Hoe vaak denk jij aan het Romeinse Rijk?

De Metagids #78 - Alle wegen leiden naar Rome, blijkbaar ook alle mannelijke gedachten.

19 september 2023, 10:26 11061 x gelezen

Dat is tenminste de conclusie die ik trek nu mijn tijdlijn op de kortefilmpjesapp TikTok is volgelopen met filmpjes waarin verbijsterde vrouwen aan de mannen in hun leven vragen “Hoe vaak ze aan het Romeinse Rijk denken?”. De antwoorden variëren, maar opmerkelijk veel mannen bekennen dat ze er regelmatig over nadenken – soms tot wel drie keer per dag!

De antwoorden variëren van serieus tot hilarisch. Waarom zou dit oude rijk, dat zijn oorsprong vindt in 753 v.Chr. en eindigde in 476 n.Chr., in 2023 zo prominent aanwezig zijn in de gedachten van velen?

Hoe is de Romeinse Rijk trend begonnen?

Eind augustus plaatste een Romeinse rollenspeler uit Zweden, Gaius Flavius, een video op zijn Instagram-kanaal waarin hij zijn volgers vroeg hun partners te vragen hoe vaak ze aan het Romeinse Rijk denken, met de boodschap: “Dames, veel van jullie realiseren zich niet hoe vaak mannen aan het Romeinse Rijk denken. Vraag het aan je man/vriend/vader/broer – hun antwoorden zullen je verbazen.”

Zijn bericht verwees naar een post van de Zweedse influencer Saskia Cort, die haar Instagram-volgers in september 2022 begon te vragen hoe vaak ze aan het Romeinse Rijk dachten. Het ging viraal in Zweden, maar nu, een jaar later, is het wereldwijd bekend. Nu is de trend overgewaaid naar TikTok, met de bijbehorende hashtag ‘#romanempire’ die nu meer dan 1,1 miljard views heeft op TikTok.

Waarom denken mannen aan het Romeinse Rijk?

Een bijzondere bijdrage kwam van een TikTokker met de naam @themasculineedge. Zijn video probeert deze opmerkelijke trend te verklaren vanuit een mannelijk perspectief. “Mannen hebben van nature de behoefte om te veroveren,” zegt hij. “Dat hebben we altijd gedaan en dat zullen we altijd blijven doen. We willen veroveren. We willen alles veroveren. We zijn avontuurlijk. We hebben die behoefte en zoeken ernaar, en als we het niet hebben dan stellen we het ons voor.”

Hij gaat verder: “Er is een citaat: ‘De massa’s mannen leiden levens van stille wanhoop.’ Als jouw man denkt aan zijn eigen rijk en het vervolgens wil veroveren, komt dat omdat hij niet genoeg verovering in zijn eigen leven heeft.” Het clichébeeld van mannelijkheid dus.

@themasculineedge Roman Empire trend expalined from a man’s perspective. #romanempire #trend ♬ original sound - The Masculine Edge ⚔️

Volgens statistieken denken mannen gemiddeld zo’n 19 keer per dag aan seks. Als we de Romeinse Rijk-trend als waarheid beschouwen, dan lijkt het erop dat deze historische periode op de tweede plek in onze gedachten staat. Sommige vrouwen zijn sceptisch. Ze denken dat ze massaal voor de gek worden gehouden. Dat mannen dit onderling met elkaar afgestemd hebben. Of dit waar is kan ik helaas niet vertellen. Maar ga zelf op onderzoek uit. Vraag aan je eigen partner hoe vaak hij aan het Romeinse Rijk denkt.

Sander Duivestein
Topspreker / Trendwatcher / Auteur / Columnist bij Sogeti

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!