Instant messenger populairder dan sms’en

24 november 2004, 06:26

Bijna 90 procent van de jongeren tussen 13 en 15 jaar gebruikt instant messenger om met anderen via internet te chatten. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor onderzoek naar leefwijzen & verslaving (IVO). De uitkomsten zijn gisteren gepubliceerd.

De jeugdige internetters zien instant messenger, waarbij je direct met anderen online kunt communiceren, als belangrijkste communicatiemiddel voor het onderhouden van sociale contacten. De mobiele telefoon, sms of e-mail zijn minder populair. Het onderzoek werd gedaan onder 680 scholieren van zeven middelbare scholen. 55 Procent zei dagelijks via instant messenger contact met anderen te zoeken.

De onderzoekers constateren dat meisjes gevoeliger zijn voor het “verslavende effect’’ van de vorm van chatten. Van de meisjes had 6,1 procent daar last van, terwijl dat bij de jongens 3,3 procent was.

Somberheid

Een ander negatief effect van het gebruik van instant messenger is dat dit bij jongens die zich wel eens eenzaam voelen “tot gevoelens van somberheid’’ kan leiden. Eenzame jongens die minder chatten, blijken minder somber, aldus het onderzoek.

Het IVO is gelieerd aan Erasmus MC in Rotterdam. Met de stichting Kinderconsument en MSN, een van de leveranciers van instant messenger, wordt een vervolgstudie voorbereid.

Bron: ANP

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!