GadgetReview: de Samsung Galaxy Tab 10.1, een tablet met potentie

22 september 2011, 06:36

Voor de Galaxy Tab 10.1 uitkwam was er al een Galaxy Tab 10.1v. Maar toen Apple met de iPad 2 uitkwam besloot Samsung gelijk te reageren met een nieuw product: de Galaxy Tab 10.1. Hiermee wil Samsung zich onderscheiden van Apple door de lichtste en dunste tablet ooit te creëren. Met ondersteuning voor flash, een dualcore processor, Android 3.1 en Samsung TouchWiz is de Galaxy Tab veelbelovend. Een kleine maand geleden werd de tab, zoals hij ook wel genoemd wordt, tijdens een launchevent in Little Buddha in Amsterdam officieel aangekondigd voor de Nederlandse pers. Er is de afgelopen tijd veel te doen geweest om de Galaxy Tab. Samsung is verwikkeld in een hevige juridische strijd met Apple en in Duitsland is de Galaxy Tab 10.1 inmiddels al verboden door het Duitse gerechtshof. In Nederland is daar voorlopig nog geen sprake van, dus tijd voor een review!

Look & feel

Het eerste wat je opvalt aan de Samsung galaxy tab is de dikte (8,6mm) van het scherm. Samsung wilde met de Samsung Galaxy Tab 10.1 P7500 (de volledige naam) een tablet maken die dunner is dan de iPad 2 (8,8mm). En dat is gelukt, hij is een tikje dunner, maar ook weer niet zoveel dat het merkbaar is. Wat mij meer opviel was de verhouding van het 10,1 inch scherm: die is wat anders dan het scherm van de iPad 2. Omdat de tab wat breder is voelt het natuurlijker aan om hem horizontaal vast te houden. De Samsungtekst die horizontaal op de tab is aangebracht en de powerknop die op de zijkant staat dragen ook bij aan dat gevoel. Samsung koos voor de behuizing aan de achterkant voor plastic. Hierdoor heeft de achterkant wel voldoende grip maar wordt het op sommige plekken warm bij zwaar gebruik. Bij te hard drukken op de achterkant werkt dit helaas door op het scherm aan de voorkant (wat resulteert in een olievlek die af en toe opduikt op het scherm). Qua gewicht is de tab wel fijn, omdat hij zo dun is weegt de tab maar 565 gram. Dat zorgt ervoor dat hij lekker in je handen ligt. Het scherm is van goede kwaliteit en komt met drie meegeleverde standen: dynamisch, standaard en film. Films kijken (in 720p HD) op de tab werkt mede door het goede scherm heel goed. Maar wat daar vooral aan bijdraagt zijn de stereospeakers die ervoor zorgen dat ik vergeet dat ik een film op een tablet kijk.

Het navigeren op het startscherm loopt niet altijd even soepel, je moet soms het taakbeheer openen en wat geheugen vrijmaken om daarna soepel te kunnen navigeren. Dit was voor mij de eerste tablet met Android 3 en dat was even wennen. Vooral de balk die aan de onderkant van het scherm staat was voor mij nieuwe maar positieve element. Omdat je altijd met twee duimen aan de linker-en rechterkant van het scherm zit was het makkelijk om zo met de balk te navigeren. De widgets in het startscherm werken over het algemeen goed. Soms hebben ze echter de neiging om te haperen en dat gaat ten koste van de gebruiksvriendelijkheid.

Hardware

De Samsung Galaxy Tab 10.1 beschikt over een dualcore 1 GHz processor maar die werkt verrassend genoeg niet altijd even vlot. Vooral met het laden van flashwebpagina’s (wat Samsung als speerpunt gebruikt) heeft de tab vaak moeite. Niet alleen flashpagina’s worden moeilijk geladen, het hele besturingssysteem voelt een stuk minder soepel aan dan bijvoorbeeld de iPad 1 of 2. Zodra je een aantal apps aan hebt staan merk je dat al bij het navigeren van het startmenu: het voelt vertraagd en houterig aan. Verder beschikt de tab ook nog over een 3,2 megapixel camera met ledflitser aan de achterkant en een camera zonder ledflitser aan de voorkant. De camera is niet geweldig maar van een tablet verwacht ik dat ook niet echt. De frontcamera daarentegen was weer wat beter dan verwacht maar omdat Skype nog geen update heeft uitgebracht voor de Galaxy Tab 10.1 is videobellen met deze populaire dienst helaas nog niet mogelijk.

