De week op social: nieuwe tools voor Facebookgroepen, 5 AR-filters en Insta Live 24 uur beschikbaar

24 juni 2017, 07:00

Welkom bij een nieuwe editie van deze wekelijkse rubriek waarin ik je op de hoogte houd van de laatste ontwikkelingen in social media met het nieuws dat de afgelopen week opviel.

Met deze week: Facebook rolt nieuwe tools uit voor groepbeheerders, voegt vijf nieuwe AR-filters toe aan je camera en geeft mensen in India meer controle over hun profielfoto, LinkedIn biedt de mogelijkheid om een afbeelding te plaatsen als reactie op een bericht en Instagram livevideo nu 24 uur beschikbaar in Stories.

Facebook rolt nieuwe tools uit voor groepsbeheerders

Facebook voegt deze week een nieuw bladzijde toe aan haar communitygeschiedenis door het hosten van haar eerste Communities Summit in Chicago. Voor deze summit nodigde Facebook diverse groepbeheerders uit van diverse groepen als Lady Bikers of California, Affected by Addiction Support Group​ en Bethel Original Free Will Baptist Church group.

De summit werd geopend door Mark Zuckerberg, ceo van Facebook. Tijdens zijn presentatie maakte Mark de nieuwe missie van Facebook, gedreven door community building, bekend:

“Give people the power to build community and bring the world closer together”.

En om die missie mogelijk te maken, rolt Facebook de volgende nieuwe tools uit voor groepbeheerders op Facebook:

  1. Groepstatistieken: volgens Facebook krijgen groepbeheerders toegang tot “realtime” statistieken over groei, lidmaatschap en interacties in de groep zoals het aantal berichten. En ook inzicht in tijden waarop de meeste leden actief zijn in de groep.
  2. Lidmaatschapverzoekfilters: met deze tool kun je lidmaatschapverzoeken filteren op geslacht of regio en zo het beheer van verzoeken versnellen.
  3. Verwijderd groepslid clean-up: met deze tool kun je in één keer een persoon met ongewenst gedrag in de groep verwijderen samen met alle geposte berichten en personen die via deze persoon lid zijn geworden van de groep.
  4. Berichtenplanner: volgens mij één van de meest gewenste tools in groepen. De mogelijkheid om groepsberichten in te plannen om te publiceren op een bepaald tijdstip op een specifieke dag.
  5. Groep tot groep linken: de mogelijkheid om in de groep via links soortgelijke groepen aan te bevelen aan de groepsleden.

Facebook heeft zichzelf als doel gesteld 1 miljard mensen te helpen lid te worden van een groep en zo de wereld meer verbonden te maken. De uitrol van nieuwe groeptools zijn een betekenisvolle stap in die richting.

Bron: Facebook.

Facebook voegt 5 nieuwe AR-filters toe aan je camera

Augmented reality, het toevoegen van virtuele digitale objecten aan de ‘echte’ wereld, spreekt enorm tot de verbeelding en nodigt merken en adverteerders uit tot het experimenteren met nieuwe vormen van reclame. Zo heeft Warner Bros vijf nieuwe AR-filters toegevoegd aan de Facebook camera. Zodra je de camera opent (rechtsboven in de Facebook-app) en klikt op de toverstaf (linksonder), verschijnen er vijf filters om de nieuwe film Justice League te promoten. Vervolgens kun je één van de vijf augmented maskers kiezen voor je selfie.

Warner Bros is de eerste creator die AR Studio gebruikt voor AR-camera effecten met geluid. Volgens Facebook zullen de komende maanden meer leuke creatieve effecten uitrollen voor de Facebookcamera. Een nieuwe augmented wereld opent zich voor merken, adverteerders en hun publiek.

AR-camera effect Facebook app

Bron: Facebook

Facebook geeft gebruikers in India meer controle over hun profielfoto

Mensen in India, en met name vrouwen, willen graag meer controle over hun profielfoto op Facebook. Zo blijkt dat sommige vrouwen in India uit veiligheid hun profielfoto niet uploaden als ze een Facebookaccount aanmaken. Om die vrouwen en anderen tegemoet te komen test Facebook momenteel een nieuwe tool: profile picture guard.

Het veiligheidsschild kan eenvoudig worden ingeschakeld en beschermt de profielfoto op drie manieren:

  1. Anderen kunnen je profielfoto niet meer delen of downloaden
  2. Alleen jijzelf en je vrienden kunnen je profielfoto taggen
  3. Op Android-devices kunnen mensen geen screenshot meer nemen van je profielfoto

Om anderen erop te wijzen dat je profielfoto beschermd is, verschijnt er een blauw kader rond je foto met een schild-icoon onderaan.

Bron: Facebook

LinkedIn biedt mogelijkheid om een afbeelding te plaatsen als reactie op een bericht

Elk social platform voegt nieuwe features toe om communicatie visueler te maken. Zo zien we gifjes verschijnen in reacties op Facebook en rolt LinkedIn deze week de optie uit om een afbeelding te uploaden als reactie op een LinkedIn-update. Volgens senior director of corporate and product communications Julie Inouye helpen deze afbeeldingen om je uit te drukken in een plaatje als je verlegen zit om de juiste woorden. Zoals gezegd: een plaatje zegt vaak meer dan 1000 woorden.

afbeelding-reactie-LinkedIn

Bron: Adweek

Instagram livevideo nu 24 uur beschikbaar in Stories

Wil je meer mensen bereiken met je bericht? Denk dan video, video, video, video. Instagram weet dat als geen ander en rolt regelmatig nieuwe features uit voor meer videocontent. Zo is er deze week de feature om livevideo op Instagram te delen als story. Dat betekent dat je livevideo niet verdwijnt zodra je de live uitzending beëindigd, maar nog 24 uur zichtbaar blijft via je Instagram Stories.

Verder is er een handige feature in de app waarmee je je livevideo ook kunt opslaan op je telefoon. En bijvoorbeeld later kunt gebruiken als video op Facebook of YouTube. Kortom, handige tools voor het hergebruik van je live video content.

Bron: TechCrunch

Juan Felix is marketing en sales consultant en eigenaar van marketing bureau Felix Marketing Advies. Juan heeft ruim 20 jaar ervaring als adviseur voor ondernemers en marketeers in diverse sectoren, zoals gezondheidszorg, retail, automotive, media en telecommunicatie. Zijn uitgangspunt is steeds "hoe kun je het vertrouwen van je klanten winnen en vasthouden". Social media marketing speelt daarbij een prominente rol. Sinds 5 jaar werkt Juan voor gerenommeerde Amerikaanse bedrijven in de social media industrie. Zijn professionele marketing en sales kennis zet hij tevens in voor het succes van Nederlandse ondernemers.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!