De vier insights uit een halfjaar Marketingfacts

22 juli 2021, 13:00

Schrijven is meters maken; ‘Just do it’, zou Nike zeggen

Na een halfjaar en ruim 75 posts verder zit mijn periode op de redactie van Marketingfacts erop. Toch is dit niet de laatste keer dat jullie van mij horen. Ik laat een erfenis achter op de website: elke werkdag in augustus kun je een opmerkelijk marketingfeitje van me verwachten…

Maar goed, dat ik de redactie verlaat betekent wel dat er een plek als junior redacteur vrijkomt. Luuk en Kari-Anne zijn naarstig op zoek naar een nieuwe werkstudent, stagiair of afstudeerder die hen kan komen versterken. Maar wat kan je precies verwachten en welke ervaring en kennis neem je mee richting de toekomst? Daarom: vier insights uit een halfjaar op de redactie van Marketingfacts.

1. Schrijven, schrijven, schrijven

Destijds één van de grootste redenen voor mij om graag ervaring op te gaan doen bij Marketingfacts. Het verwerken van informatie en nieuws in een interessant en prikkelend artikel is iets wat ik heel leuk vind om te doen. Alleen: ik had nog geen professionele schrijfervaring, op al die ellenlange verslagen en onderzoeksrapporten voor de opleiding na natuurlijk…

Het eerste artikel

Als communicatieprofessional in spé is het uiteraard belangrijk om goed te kunnen schrijven. Na een halfjaar tikken voor Marketingfacts kun je je zeker onderscheiden als schrijver. Op dag één had ik mijn eerste artikel al live. Kortom, je wordt meteen in het diepe gegooid en je moet geen uitdaging uit de weg willen gaan. En ben je zo diep in het diepe gegooid dat je er zelf niet meer uit kan komen? Dan staan Luuk en Kari-Anne voor je klaar om je er weer uit te trekken.

Door alsmaar te tikken word je steeds creatiever, ga je makkelijker verbanden leggen en je krijgt steeds meer inspiratie. Bij elk nieuwtje of persbericht ga je denken: “Hee, van dit nieuwtje is een mooi artikel te smeden voor de site”.

Social posts

Maar vergeet de socials ook niet. Als redacteur ben je natuurlijk ook contentcreator. Heb je een stukje getikt, denk dan maar niet dat je je creativiteit en inspiratie even rust kan geven. Bedenk een goede tekst en zet het weg op de socials. Ook dit is een ervaring die je voor altijd in je zak kan steken. Een toekomstige baan als copywriter, publisher of social-mediamarketeer heeft maar weinig geheimen voor je als je de kans hebt gehad om te schrijven voor Marketingfacts (én NIMA niet te vergeten).

2. Uitzoeken: de onderste steen boven

Je hebt geen ervaring in marketing en weet niet wat een customer experience is of wat lead nurturing betekent? Je kan natuurlijk het NIMA Marketingfacts Jaarboek openslaan en het doorlezen tot je een ons weegt. Maar als je een tijd meeloopt op de redactie leer je nog véél meer.

Bij elk artikel dat je gaat schrijven zorg je dat je alles weet over het onderwerp. Je leest je in het onderwerp in en slaat er de recente onderzoeksresultaten op na. Je wil de lezer de meest actuele en interessante informatie bieden. Door alles te lezen, over elk onderwerp en nieuwtje, word je steeds meer een autoriteit in marketing. Net als Marketingfacts dat zelf is dus.

Na je eerste paar dagen op de redactie heb je al meer over marketing gehoord dan je ooit tijdens je opleiding zou opvangen. Terwijl je je cv aanvult met de grote namen Marketingfacts en NIMA.

Advertenties uit de jaren tachtig?

Voor mij waren dat bijvoorbeeld de reclames uit de jaren tachtig. Tijdens de redactievergadering besloten we dat het interessant zou zijn om een lijstje te maken van de meest onvergetelijke reclames uit dat decennium. Stuk voor stuk commercials van vóór mijn tijd. Ik had er nog nooit eentje gezien of gehoord. Ik heb me erin vastgebeten en ze hebben nu geen geheimen meer voor me. En zo is dat niet met alleen dit onderwerp, maar ook met veel andere (marketing)onderwerpen.

3. Waardevolle contacten leggen

Vergeet ook niet dat je als redacteur héél veel mensen leert kennen. Netwerken is key binnen het vak. En het zijn allemaal contacten waar je je hele leven profijt van kan hebben.

Bij elk persbericht, onderzoek, interview, event, training of overig contactmoment spreek je wel weer een nieuwe professional. Bijzonder waardevol en daarnaast zeker ook interessant. En vergeet niet, als redacteur bij Marketingfacts krijg je de kans om kosteloos NIMA Masterclasses te volgen. Daarmee breid je niet alleen je netwerk uit met mensen van binnen én buiten het vak, maar ook je vakkennis en skills kan je er flink mee opkrikken.

Zo heb ik er in mijn tijd bij Marketingfacts misschien wel 200 nieuwe connecties bijgekregen op LinkedIn. Van register marketeers tot marketingdirecteuren en van onderzoekers tot hoogleraren marketing. Niet de minsten dus.

4. Het redactieleven

Maar een tijd meelopen en werken op de redactie van een vakmedium als Marketingfacts neemt je ook mee in het gaan en staan op een redactievloer. Je wordt ondergedompeld in het proces. Of dat nu de vormgeving is (beeldredactie), waarbij je voor elk artikel dat je schrijft een bijpassende visual kiest, tot de sales en overige maandelijkse cijfers.

Maar ook van online tot print. Jazeker, het klopt dat Marketingfacts een online blog is en dat alle content daarom enkel en alleen op het wereldwijde web te vinden is. Maar één keer per jaar stapt de redactie buiten de comfortzone en komt er een boek uit: het eerdergenoemde NIMA Marketingfacts Jaarboek.

Daarnaast krijg je de mogelijkheid om op de man af te stappen en een interview af te nemen. En als de wereld nog wat meer opengaat en de vaccins hun werk doen is de kans ook groter dat je af en toe op een congres rond zal lopen. Met misschien weer vijftig nieuwe LinkedIn-connecties tot gevolg…

Vaarwel, adieu en auf wiedersehen

Dan is nu het moment aangekomen om mijn voorlopig laatste alinea voor Marketingfacts uit mijn mouw te gaan schudden. De rugzak met alle ervaringen en opgedane kennis van het afgelopen halfjaar neem ik mee naar de automotive. Ik krijg de kans om mijn interesse en enthousiasme voor auto’s en marketing te gaan combineren en ik kijk daar bijzonder naar uit. Bedankt voor het volgen en lezen van mijn blogartikelen!

Connect me op LinkedIn om me ook in de toekomst te blijven volgen.

Thomas Romers schrijft als redacteur voor Marketingfacts. Binnen de marketing ligt mijn grootste interesse in branding en (online) communicatie via bijvoorbeeld de socials. Daarnaast klim ik graag in de pen om interessante, prikkelende artikelen te publiceren. Verder lees ik alles wat los en vast zit over auto's, politiek en het overige nieuws in onze maatschappij. Ter ontspanning ben ik vaak buiten en op de racefiets te vinden.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!