Er zijn twee varianten van de Samsung Galaxy Tab 10.1 verkrijgbaar: de 16GB variant zonder 3G en een 16GB variant met 3G voor respectievelijk €480 en €560. De batterij gaat 7 of 8 uur mee als hij helemaal is opgeladen maar natuurlijk korter als je op de hoogste brightness aan het gamen bent. Bij de tab kreeg ik een oplaadkabel meegeleverd die verdacht veel op het kabeltje van de iPad lijkt, maar ze bleken niet te passen. Wat me wel opviel was dat het opladen van de tab relatief lang duurt. Ook krijg je in-ear oortjes van goede kwaliteit meegeleverd.

Software

De Galaxy Tab draait op Android versie 3.1. Daarbovenop heeft Samsung nog haar eigen touchwiz op de tab draaien wat zich uit in een aantal widgets die je altijd vanaf de taakbalk onderin kunt oproepen. Zo is er taakbeheer, een agenda, wereldklok, pennotities, calculator en een mp3speler aanwezig. Daarnaast heeft Samsung naast de voorgeïnstalleerde androidapps de Social-en Musichub toegevoegd. Met de Socialhub kun je al je sociale netwerk, instant messaging en mailaccounts in een app samenvoegen. De Musichub is een aanvulling op de standaard mp3speler, hier kun je muziek zoeken, previewen en kopen.

Beiden werken goed en het ziet er mooi en georganiseerd uit maar met deze hubs komt Samsung niet echt met iets nieuws; het volgt dezelfde weg als haar concurrenten. Wat ik wel een opvallende app vind is de camera-app. Hoewel de camera niet bijzonder goed is vind ik de camera-app wel bijzonder uitgebreid. Met onder andere een scènemodus, verstelbare witbalans en verschillende fotostanden is het zonde dat de software zo uitgebreid is terwijl de hardware een stuk minder is. Ook komt een app genaamd Samsung MMM voorgeïnstalleerd op de Galaxy Tab: een caroussel gevuld met muziek, films en andere media. Zo kun je onder andere trailers bekijken van nieuwe films, tweets lezen van bekende Nederlanders, nieuwsheadlines en gemiste tvprogramma’s met uitzending-of rtlgemist bekijken. Ook deze app draait niet altijd soepel op de tab, vaak verloopt het bladeren vertraagd en daarom is de app niet fijn om te gebruiken. Verder is de bol.com app voorgeïnstalleerd zodat je vanaf de tab direct e-books kunt bestellen. E-books kun je vervolgens lezen in de eBookapplicatie die ik qua functionaliteiten beter vind dan iBooks op de iPad, maar qua snelheid weer voor die van Apple onder doet.

Marketing

Samsung focust zich met de promotie van de Galaxy Tab vooral op de licht-en dunheid van de tablet. Daarnaast positioneert Samsung de tab met functies als goede connectiviteit, hoge prestaties, multimediaspeler, flash support en een gebruiksvriendelijke interface echt als een ‘experience’. Rond de lancering van de Samsung Galaxy Tab 10.1 werd er veel aandacht aan marketing besteed. De leus ‘Its time to tab’ is vaak op verschillende media langsgekomen. Met onder andere commercials, een landelijke reclamepostercampagne, krantadvertenties, een videocontest en een perslancering in Amsterdam promootte Samsung de Galaxy Tab 10.1 in Nederland.

Een analyse van dataverkeer van tablets door comScore wijst uit dat de iPad nog altijd de tablet markt domineert. De marktaandelen schommelen tussen de 90 en 99%. Onderzoek van ABI Research laat een ander beeld zijn, op basis van verkoopcijfers concludeert het dat Android tablets inmiddels 20% van het marktaandeel van de iPad hebben gekaapt.

