‘Branded content’ als communicatiemiddel

‘Branded content’ als communicatiemiddel

Branded TV-Content 2006Een onderzoekrapport van de Amerikaanse Association of National Advertisers (ANA) concludeerde onlangs dat een toenemend aantal marketeers gebruik maakt van ‘branded content’. Deze vorm van adverteren zou een effectieve manier zijn om de consument met een merk in contact te brengen.

‘Branded content’ kun je definieren als “alle content, behalve spot, die kan helpen de communicatieboodschap van een adverteerder te vertellen of te versterken.” En wordt vaak verpakt in een audiovisuele (tv-)concept, aangezien beeld, geluid en emotie tesamen nog altijd één van de krachtigste communicatiemiddelen is.

Ondanks een toenemend aantal Nederlandse succesvoorbeelden lijkt ‘de markt’ toch nog enige scepsis, dan wel aarzeling te hebben ten aanzien van deze vorm van adverteren. Niet vreemd, aangezien nog vaak onduidelijk blijft hoe effectief het heeft bijgedragen binnen de marketingcommunicatie-mix. Dit is volgens sommigen deels te wijten aan het toenemende aantal marketingtools die worden ingezet, maar nauwelijks separaat gemeten kunnen worden. Aan de andere kant gaat er volgens het ANA-rapport wel degelijk een positief effect van uit.

Volgens het onderzoek wordt ‘branded content’ met name ingezet voor het medium televisie (80%). Andere grootverbuikers zijn de bioscoop (45%) en het internet (28%).

Deze laatste is (zoals verwacht) vooral geschikt voor het verkrijgen en onderhouden van een continue (en meer gepersonificeerde) relatie tussen merk en consument. Volgens de senior director-branded entertainment van Microsoft blijft de bijdrage van het medium televisie echter het belangrijkst: “TV is still the big engine driving this bus.” (via: AdAge.com)

Alhoewel de netto mediabestedingen voor televisiereclame in Nederland wederom blijken te zijn toegenomen, zal ‘branded (tv-)content’ volgens mij de komende jaren aanzienlijk terrein winnen. Mogelijkheden te over, zeker gezien het groeiende aanbod aan (digitale) televisiezenders en andere afzetkanalen.

Voor die adverteerder die zijn marketinggeld zo optimaal mogelijk wil inzetten, kan het aankomende congres ‘Branded TV-Content 2006’ dan ook een waardevolle investering zijn. Op 8 juni aanstaande wordt een mix van adverteerders, producenten, media- en reclamebureau’s en zenders bij elkaar gebracht, teneinde een nog betere samenwerking te realiseren. Een aardige vuistregel in deze is wellicht, “if the brand doesn’t make the show

better

, the brand doesn’t make the show.”

Meer informatie is te vinden op de site van BroadcastPress, waar je je ook kunt inschrijven voor het congres.


DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • @Ronald: zie ook dit artikel over de groei van non-spot bestedingen volgens VEA.

  geplaatst op
 • Ronald, " Branded content’ kun je definieren als “alle content, behalve spot, die kan helpen de communicatieboodschap van een adverteerder te vertellen of te versterken.” En wordt vaak verpakt in een audiovisuele (tv-)concept, aangezien beeld, geluid en emotie tesamen nog altijd één van de krachtigste communicatiemiddelen is". Advertainment dus...

  geplaatst op
 • @peter: dank voor link.;-)

  @albert: dat is een term die je hiervoor inderdaad ook kunt gebruiken.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.