Hoe kies je de juiste payment service provider voor je webwinkel?

Hoe kies je de juiste payment service provider voor je webwinkel?
, PayRator

De keuze van internetkassa's, of payment service providers (afgekort PSP’s), in Nederland is groot. Er zijn een kleine dertig PSP’s actief, waardoor het voor de gemiddelde ondernemer al snel onoverzichtelijk wordt. Webwinkeliers gaan dan ook vaak af op het advies van een websiteontwikkelaar of kennis. Een gemiste kans, door een internetkassa te kiezen die het best bij je past kan je al gauw meer winst maken. Hoe eenvoudiger het online betaalsysteem werkt voor de consument, hoe meer en sneller er aankopen gedaan worden. Bovendien zijn er grote verschillen tussen de transactiekosten die de Payment Service Providers bieden, waardoor deze kosten vaak lager kunnen uitvallen voor de webwinkel. Tijd dus voor het selecteren van de juiste internetkassa.

Geen one-size-fits-all

Er bestaat niet één Payment Service Provider die voor alle webshops als beste uit de bus komt. Het hangt voor een groot deel van het soort webwinkel af wat het beste is qua prijs en functionaliteiten. Een startende webshop met relatief weinig transacties heeft een ander betaalsysteem nodig dan een internationale webwinkel met een miljoenenomzet. Een analyse van de webwinkel (bij een bestaande webshop) of over verwachtingen nadenken (bij een startende webwinkel) loont dus zeker om het voordeligste en meest functionele betaalsysteem te kiezen.

Er zijn over het algemeen twee keuzes die gemaakt moeten worden door de webshop, dit zijn de keuze voor een Payment Service Provider en welke betaalmethodes de webwinkel accepteert.

Een payment service provider kiezen

Bij de keuze van een payment service provider is het belangrijk om te kijken naar de kosten en functionaliteiten. Vaak zijn er meerdere kosten die een payment service provider rekent, zoals abonnementskosten, opstartkosten en transactiekosten. Bovendien ben je soms verplicht om ook een contract met een bank af te sluiten voor een bepaalde betaalmethode. Het is dus vaak onduidelijk hoeveel je nu precies kwijt bent aan een betaalsysteem.

Het is onverstandig om blindelings voor het goedkoopste alternatief te gaan. Vergelijk ook eerst de functionaliteiten van de PSP's voordat je een keuze maakt. Zoals al eerder gezegd: hoe gemakkelijker de internetkassa voor de consument werkt, hoe sneller er aankopen gedaan zullen worden. Maar ook voor de webwinkelier zijn er verschillende voordelen per PSP. Zo kan een PSP (bijna) je gehele administratie overnemen of kunnen ze garant staan voor betalingen.

Welke betaalmethoden?

In Nederland is iDEAL dé online betaalmethode. Maar vergis je niet: het is al meerdere keren aangetoond dat het aanbieden van meerdere betaalmethodes tot meer verkoop leidt. Bovendien is iDEAL de laatste tijd niet erg stabiel en is het aanbieden van een andere betaalmethode een goede oplossing om de problemen bij de banken niet de problemen van de webshop te maken. Creditcards, PayPal of een achteraf betaalmethode zijn goede alternatieven om aan te bieden. En wat te denken van mobiele betaalmethoden?

Kortom: bij het bepalen van de juiste payment dervice provider kom je voor veel keuzes te staan. Hieronder een overzichtelijk stappenplan hoe je het beste te werk kunt gaan.

Stappenplan: hoe kies ik de juiste PSP?

