“Op Twitter zitten maar vijfduizend mensen.” Met deze geërgerde uitroep in De Wereld Draait Door zwengelde media-tycoon John de Mol afgelopen week de discussie aan over het ooit zo almachtige sociale netwerk. Doet Twitter er nog wel toe? Reden genoeg voor EenVandaag om de claim van de Talpa-topman te factchecken, dus belden ze... Marketingfacts! Het verlossende woord kwam van Danny Oosterveer, die voor ons elk jaar een blog schrijft over Social Media in Nederland. Die blog is weer op komst, maar we hebben nu alvast de belangrijkste Twitter-cijfers voor je.
Allereerst even de aanleiding: waarom schermde De Mol met dit extreem lage cijfer op primetime-televisie? De reden is simpel. DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk wierp hem voor de voeten dat SB6-programma’s veel kritiek krijgen van twitteraars en dat ergerde De Mol zichtbaar. Vervolgens wilde hij het belang van die online kritiek bagatelliseren door Twitter af te schilderen als een platform waar vrijwel niemand op zit.
Een vaker gehoorde klacht, zeker toen Twitter een aantal jaar geleden flink terrein verloor ten opzichte van Facebook en later met name ook Instagram. Maar klopt die kritiek ook echt?
Vijfduizend of een miljoen?
De Mol trok een vergelijking met het aantal kijkers dat zijn programma's (kunnen) trekken. "We moeten ook leren dat 5.000 mensen niet een miljoen of 800.000 mensen is." EenVandaag-verslaggever Lammert de Bruin, zelf een bloedfanatiek twitteraar, kon zijn oren niet geloven en ging op zoek naar de werkelijke cijfers. En dan kom je online al gauw terecht bij het jaarlijkse overzicht Social Media in Nederland van Danny Oosterveer op Marketingfacts, telkens opnieuw goed voor zo'n 300.000 pageviews. Hij baseert zich daarbij op een terugkerend trendonderzoek van Newcom Research.
"Maandelijks wordt Twitter door 2,8 miljoen Nederlanders gebruikt"
"Ik weet niet waar John de Mol dat cijfer vandaan haalt", zei Oosterveer afgelopen week in de uitzending van Radio EenVandaag. "Na een stevige daling is het aantal Twitter-gebruikers al enkele jaren redelijk stabiel. Afgelopen jaar zagen we zelfs een lichte groei. Maandelijks wordt Twitter door 2,8 miljoen Nederlanders gebruikt om tweets te versturen of te lezen. Een miljoen Nederlanders gebruikt Twitter dagelijks."
Kortom: De Mol moet dus nog even leren dat een miljoen twitteraars ook echt een miljoen mensen zijn. Vergeet daarbij niet het extra bereik dat virale tweets halen via vermeldingen in nieuwsartikelen, zoals de vaak aangehaalde Hollywood-selfie van Ellen DeGeneres uit 2014: gezien door 8 miljoen tweeps, maar via de media uiteindelijk door 33 miljoen mensen wereldwijd.
Hoe representatief is Twitter?
Maar goed, niet iedereen is Ellen DeGeneres en bovendien klinkt ook nog wel eens de kritiek dat twitteraars niet representatief zijn 'voor het Nederlandse volk', zoals EenVandaag het zelf formuleerde.
Ook daar heeft Oosterveer een onderbouwd weerwoord op: "Het is zeker niet zo dat heel Nederland op Twitter zit, maar de Nederlandse twitteraar is wel een goede afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Ze zijn over het algemeen iets jonger en iets hoger opgeleid."
"Deze halve maand zijn al ruim 5,6 miljoen Nederlandse tweets verstuurd"
De uitzending leverde meer cijfers op, want via Twitter reageerden onder meer de onderzoekers van Coosto op de discussie: "Ook onze factcheck laat zien: @Lammert en @DannyOosterveer hebben helemaal gelijk. Wij zien dat deze maand alleen al ruim 5,6 miljoen Nederlandse tweets zijn verstuurd, door minstens 385.000 auteurs." Om daar later nog deze nadere specificatie aan toe te voegen: "Het aantal accounts dat maandelijks Nederlandstalige tweets verstuurt, loopt ver in de honderdduizenden. Met 'stille' lezende accounts erbij zou het totaal aan dagelijks gebruik zelfs één miljoen zijn."
Tot zo ver de laatste stand van zaken omtrent Twitter. Interesse in meer actuele cijfers over social media in Nederland? Onze blogger Danny Oosterveer komt over pakweg een week met een nieuwe jaarlijkse blog over het Newcom-onderzoek naar social mediagebruik in Nederland. So stay tuned!