Keurslager aan kop in klantervaring onderzoek KPMG, bol.com, Bijenkorf, ANWB en Rituals in top 10

9 december 2021, 09:38

Top 10 flink opgeschud door invloed coronacrisis

In de ranglijst van merken die volgens meer dan 5000 Nederlanders dit jaar de beste klantervaring bieden, heeft de Keurslager de eerste plaats bereikt. Daarmee is dit slagersnetwerk een van de vijf nieuwkomers in de top 10 van merken die geroemd worden om hun klantervaring. Respectievelijk Van der Valk, Echte Bakker, ANWB, Specsavers, Rituals, Bijenkorf, KLM, Bol.com en Starbucks completeren de top 10.

Top 10 flink opgeschud door Corona

Het blijkt allemaal uit zojuist verschenen KPMG klantervaringsonderzoek, dat voor het twaalfde jaar op rij inzicht in de belangrijkste drijfveren voor een goede klantervaring en hoe merken daarop scoren volgens Nederlandse consumenten. De top 10 van dit jaar is flink opgeschud mede door invloed van de coronacrisis. Er zijn vijf nieuwkomers: Keurslager, Echte Bakker, Specsavers, Bijenkorf en Starbucks. Deze bedrijven worden met name gewaardeerd op het vlak van persoonlijke benadering, integriteit en betrouwbaarheid van het merk. Criteria die in crisistijd belangrijker lijken dan anders, schrijft KPMG.

Dankzij de grootste stijging in CX-beoordeling zijn Transavia, Wibra en Domino’s de grote winnaars in de top 100 ranglijst. Verliezers van 2021 zijn AirBNB, Tele2, SNS en andere bedrijven in de financiële sector die het vorig jaar heel goed deden met bijvoorbeeld een eerste plek voor ASN Bank. De hoge posities in de top 100 ranglijst zijn nu veelal ingenomen door bedrijven die het goed doen in crisistijd zoals ook supermarktmerken.

Meer dan kwart van de merken verbetert CX-aanpak

De klantervaring krijgt een gemiddeld rapportcijfer van 7,32. Dat wijkt niet veel af van de 7,36 in het jaar daarvoor. Volgens het KPMG-onderzoek heeft 27% van de 211 onderzochte merken hun ‘Customer Experience’ aanpak afgelopen jaar verbeterd. “Personalisatie gaat verder dan ‘ken mij’. Het gaat nu vooral ook om ‘begrijp mij’. Dat vereist geavanceerde interactieplatforms, zeker voor merken die met name afhankelijk zijn van de digitale consument. Merkwaarde versterken betekent meer dan ooit een goede klantervaring bieden. De kunst is daarin onderscheidend en verrassend te zijn nu niet alle en producten en diensten op elkaar lijken, maar ook hoe de consument het contact met het merk ervaart. Dat wordt steeds uitdagender. Merken als Keurslager, maar ook KLM en bol.com durven keuzes te maken met een aanpak die past bij het merk”, zegt Edgar Molenaars, Customer & Brand Strategy partner bij KPMG in het persbericht van vanmorgen.

Over het onderzoek

Voor het twaalfde jaar op rij doet KPMG in 26 landen wereldwijd Customer Experience onderzoek. In Nederland hebben dit jaar 5033 consumenten deelgenomen aan het onderzoek naar merken in tien sectoren. De respondenten hebben elk zo’n tien merken beoordeeld waarmee 47.000 merkevaluaties hebben plaatsgevonden. Op basis daarvan is een top 100 ranglijst van merken met de beste klantervaring opgesteld.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!