Het conflict en de daaruit voortkomende rechtzaken tussen Samsung en Apple hebben de lancering van de Galaxy Tab 10.1 op zijn zachts gezegd ‘overschaduwd’. In Duitsland is de Galaxy Tab 10.1 inmiddels al verboden omdat een Duitse rechter oordeelde dat de tab teveel op de iPad lijkt. In Nederland had dezelfde rechtzaak een ander resultaat. De Nederlandse rechter besloot dat de Galaxy Tab 10.1 niet op de iPad lijkt en de tab mag hier dus wel gewoon verkocht worden. Wel zijn andere (mobiele) toestellen van Samsung hier verboden, dit zijn de toestellen Galaxy S, S II en Ace. De reden dat ze verboden zijn is omdat er inbreuk wordt gemaakt op Apple’s patent dat betrekking heeft op het bladeren van foto’s.

Het geruzie over patenten leidde ook al tot een rechtzaak in Australië. Apple heeft daar uitstel van de lancering van de Galaxy tab 10.1 afgedwongen totdat de rechtzaak is uitgevochten. Ook hier klaagt Apple Samsung aan omdat het de Galaxy Tab 10.1 teveel op de iPad vindt lijken. Samsung heeft inmiddels ook al een tegenaanklacht ingediend die Apple beschuldigd van een patentschending op het gebied van draadloze communicatie. Over de hele wereld beginnen de twee fabrikanten elkaar nu aan te klagen met rechtzaken die lopen in Japan, de Verenigde Staten, Australië en Frankrijk. Waar gaat dit eindigen?

Conclusie

Met de Galaxy Tab 10.1 komt Samsung inderdaad met de dunste en lichtste tablet tot nu toe. Maar de keuzes voor een dunne buitenkant en een laag gewicht komen tegen een prijs: de processor is niet goed genoeg om Android 3.1 en touchwiz altijd soepel te draaien. Het laden van flashcontent, de MMM widget, eBooks; de processor zorgt ervoor dat een deel van de functies aan gebruiksvriendelijkheid inleveren. Waar Samsung de Galaxy Tab 10.1 dan ook neerzet als ‘experience’ ben ik het daar dus niet mee eens, wil het die positionering verdienen dan moet de processor sneller en moet de software nog gebruiksvriendelijker. De Galaxy Tab blinkt dan wel weer uit met zijn multimedia functies. Films in HD zijn door het scherm en de stereospeakers wél een ervaring en hetzelfde geldt natuurlijk voor het luisteren naar muziek via de speakers of via de meegeleverde in-ear oortjes. Met een oog op de grootste concurrent, de iPad 2, loopt de Galaxy Tab 10.1 achter. Met zijn prijs ligt het heel dicht bij de iPad 2 maar met zijn prestaties en gebruiksvriendelijkheid nog niet. De potentie is er zeker, je kunt zien dat Samsung hard bezig is om dichterbij Apple te komen. Kijk maar naar het verschil met de vorige versie, de Galaxy Tab 10.1v en je ziet al dat Samsung stappen aan het zetten is. De hardware en de gebruiksvriendelijkheid zijn op dit moment nog niet voldoende om een echte iPad 2 killer te zijn, maar als Samsung (en Google met Android) zo door gaat kunnen de rollen nog wel eens omdraaien.

Tim Hendriks
Founder & Designer bij Follio

Tim Hendriks verbindt studenten, scholen en bedrijven met Follio en studeert Advanced Business Creation in 's-Hertogenbosch.

Categorie
Tags

1 Reactie

    E-books

    Ik vind het wel grappig hoe Samsung er alles aan doet om zich in de reclames zo op de concurrentie te richten, dat iedereen weet dat ze het over de iPad hebben. Zoals bijvoorbeeld het vermelden dat deze tablet wel Flash filmpjes ondersteunt. (en de iPad niet) Toch blijf ik een iPad fan, en zal ik niet zomaar overtuigd worden om de Samsung te kopen


    28 september 2011 om 12:05

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!