress schieten, maar voor zoekwoorden met een laag zoekvolume is het een bruikbare strategie. Zo kun je namelijk zelf nieuwe zoekwoord-ideeën opdoen.

Voorbeeld: breed zoekwoord Hotel Spanje

Het voordeel van brede zoekwoorden is dat er op meer zoekwoorden vertoond zal worden. Het nadeel is echter dat je als adverteerder veel controle weggeeft. Dit betekent dat je potentieel betaalt voor klikken van gebruikers die in de eerste plaats niet in jouw aanbod geïnteresseerd zijn. Natuurlijk wil je niet gelijk al je zoekwoorden als brede zoekwoorden toevoegen, maar kies zoekwoorden met een te laag zoekvolume om vertoond te worden:

Met deze instellingen zullen de zoekwoorden met laag zoekvolume vertoond worden.

Een aantal extra tips voor het toevoegen van de brede zoekwoorden zijn:

  • Hou het zoektermenrapport scherp in de gaten op irrelevante zoekwoorden en sluit deze uit
  • Let juist ook op de relevante zoekwoorden. Deze kun je alsnog in exact match, phrase match of modified broad match toevoegen.
  • Zorg er standaard voor dat alle exacte zoekwoorden in het account als uitsluitingszoekwoord zijn toegevoegd om te voorkomen dat zoekwoorden in de verkeerde advertentiegroepen getriggerd worden
  • Start met adverteren op basis van RLSA met de optie ’targeting’. Bij goede resultaten kun je overschakelen op ‘observaties’.

Tip 2: Maak gebruik van RLSA-campagnes

Stel, je verkoopt abonnementen voor tv gidsen. Normaal gesproken bied je niet op het zoekterm ’tv gids abonnement’, omdat de zoekintentie van de gebruiker niet betekent dat hij ook daadwerkelijk een tv-gidsabonnement bij jou zal afsluiten. Maar als je weet dat een bezoeker je website al eens heeft bezocht, dan zul je misschien eerder willen betalen voor dit generieke keyword, in de hoop dat wanneer er weer op ’tv gids abonnement’ wordt gezocht, deze gebruiker aan jouw merk zal denken.

Dit betekent dat het mogelijk is om potentiële nieuwe klanten te benaderen die achteraf op generieke zoekwoorden zoeken, zonder te concurreren op gebruikers die nog niet zitten te wachten op je aanbod. Kortom, met deze tactiek gebruik je RLSA om zoekwoorden met een groter zoekvolume in te zetten, zonder dat je daarmee veel meer irrelevante kliks binnenhaalt.

Tip 3: Vergroot het bereik van geografische targeting

Om mijn AdWords-accounts en campagnes efficiënt te managen, keek ik niet vaak om naar de zoekwoorden met een laag zoekvolume. Dit gold vooral voor de woorden die generiek waren met een lage kwaliteitscore. Bod-aanpassingen doorvoeren op relevante keywords is de makkelijkste en meest gebruikte manier om jouw advertenties te tonen aan de juiste doelgroep, maar het is niet de enige manier.

Een andere optie is om het geografisch bereik van je AdWords-campagne te vergroten als je flexibel diensten of producten kunt aanbieden. Voor de meeste long-tail zoekwoorden kan het uitbreiden van de targetlocatie het zoekvolume zodanig verhogen dat de advertenties met een te laag zoekvolume nu wel worden vertoond.

Je kunt geografische targeting instellen om gebruikers uit een bepaald geografisch gebied te bereiken waarbij je de optie hebt te focussen op plaatsen, regio’s, provincies en landen. Stel, je bent een makelaarsbedrijf dat huizen in Almere verkoopt. Target dan alleen deze stad en sluit de rest van de steden in het land uit. Als makelaar zul je waarschijnlijk regionale termen in je campagne meenemen zoals ‘makelaars in Almere’ en ‘huis kopen in Almere’. Dankzij geo-targeting kun je ook generieke termen zoals ‘makelaar’, gebruiken omdat je targeting alleen op Almere is ingesteld. Dit betekent dat alleen lokale gebruikers in Almere die zoeken naar ‘makelaar’ de advertentie zullen zien. Zo kun je specifiek aangeven in welke je stad je jouw advertenties wilt vertonen.

