Eerst campagne op TV, daarna online platform is meest effectief

29 maart 2022, 14:29

Nieuw onderzoek Ad Alliance toont optimale combinatie en volgorde van lineaire TV en online platformen

Vandaag gepubliceerd onderzoek van Ad Alliance (persbericht van vanmiddag) laat zien in welke combinatie en in welke volgorde lineaire TV en online platformen zo optimaal mogelijk kunnen worden ingezet. Een campagne die start met TV en wordt gevolgd door een online platform blijkt het meest effectief. De merkherinnering en onbewuste merkvoorkeur zijn dan het hoogst.

Over de onderzoeken

De resultaten in dit bericht zijn gebaseerd op twee – onafhankelijk van elkaar uitgevoerde – onderzoeken. De onderzoeken hebben gelopen in Q4 2021 & Q1 2022. De kracht van de combinatie TV, Videoland en YouTube – uitgevoerd i.s.m. Unravel Research. De kracht van de combinatie TV & digital native – uitgevoerd i.s.m. DVJ Insights.

Kracht van herhaling goed zichtbaar

De resultaten laten zien dat een reclame-uiting op ieder platform een positieve impact heeft op merkherinnering en onbewuste merkvoorkeur. Door een reclame-uiting wordt een merk als meer betrouwbaar en aantrekkelijk gezien en stijgt de koopintentie. Ook is de kracht van de herhaling goed zichtbaar: meerdere uitingen zorgen voor een significante stijging op de genoemde KPI’s. Ook als de uitingen op hetzelfde platform worden geplaatst.

Volgorde is bepalend voor effectiviteit

Wanneer meerdere kanalen worden ingezet, kan met een slimme volgorde extra impact worden gerealiseerd. In beide onderzoeken is gekeken naar de combinatie TV, Videoland en YouTube én de combinatie van TV en een branded artikel. Beide onderzoeken tonen dezelfde uitkomst. Het meest effectief blijkt als de campagne start met TV, gevolgd door een online platform.

De merkherinnering en onbewuste merkvoorkeur zijn dan het hoogst en het aantal wegkijkmomenten het laagst. Als de campagne start met online gevolgd door TV, dan is de merkherinnering en onbewuste merkvoorkeur significant lager. TV geniet als medium relatief veel status en vertrouwen wat positief afstraalt op het merk. Hiermee vormt TV een gunstige basis, die daaropvolgende online vertoningen versterkt.

Leeftijd: meer overeenkomsten dan verschillen

In het onderzoek is ook gekeken naar de verschillen tussen generatie X (36-55) en Y (18-35). In termen van reclame-impact blijken er meer overeenkomsten te zijn dan verschillen. De kracht van herhaling en de start met TV is effectief bij beide leeftijdsgroepen. Jongeren zijn wel vaker afgeleid van de reclamecontent (meer wegkijkmomenten) en reageren negatiever als ze naar commercials kijken. Generatie Y is wel positiever over digital native content dan generatie X.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!