De week op social: #’s volgen op Insta, bedrijvenaccounts op WhatsApp en meer AR op Facebook en Snap

16 december 2017, 08:00

Welkom bij een nieuwe editie van deze wekelijkse rubriek waarin ik je op de hoogte houd van de laatste ontwikkelingen in social media met het nieuws dat de afgelopen week opviel.

Met deze week: Instagram introduceert hashtags die je kunt volgen, WhatsApp introduceert drie verificatieniveau’s voor bedrijven, Facebook opent Augmented Reality Studio voor iedereen, Snapchat lanceert Augmented Reality Tool ‘Lens Studio’ en Facebook maakt videocontent beter zichtbaar in de feed.

Instagram introduceert hashtags die je kunt volgen

Instagram Hashtags volgen

Hashtags (gelinkte #zoekwoorden) zijn handig om content te indexeren en snel vindbaar te maken op social media. En op Instagram zijn hashtags essentieel om een groter publiek te bereiken. Terwijl het slim is om op Facebook of Twitter twee of drie hashtags te gebruiken, is het advies om je Instagram-berichten vindbaarder te maken met minimaal 20 relevante hashtags.

Dankzij hashtags kom je ook snel bij specifieke content op Instagram. Zo laat de tab ‘Tags’ op Instagram je bijvoorbeeld de meestgebruikte hashtags op het platform zien. Typ een hashtag in het zoekvenster en je ziet meteen hoeveel berichten er gepost zijn met die hashtag. Klik je daarna op de hashtag, dan krijg je toegang tot alle berichten gesorteerd op meest succesvolle berichten (Top Posts).

Nieuw is nu dat je hashtags kunt volgen op Instagram. Zo zie je snel de topberichten van je favoriete hashtag, kun je de meest recente hashtagstories bekijken en bekijken (via hun profiel) welke hashtags andere Instagrammers volgen.

Om hashtags te volgen, start je eerst een zoekactie via het tags-zoekvenster of klik je op een hashtag onder een bericht. Vervolgens open je de pagina met alle berichten gekoppeld aan die hashtag en klik je op de volgknop bovenaan. Zodra je een hashtag volgt, zullen berichten met die hashtag in je feed verschijnen.

Bron: Instagram

Whatsapp introduceert 3 verificatieniveau’s voor bedrijven

Whatsapp voor bedrijven

Whatsapp, de populaire app in handen van Facebook, onthult deze week drie verificatieniveau’s voor bedrijvenaccounts. De app telt momenteel circa een miljard gebruikers. En om die gebruikers te helpen bij de verificatie van ‘echtheid’ en betrouwbaarheid van bedrijven op de app, voegt Whatsapp naast een groen verificatievinkje, de verificatielabels ‘bevestigd’ en ‘niet bevestigd’ toe. De laatste twee duiden op de eventuele bevestiging van het telefoonnummer waarmee het bedrijf een account heeft aangemaakt op Whatsapp.

Bedrijven met een grijs vraagteken in hun Whatsapp-profiel zijn niet geverifieerd op ‘echtheid’ en het telefoonnummer is niet bevestigd. Een grijs vinkje duidt aan dat het Whatsapp-telefoonnummer van het bedrijf wel bevestigd is. En tenslotte het meest begeerde teken: een groen vinkje is er voor bedrijven die geverifieerd zijn op echtheid als officieel kanaal van het bedrijf op Whatsapp en bovendien een gecheckt telefoonnummer hebben.

Bron: TechCrunch

Facebook opent Augmented Reality Studio voor iedereen

Augmented Reality (AR), oftewel het toevoegen van virtuele elementen aan de realiteit, is sterk in ontwikkeling. Facebook nodigt stapsgewijs steeds meer gebruikers uit om kennis te maken met augmented reality. Zo introduceerde het platform in maart 2017 de Facebook-camera (linksboven in je app). Met deze Snapchatkopie kregen Facebookers toegang tot filters, frames en maskers om hun foto’s en video’s op te leuken voordat ze die delen met vrienden.

Een maand later lanceerde Facebook het Camera Effects Platform in een gesloten betaversie. Met dit platform kunnen creatievelingen zelf aan de slag om AR-effecten te ontwerpen en toe te voegen aan de Facebook camera.