Tip 4: Gebruik labels om advertenties te analyseren

Zoals al eerder aangegeven zijn zoekwoorden met een laag zoekvolume meestal long-tail en erg specifiek. Het kan daarom moeilijk zijn om op basis van deze keywords je advertenties te optimaliseren. Toch zul je zo veel mogelijk kliks uit deze zoekwoorden moeten halen met je advertentie wanneer een persoon toch hierop zoekt. Om de kans op een klik te verhogen zul je voor zoektermen met een laag zoekvolume, die wel een specifieke zoekintentie hebben, moeten zorgen dat er een nauw samenhang is met je advertenties. Achteraf kan het lastig zijn om advertenties die maar vijf tot tien kliks binnenhalen te analyseren en hierdoor potentiële klikken en conversies mislopen.

Gelukkig is hier een oplossing voor. Dit werkt als je consistent zoekwoorden in tekstadvertenties kopieert en combineert met specifieke USP’s of call-to-actions. Je kunt elk van deze advertentie varianten koppelen aan een label in AdWords. Vervolgens kun je met het aangewezen label de prestaties van je advertenties terugvinden in de Rapporten Editor.

Wanneer je het label in de rapporten-editor hebt geselecteerd, kun je de metriekkolommen kiezen die je wilt evalueren. De resultaten die je te zien krijgt, zijn de basis van alle data van je gelabelde tekstadvertenties. Dit is een goede manier om een idee te krijgen hoe jouw advertenties hebben gepresteerd. Een onderschatte, maar wellicht handige techniek die je toch wat inzichten kan geven voor toekomstige optimalisatieslagen.

Tip 5: Breid je account uit met Dynamic Search Ads

Als je de digital marketinginspanningen naar een hoger niveau wilt tillen, kun je ervoor kiezen om Dynamische Zoekadvertenties (DSA) in te zetten. Dit campagnetype maakt het mogelijk om bij een relevante zoekopdracht automatisch een advertentie te genereren. Hoewel je gedwongen bent om een beetje controle uit handen te geven, krijg je met minimale inspanningen inzicht in potentiële nieuwe zoekwoorden. Een kanttekening is wel dat alles, van zoekwoord tot advertentietekst en de landingspagina, wordt bepaald op basis van de inhoud die Google op je website vindt. Het is dus noodzakelijk dat je website voldoende en kwalitatieve content heeft om jezelf te onderscheiden als onderneming.

Om een voorbeeld te geven, heb ik recentelijk bij een opdrachtgever uit de boekenbranche met behulp van een DSA-campagne alle pagina’s met ‘e-books’ in de URL getarget. De content op deze pagina’s bevatten altijd de titel van het e-book, de auteur, samenvatting, de prijs en aanvullende productinformatie. Genoeg input dus om nieuwe ideeën uit op te doen. In een periode van twee weken heb ik binnen deze specifieke campagne 133 nieuwe zoektermen kunnen binnenhalen. Deze zoektermen kan ik vervolgens weer gebruiken als input voor mijn standaard Search campagnes.

Conclusie

Ondanks dat het lastig kan zijn om campagnes met een laag zoekvolume te optimaliseren, kun je toch goede resultaten halen uit zoekwoorden met een laag zoekvolume. In plaats van de standaard best practices te gebruiken, kun je je aanpak iets aanpassen. Heb jij nog manieren om te scoren met je campagnes ondanks laag zoekvolume?

Tiffany Welsh
Digital Advertising Consultant bij Traffic Builders

Als digital advertising consultant bij Traffic Builders houd ik me bezig met opdrachtgevers uit verschillende branches. Na het doorlopen van het Traineeship heb ik bij Traffic Builders mijn plek gevonden binnen het SEA-team. Ik ben gek op het analyseren van resultaten en het vinden van oplossingen voor uitdagende SEA-vraagstukken. Daar schrijf ik dan ook graag een blog over! Heb je vragen? Stel ze gerust!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!