Artificial Intelligence zorgt voor de toekomst van je baan

1 april 2019, 13:00

Onze samenleving staat aan de vooravond van grote veranderingen. Technologie gaat ervoor zorgen dat veel banen gaan verdwijnen. Wanneer we er niet voor zorgen dat diezelfde technologie ook bijdraagt aan oplossingen, zal de toekomst er voor jongeren onzeker uit komen te zien. In het boek ‘The People Centered Economy’ draait het om de vraag hoe je de economie moet vormgeven in een nieuwe tijd. Daarbij zal Artificial Intelligence een grote rol gaan spelen, meent uitgever Guido van Nispen.

“Waarom is het zo dat alle innovatie wordt ingezet om mensen uit het arbeidsproces te duwen of ze meer geld uit te laten geven? Dat kan toch niet de gedachte achter innovatie zijn? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat die innovatie wordt ingezet om mensen betere banen te geven, meer aan het werk te krijgen en juist meer te laten verdienen?” In de ‘people centered economy’ moet ieder mens beoordeeld worden op zijn of haar eigen capaciteiten, ongeacht leeftijd, afkomst of opleiding. Het talent van mensen staat centraal. Op basis daarvan zouden mensen van functie A naar functie B moeten kunnen overstappen. AI kan helpen bij die selectie.

“Werk blijft erg belangrijk voor mensen”

Op dit moment is werk nog steeds erg belangrijk, om te voorzien in een inkomen, maar ook qua status. “Als je vraagt ‘wie ben je?’ dan vertellen mensen wat ze doen. Werk is heel fundamenteel en het geeft je een plek in de maatschappij. Het zorgt ervoor dat je jezelf en je naasten kunt verzorgen en het geeft veel waardigheid. Er wordt nu soms gedaan alsof werken minderwaardig is. In Japan zijn er nog steeds vrouwen die in warenhuizen en dure hotels de lift openhouden. Dat kun je natuurlijk heel eenvoudig weg-automatiseren. Sterker nog: bijna nergens ter wereld bestaat het nog. Toch zie je dat mensen het een waardige baan vinden en dat mensen die in de lift stappen het heel erg waarderen. Als je zegt: het werk kan allemaal weg-geautomatiseerd worden, dan haal je het menselijke element eruit.”

Capaciteiten in plaats van het papiertje

Geld geven, zodat mensen niet langer hoeven te werken, is dus geen oplossing. “Je geeft mensen wel waarde, maar geen waardigheid.” Daarbij ga je ook voorbij aan een enorm ondernemerspotentieel. “Als je technologie in kunt zetten om mensen aan leuk werk te helpen in goede teams, dan is dat fantastisch.”

“Technologie kan een aantal dingen oplossen die zonder die technologie moeilijker zijn: diversiteit en inclusiviteit, zonder voorkeur er omheen. Je kunt veel neutraler mensen uitzoeken.” En uit onderzoeken blijkt: diverse teams presteren beter. “In Canada leeft het idee om een wereldwijd spacestation voor werk te bouwen. Daarin moeten alle data van mensen beschikbaar zijn in een open netwerk, zodat die optimaal gematched kunnen worden met beschikbaar werk. Dat zou een fantastische wereld zijn. We moeten AI in gaan zetten en mensen selecteren op basis van hun capaciteiten, in plaats van hun papiertjes.”

AI als oplossing

Kunstmatige intelligentie gaat er enerzijds voor zorgen dat heel veel banen zullen verdwijnen, terwijl het aan de andere kant een oplossing kan bieden. “Alle kassières die eruit gaan, moeten over tien jaar een andere baan hebben. Dat zijn er best veel. En er zijn ook nieuwe gebieden waar enorme tekorten ontstaan: de bouw, de zorg, het onderwijs, ICT. Als je dat niet op schaal kunt matchen, dan is het heel inefficiënt. Daarom kun je beter zorgen dat je het goed doet als je nu dat probleem ziet aankomen.” Waarbij moet worden aangetekend dat AI ook niet vrij van vooroordelen is. Volgens Van Nispen is schaal daarvoor de oplossing. “Hoe groter de schaal, hoe minder de bias. Hoe kleiner de schaal, hoe meer bias.”

“Door AI zullen er veel banen verdwijnen, maar het zal ook een oplossing kunnen bieden”

Van Nispen doet ook een beroep op de verantwoordelijkheid van bedrijven. “Het is voor veel bestuurders nog altijd makkelijker om mensen te ontslaan dan ander werk voor ze te creëren. Dat is een fundamentele keuze. Jeff Bezos van Amazon bedenkt elke keer dat hij een andere markt gaat betreden die hij helemaal niet kent. Onze beursgenoteerde bedrijven doen gewoon precies wat ze doen. Als ze dan gaan automatiseren, dan kunnen er een hele hoop mensen weg. Ze denken niet: die mensen willen wij binnenhouden, daar gaan we iets anders voor bedenken. Terwijl dat essentieel is. Hoe meer mensen zonder werk komen te zitten, hoe groter de onveiligheid. Zowel op persoonlijk vlak als voor de maatschappij als geheel.”

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!