 1. Bepaal het aantal transacties per maand + het gemiddelde transactiebedrag.
 2. Ken je klant: waar komen ze vandaan (buitenland)? Welke leeftijd hebben ze? Aan de hand hiervan kun je de betaalmethoden kiezen die je wilt aanbieden op je webwinkel.
 3. Bekijk de PSP's die als beste naar voren komen. Bepaal welke functionaliteiten je van de provider wilt gebruiken, zoals tools om fraude te detecteren.
 4. Bepaal welke websitesoftware je wilt gebruiken om je website te ontwikkelen. Bekijk goed of de gekozen PSP wel gekoppeld kan worden met deze websitesoftware. Vaak werkt websitesoftware namelijk maar met een aantal PSP’s samen.
 5. Sluit een contract af bij de voor jou beste Payment Service Provider

Vergelijk payment service providers met PayRator

Om het vergelijken van verschillende PSP's makkelijker te maken hebben wij PayRator.com opgericht. Met PayRator kan je voor zowel de Nederlandse als Belgische markt internetkassa's met elkaar vergelijken, en krijg je een duidelijk overzicht wat een Payment Service Provider werkelijk per jaar kost. 

Met bovenstaand stappen plan in combinatie met de vergelijkingsmogelijkheden die PayRator biedt komt de juiste payment service provider al flink dichterbij. Heb je aanvullende tips? Ik hoor het graag!

Afbeelding: Scott (cc)


DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Veel startende online ondernemers worstelen met verschillende vraagstukken. Welke PSP "de beste" is, is daar inderdaad één van.

  Bekijk alvast ons filmpje met meer praktische informatie omtrent PSP's: http://mondaymorningmovies.be/post/49582050455/online-betalen-hoe-wat-wie-om-online

  geplaatst op
 • Niet alleen voor startende ondernemers is het lastig om de juiste PSP te kiezen, ook webshops en vooral traditionele bedrijven bewandelen vaak een lange weg voor zij een keuze voor de juiste PSP hebben gemaakt. Zo heeft Buckaroo bijvoorbeeld verschillende contracten voor de verschillende partijen in de markt. Neem eens een kijkje op <a> http://www.buckaroo.nl <a> voor het totaalaanbod.

  geplaatst op
 • Wellicht is het bij de keuze voor een PSP ook handig om te kijken bij welke PSP de betaalpagina's in de eigen look & feel van de webshop kunnen worden aangepast en waarbij responsive design is toegepast. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat in bijna elk huishouden een tablet aanwezig is. Gevolg is dat er steeds vaker via een mobiel device online aankopen worden gedaan. Een betaalpagina die zich dan automatisch aanpast aan het formaat van het device is daarbij dan een must.

  geplaatst op
 • Ik mis eigenlijk de vraag 'waarom heb je een PSP nodig' en vervolgens de constatering dat niet altijd een PSP nodig is!

  Edwin de Ron
  Specialist e-commerce
  Rabobank Nederland
  PSP en acquirer

  geplaatst op
 • na weken puzzelen ben ik er nog steeds niet uit, moet voor een klant een simpele webshop met ideal opzetten, maar wat een hell om even simpel en vooral een goedkope oplossing voor ideal te vinden, dacht dat het gratis kon via bank, maar ook dat gaat niet meer geloof ik.

  erg jammer dat juist het overzicht voor ideal ver te zoeken is :(

  geplaatst op
 • @Staler, balen dat je er weken over hebt moeten puzzelen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er zijn veel aanbieders en ook goedkope. Het beste klop je bij je bank aan die je kan helpen het overzicht te verkrijgen. Wij als Rabobank hebben zelf oplossingen zoals de Rabo OmniKassa, maar kennen ook oplossingen van PSP's en adviseren die als dat beter past.

  Denk vooral na over uitbreidingsmogelijkheden in de toekomst, vaste kosten versus variabele kosten en de uitbetaling door de PSP.

  Succes, Edwin

  geplaatst op
 • De link naar de PayRator werkt niet. Jammer, dat is wel de meerwaarde van dit artikel.

  geplaatst op
 • Voor zover ik kan zien is dit bericht (hoewel meer dan 2 jaar geleden geplaatst) nog redelijk actueel. Het landschap van de Payment Service Provider is bijna niet veranderd en een goede keuze maken blijft ingewikkeld! Wat me opvalt is dat er de laatste tijd steeds meer PSP's bijkomen die zich richten op de developer zoals Ginger en http://www.paycheckout.com. Is het verstandig om te kiezen voor een nieuwe speler? Of juist voor een vertrouwde partij? En waarom wel of niet?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.