Fogg Behavourial Model: Je doelgroep effectief beinvloeden met online video

8 september 2013, 10:32

Het gedrag van mensen beïnvloeden via online video, wie wil dit nou niet? BJ Fogg heeft een model gecreëerd waarmee je het gedrag van mensen kunt bepalen door middel van drie factoren: Motivation, Ability en Triggers. Om op het gedrag van mensen in te spelen moeten deze factoren aanwezig zijn

Motivation

Met motivation wordt bedoeld dat er een motivatie moet zijn vanuit de mensen. Als je bepaald gedrag verlangt van je doelgroep dan moet je dit motiveren en stimuleren. Wanneer je geen motivatie opwekt zal je klant niet het gewenste gedrag vertonen. Een voorbeeld van motivatie is dat je doelgroep bepaalde informatie wil weten. Door in het beging van een video een vraag te stellen waarop je doelgroep het antwoord wil weten en deze later in de video te beantwoorden, motiveer je je klanten om de video af te kijken. Hierdoor worden zij aan het einde van de video blootgesteld aan jouw reclameboodschap en je webadres. Een voorbeeld van dergelijke video´s is de reeks Vis ‘t uit voor de campagne Duurzame Vis van het Visbureau.

Ability

De tweede factor is Ability. Deze factor houdt in of het voor je klant mogelijk is een bepaalde handeling uit te voeren of dat dit simpelweg te moeilijk voor je klant is. Om het makkelijker te maken voor je klant kun je een call to action gebruiken. Met een call to action maak je het je klant makkelijk door een knop of link te plaatsen waardoor hij/zij meteen naar het product kan gaan. Coolblue doet dit bijvoorbeeld in de beschrijving van haar Youtube-video’s en geeft zo haar klanten de mogelijkheid om direct na het kijken van de video op de link te klikken om het betreffende product te kopen.

Trigger

Als laatste is er nog een aanleiding of zetje in de goede richting nodig die uiteindelijk zorgt dat iemand een bepaalde actie uitvoert of tot een aankoop over gaat. Een korting van 20% die alleen vandaag geldig is, is een goed voorbeeld. Als de motivatie er is en je het een klant makkelijk maakt om een actie uit te voeren is de stimulans net dat overtuigende onderdeel om je klant een die handeling uit te laten voeren.

Dit model gebruiken je om invloed uit te oefenen op je doelgroep. Door de juiste motivatie te creëren, de drempel tot actie zo laag mogelijk te maken en door goede trigger toe te voegen, kun je je doelgroep mobiliseren tot actie. Met een goede video kan je de motivatie van de doelgroep vergroten, met een goede call to action (in, na of naast de video) vergemakkelijk je een volgende stap en met een kleine stimulans vergroot je de effectieviteit van je video. Als je dit model in je achterhoofd houdt en goed toe kunt passen klikken mensen via je video eerder door naar je bedrijfswebsite, kopen je producten sneller of vragen meer informatie aan.

Wil je online video nog effectiever inzetten lees dan meer over het video marketing strategie model.

GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET CASPER OVERKLEEFT

Oscar Langerak is directeur van VideoWerkt en ziet dat online video steeds meer wordt ingezet door bedrijven. Online video biedt de mogelijkheid om interactie aan te gaan met klanten en deze op verschillende mobiele devices te bereiken. Het aantal online video kijkers groeit nog steeds. Het aantal video’s wat bekeken wordt via mobiele devices groeit ook nog steeds. Kortom video werkt. Oscar heeft een passie voor het vastleggen van verhalen. Uit de maatschappij, binnen bedrijven of over services of producten. Hij is met VideoWerkt een betrouwbare en snelle partner voor het produceren van video’s en het adviseren en uitvoeren van alle facetten van video marketing; van hosting tot video SEO en social sharing. Wij maken video die werkt! Oscar startte VideoWerkt in 2011 om communicatie te verbeteren door het aanbieden van fraaie, conceptmatige en strategisch verantwoorde online video’s. In 2012 is hij mede-initiatiefnemer van de nieuwe lokale omroep OPEN Rotterdam. Deze omroep heeft per 1 maart 2013 voor 5 jaar de uitzendvergunning.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!