Aimee van Wynsberghe (Foundation for Responsible Robotics): “Ethiek hoeft innovatie niet te remmen”

25 juli 2017, 13:00

De robots komen eraan: dat weten we allemaal. Maar kunnen robots ook op ethische wijze handelen? Verantwoordelijkheid nemen? 7 Ditches sprak met een expert op dit gebied: Aimee van Wynsberghe, co-director foundation for responsible robotics.

Surgical robotica

Aimee van Wynsberghe is assistant professor of ethics and technology aan de Universiteit van Delft. Tijdens haar studietijd raakte Aimee in de ban van robotica. De eerste robot waar ze mee in aanraking kwam was tijdens haar bijbaan bij Canadian Surgical Technologies & Advanced Robotics (CSTAR). Samen met een team testte Aimee The da Vinci Surgical System voor robotic surgery. Aimee: “Tijdens deze introductie met surgical robots wist ik het: this is it.”

Een robot opereert nu nog samen met een arts. Maar is het mogelijk om een robot zelfstandig een operatie uit te laten voeren? “Daarin wordt de ethische kant van robotic surgery belicht. Het gaat er niet om of dat mogelijk is, het gaat er om of we dat wel moeten willen en waarom wel of niet. Want wie is er verantwoordelijk als er iets misgaat? De dienstdoende arts, het bedrijf dat de robot maakt, de ontwerper of het telecommunicatiebedrijf?”

Seks met een robot

De Foundation for Responsible Robotics (FRR) heeft een onderzoek gepresenteerd over onze seksuele toekomst met robots. Ook hier is de hamvraag: “is het okee als men in de toekomst seks heeft met robots? Moeten we dit wel willen? Waarom moeten we dit willen?” Deze aflevering gaat dieper in op onze relatie met robots: nu en in de toekomst. Een must-watch!

Ronnie Overgoor
Directeur/eigenaar bij 7DTV

Als genomineerd dagvoorzitter van het jaar behoort Ronnie tot de top van Nederland. Met zijn energiek enthousiasme, aanstekelijke humor, scherpte en ontspannen interactie scoort Ronnie consequent zeer hoge ogen op congressen, evenementen en award uitreikingen. Daarnaast is Ronnie een interviewer met een eigen stijl. Hij is voorbereid, nieuwsgierig en switcht razendsnel tussen serieuze vragen en scherpe humor. Hij houdt van open en echte gesprekken, waarbij hij degene die hij interviewt altijd in zijn of haar waarde laat. Scherp, maar altijd met respect als vangrail. Ronnie heeft meer dan tien jaar ervaring in het interview vak, op het podium voor live publiek als ook voor de tv camera’s van bijvoorbeeld 7DTV.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!