7 Contentmarketing-doelstellingen die elk bedrijf heeft

6 februari 2021, 09:00

Meer site traffic, beter vindbaar zijn, meer conversie, maar ook een manier om crisiscommunicatie te sturen – bijvoorbeeld

Een contentmarketing-strategie is iets anders dan het inzetten van content om je bedrijf relevant te maken en ‘op de kaart te zetten’. Er zijn vaak heel concrete doelstellingen te verbinden aan contentmarketing, die bovendien voor vrijwel ieder bedrijf hetzelfde zijn. Dat lijstje kan helpen bij het afvinken van resultaten die je voor ogen hebt of die je misschien nog helemaal niet had bedacht. Zo wordt content als service steeds vaker ingezet als strategie voor een betere klantbeleving en telt de beeldvorming bij schaars talent ook als een haalbaar en schaalbaar doel voor een contentmarketeer.

Naast doelstellingen die direct gerelateerd zijn aan de customer journey, zijn er ook specifieke of subdoelstellingen waarin content een rol speelt. Ik noem ze subdoelstellingen, omdat deze niet direct gerelateerd zijn aan een van de doelstellingen genoemd in de customer journey. Ze vormen een onderdeel van een groter geheel van activiteiten. Hieronder tref je zeven doelstellingen aan die vrijwel elke organisatie in meer of mindere mate nastreeft.

Het maken van content is nog niet zo’n probleem, maar om te spreken van contentmarketing heb je een strategie nodig. Daar ga je aan werken tijdens de NIMA Mastercourse Contentmarketing, 15 februari as. Je leert om content te maken die past bij je klant, zodat jou klant ook aandacht heeft voor jouw content.

1. Beter vindbaar worden in Google

Deze subdoelstelling haakt in op de wens van bedrijven om meer zichtbaar te zijn in het digitale domein. De strategie van Search Engine Optimalisatie (SEO)

sluit hierbij naadloos aan.

2. Meer traffic naar je website

Je wilt graag zo veel mogelijk bezoekers op je blog, je homepage of misschien een specifieke productpagina. Dat méér mensen uit je doelgroep in aanraking komen met je website, stelt jou in de gelegenheid je boodschap te vertellen. Meer bezoekers betekent vaak meer klanten. Hiervoor is de inzet van content nodig, gecombineerd met een uitgekiende contentdistributiestrategie. Zorgen voor meer websiteverkeer kan op heel veel verschillende manieren.

3. Realiseren van winkeltraffic

Meer winkeltraffic is ook vaak een doelstelling. Klanten in je winkel doen de kassa rinkelen, zo eenvoudig is het. Maar hoe trek je ze naar je (online) winkel? Je kunt dit realiseren met content door in te spelen op specifieke behoeften (bijvoorbeeld productbeschrijvingen) of door voorraadinformatie inzichtelijk te maken, zodat klanten niet voor niets naar de winkel komen. Dat noemen we nuttige (utility) content.

‘Het aanzetten tot actie betekent niet altijd dat er een transactie plaatsvindt’

4. Customer service en content

Veel bedrijven beschouwen customer service als kostenpost. Het direct beantwoorden van vragen door servicemedewerkers is een relatief dure activiteit, waarop bedrijven graag kostenbesparingen realiseren. Waardevolle, relevante content die de pijnpunten van klanten voor, tijdens en na aankoop kan weghalen, werkt echter juist vaak kostenbesparend. Customer service-organisaties weten vaak waar klanten tegenaan lopen. De antwoorden of oplossingen worden online geplaatst, zodat iedereen ze kan zien. Content als service wordt steeds vaker ingezet als strategie voor een betere klantbeleving. Gesteund door de technische ontwikkelingen die het relatief makkelijk maken om een chatbot te bouwen en hiermee service te verlenen op je website. Je versterkt hiermee de band met de klant. Kennis delen en de klant nader kennis laten maken met bepaalde onderdelen of toepassingen van je product is ook een vorm van customer service. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat klanten andere klanten helpen, bijvoorbeeld via een forum.

5. Realiseren van nieuwsbriefinschrijvingen en volgers op social media

Het aanzetten tot actie betekent niet altijd dat er een transactie plaatsvindt. Soms wil je als organisatie gewoon een onderdeel van je communicatie versterken.

Deze subdoelstelling kan een KPI zijn voor het realiseren van meer awareness of meer mensen die jouw producten of diensten overwegen. Nieuwsbrieven en social media zijn de kanalen waarop je dat kunt realiseren. Het aanzetten tot actie kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld een call-to-action toevoegen aan bestaande content. Je kunt mensen ook direct aanspreken in artikelen en socialmediaberichten door te vragen of zij zich willen inschrijven voor je nieuwsbrief.

6. Talent recruitment

Iedere organisatie heeft graag medewerkers bij wie er sprake is van een ‘match made in heaven’, maar echt talent is schaars. Je kunt content inzetten om deze mensen te vinden of aan te trekken. Organisaties kiezen er vaak voor om hun missie, visie en organisatiecultuur online weer te geven. De content vertelt dan hoe gezellig, uitdagend en interessant het is bedrijf is. Het bedrijf hoopt op een ‘klik’ met de bezoeker. Vaak kunnen mensen meteen hun cv achterlaten. Content voor recruitment wordt steeds vaker geplaatst op speciale ‘Werken bij’-websites.

‘Het belangrijkste van crisiscommunicatie is crisismanagement’

7. Crisiscommunicatie

Alle content bij elkaar vormt de online vertegenwoordiging van een organisatie, ook tijdens een crisis. Wanneer zich een crisis voordoet, weerspiegelt zich dat op al je kanalen. Een crisis verspreidt zich via social media sneller dan ooit tevoren en iedereen kan commentaar leveren. Vaak gebeurt dit zonder enige nuancering. ‘Een reputatie komt te voet en gaat te paard’ zeggen ze weleens. Voor je het weet tasten de meningen van enkele individuen je reputatie aan. Het belangrijkste van crisiscommunicatie is crisismanagement. Je zorgt voor tegenwicht door middel van content in de vorm van statements, analyses, verbeteringen en uitleg.

Social Media Management Expert - Passionate about content & digital. Helping companies thrive with engaging content, digital, and social media to become thought leaders and generate sales. Extensive experience in startup and scale-ups and assist corporates in focusing on content, brand building, business development, and growth. Keywords: Digital Strategy, Content Marketing, Data-driven, Leads, Digital Transformation.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!