De week op social: nieuwe look YouTube, overal Facebook Reacties en premium videocontent op Twitter

6 mei 2017, 07:00

Welkom bij een nieuwe editie van deze wekelijkse rubriek waarin ik je op de hoogte houd van de laatste ontwikkelingen in social media met het nieuws dat de afgelopen week opviel.

Met deze week: Facebook Reacties nu ook in opmerkingen, Twitter kondigt nieuwe premium video-content aan, YouTube krijgt een nieuwe look, Facebook beloont gebruik QR-codes met rewards, Twitter maakt zoeken op emoji’s mogelijk, Snapchat verwijdert de witte rand rond Stories en Snaps uit Memories en Facebook brengt nieuwe podcastserie: The Power of Passions on Instagram.

YouTube krijgt een nieuwe look

De website van YouTube krijgt een makeover. YouTube kiest voor een eenvoudig en makkelijk te navigeren design. Naast de witte achtgrond kun je nu ook kiezen voor een donker thema, zodat de videocontent optimaal tot zijn recht komt als je s’avonds video’s kijkt. Naast de nieuwe look heeft YouTube gekozen voor Polymer, een Javascriptbibliotheek met op maat gemaakte HTML-elementen die opnieuw te gebruiken zijn. Polymer maakt de site sneller.

Momenteel heeft een selecte groep gebruikers direct toegang tot een preview van de nieuwe look. Mocht je een kijkje willen nemen, ga dan naar YouTube New.

YouTube New

Voorbeeld van het donker YouTube thema:

YouTube Donker Thema

Bron: Business Insider

Facebook Reacties nu ook in opmerkingen

Februari 2016 rolde Facebook Reacties uit, hiermee kregen Facebook gebruikers naast ‘het leuk vinden’, vijf andere reacties om te reageren op een bericht. Vanaf deze week zijn deze vijf aanvullende reacties ook beschikbaar in de opmerkingen. Als je voortaan een reactie geeft op een opmerking, kun je naast ‘vind ik leuk’ nu ook kiezen uit het hartje, de lach, de verbazing, boosheid of verdriet.

En de meest gekozen reactie verschijnt ‘als woord in kleur’ aan het begin van de regel met alle reacties op de opmerking, zoals je in onderstaande afbeelding ziet:

meest-gekozen-reactie

Bron: The Verge

Twitter kondigt nieuwe premium videocontent aan

Twitter transformeert langzaam in een tv-netwerk met 24/7 livevideo. De plek om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. In de woorden van CEO Jack Dorsey:

“We want to be the first place that anyone hears of anything that’s going on that matters to them.”

Als Jack slaagt in zijn plan, zullen uitgaven aan video-advertentie verschuiven in de richting van Twitter. Tijdens haar eerste digitale NewFronts-presentatie maakte Twitter bekend een dozijn aan samenwerkingscontracten te hebben vastgelegd voor livestreaming content. De samenwerking biedt Twitter honderden uren aan exclusieve livevideo op het gebied van sport, nieuws en entertainment.

De cijfers die Twitter bekend maakt zijn hoopvol voor het platform: in het eerste kwartaal 2017 leverde Twitter meer dan 800 uur aan livevideo met een bereik van 45 miljoen unieke kijkers, met 55 procent van de ingelogde kijkers beneden de 25 jaar.

Bron: Twitter

Facebook beloont gebruik QR-codes met ‘Rewards’

Facebook test onder een kleine groep gebruikers het belonen van mensen die een aankoop doen in een fysieke winkel. De kopers zien een Rewards-tab in hun Facebookapp en met het scannen van een QR-code ontsluiten ze deze beloning. Met de test wil Facebook aantonen dat de Facebook app daadwerkelijk ‘foot traffic’ voor winkels genereert.

Bron: TechCrunch

Twitter maakt zoeken op emoji’s mogelijk

Twitter is bij uitstek een zoekmachine om op de hoogte te blijven van waar mensen over praten. En vanaf nu werkt die zoekfunctie ook met emojis. Emojipedia, de emojizoekmachine, maakte dit nieuws onlangs bekend via een tweet.

Het zoeken naar emoji’s werkt zowel op desktop als mobiel en je kunt zoeken naar emoji’s binnen een tweet en een gebruikersnaam.

Bron: Adweek

Snapchat verwijdert witte rand rond Stories en Snaps uit Memories

Memories is de plek op Snapchat om Snaps en Stories op te slaan. Tot nu toe verscheen er een witte rand rond de Snap of Story als je Memory ouder was dan 24 uur. Die witte rand heeft Snapchat verwijderd. Vanaf nu verschijnen je Memories in full screen. En om het onderscheid met foto’s aan te geven uit je fotorol, toont Snapchat die foto’s nog steeds met een grote witte rand. Nu heb je de keuze: kies je voor een oudere foto binnen Snapchat zonder rand of ga je voor een foto met wellicht hogere kwaliteit uit je fotorol met witte rand?

Voorbeeld Snap uit Memories zonder witte rand:

memories-zonder-witte-rand

Voorbeeld Snap uit Camera Roll met witte rand:

Camera roll met witte rand

Bron: TechCrunch

The Power of Passions: podcastserie voor marketeers

Facebook IQ brengt een nieuwe serie: The Power of Passions on Instagram. In deze vierdelige podcastserie combineert Instagram inzichten uit Facebook IQ studies en Instagramdata om marketeers meer inzicht te geven in hoe mensen Instagram gebruiken voor hun passie. Voor Facebook IQ voerde Facebook onderzoek uit onder 1662 mensen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar in de Verenigde Staten (oktober 2016).

Luister hier naar een voorbeeld voor de beautyindustrie:

Bron: Facebook

Juan Felix is marketing en sales consultant en eigenaar van marketing bureau Felix Marketing Advies. Juan heeft ruim 20 jaar ervaring als adviseur voor ondernemers en marketeers in diverse sectoren, zoals gezondheidszorg, retail, automotive, media en telecommunicatie. Zijn uitgangspunt is steeds "hoe kun je het vertrouwen van je klanten winnen en vasthouden". Social media marketing speelt daarbij een prominente rol. Sinds 5 jaar werkt Juan voor gerenommeerde Amerikaanse bedrijven in de social media industrie. Zijn professionele marketing en sales kennis zet hij tevens in voor het succes van Nederlandse ondernemers.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!