En deze week opent Facebook de deuren van haar AR Studio voor iedereen. Met deze AR-software kun je digitale objecten in 3D ontwerpen, zodat je vrienden op Facebook ze virtueel kunnen plaatsen in hun wereld. De virtuele objecten zijn te ontsluiten via de Facebook app door te klikken op de camera.

Een interessante ontwikkeling met het oog op nieuwe marketingtrends in 2018. Augmented reality marketing zal naar verwachting vele verrassende en creatieve toepassingen tonen in 2018.

Bron: Facebook

Snapchat lanceert Augmented Reality Tool ‘Lens Studio’

Snapchat Lens Studio Software voor wereldlenzen

Snapchat opent deze week haar nieuwe Augmented Reality Lens Studio voor alle gebuikers.

Met de Lens Studio software, beschikbaar voor desktop op PC of Mac, kun je interactieve 3D-wereldlenzen ontwerpen. Je kunt je ontwerp zelf promoten met een unieke QR-code. Zodra een Snapchatter je code scant, heeft deze gedurende 24 uur toegang tot je wereldlens. De lenzen verschijnen dus niet in de Snapcamera. Daarvoor dien je een ontwerpstudio in te schakelen die een gesponsorde lens kan ontwerpen.

Als je lens klaar is, zal een Snapteam van moderatoren deze reviewen om te voorkomen dat lenzen verspreiden die aanzetten tot geweld, haat, sexuele handelingen, illegale activiteiten, pesten of Snappen terwijl je achter het stuur zit.

Zodra je lens is goedgekeurd, ontvang je je unieke QR-snapcode die een jaar geldig zijn. Je kunt deze Snapcode delen via social media, je website, geprint materiaal of op andere creatieve manieren.

Wil je de Snapchat Lens Studio software zelf uitproberen, dan kun je die hier downloaden.

Bron: TechCrunch

Facebook maakt videocontent meer zichtbaar in je feed

Facebook video

Facebook gaat bedrijven belonen die video’s posten met veel herhaalkijkers. Een wijziging in het algoritme zal deze video’s een hogere ranking geven en dus meer zichtbaarheid.

Het algorime kijkt naar twee extra factoren. Eén daarvan is de intentie om de video te bekijken. Daarvoor kijkt Facebook naar het zoekgedrag op haar platform. Als veel mensen naar bepaalde videocontent zoeken op Facebook of een Facebookpagina bezoeken met specifieke video’s, dan krijgen deze video’s meer zichtbaarheid in de feed. De tweede factor in het algoritme is herhaalbezoeken op video’s. Video’s die week na week veel kijkers trekken, worden eveneens beloond met een hogere ranking in de nieuwsstroom.

Facebookgebruikers waarderen het als video’s die een advertentie-break bevatten langer zijn dan 90 seconden. Zo blijkt uit data van Facebook dat de tevredenheid stijgt als de video minimaal drie minuten lang is. Als gevolg daarvan zal Facebook vanaf januari 2018 videomakers alleen toegang geven tot advertentie-breaks als hun video minimaal drie minuten lang is. De eerste advertentie-break zal pas na een minuut verschijnen (in plaats van de oorspronkelijke video’s van 90 seconden met een break na 20 seconden).

En tot slot: Facebook heeft pre-roll advertenties (voor het afspelen van de video) altijd vermeden. Echter, met de recente introductie van Watch (een nieuwe tab met specifieke videocontent) gaat dat veranderen. Facebook start met het testen van pre-roll advertenties van 6 seconden in video’s die zichtbaar zijn in Watch.

Bron: Facebook

Juan Felix is marketing en sales consultant en eigenaar van marketing bureau Felix Marketing Advies. Juan heeft ruim 20 jaar ervaring als adviseur voor ondernemers en marketeers in diverse sectoren, zoals gezondheidszorg, retail, automotive, media en telecommunicatie. Zijn uitgangspunt is steeds "hoe kun je het vertrouwen van je klanten winnen en vasthouden". Social media marketing speelt daarbij een prominente rol. Sinds 5 jaar werkt Juan voor gerenommeerde Amerikaanse bedrijven in de social media industrie. Zijn professionele marketing en sales kennis zet hij tevens in voor het succes van Nederlandse ondernemers.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!