GadgetReview: Acer Iconia Tab met Android 3.0

23 mei 2011, 06:00

De Acer Icona Tab A500 zoals hij volledig heet is een van de eerste serieuze tablets die draait op Android 3.0 (Honeycomb). Nu we aan de vooravond staan van een hele lading tablets die gelanceerd gaat worden, kijken we in deze gadget review eens goed naar het Android 3.0 platform. De grote vraag is (natuurlijk) of Android-based tablets in staat zijn de concurrentie met de alom heersende iPad aan te gaan.

Look & Feel

Eerst maar even terug naar de hardware. Wanneer ik de Iconia Tab in mijn handen krijg is het eerste wat opvalt het gewicht. In tegenstelling tot de batterij van de iPad kun je hier de batterij voelen zitten. Ik bedoel dan dat het gewicht niet exact verdeeld is over hele hele apparaat. Qua design ziet het apparaat er redelijk goed uit, al oogt hij wel wat grauw. Alhoewel het scherm geen Apple-glans heeft, ziet het scherm er goed en scherp uit. Het scherm is met 10,1” iets groter dan de iPad.

Linksboven het scherm zit een volume up/en down knop en direct daarnaast een screen lock button, zoals we kennen van de iPad. Wat direct opvalt is dat de screen lock ontzettend vast zit en je erg hard moet duwen om hem om te zetten. Rechtsboven zit een aansluiting voor de adapter, en rechtsonder zowel een USB als microUSB (voor verbinding met de computer) aansluiting. Aan de linkerzijde van het apparaat zit de aan/uit knop, een 3,5mm jack voor headsets en een HDMI aansluiting. Aan de onderkant tenslotte bevindt zich een poort voor docking. Ook is er nog een klepje waarachter een micro-sd-slot schuilgaat.

Connectiviteit

Wat direct opvalt als je het apparaat in de hand hebt is de vele aansluitingen. Dit was wat mij betreft ook een nadeel van de iPad, wanneer het gaat om het vrijelijk hen en weer sturen van data. Bij het aansluiten van de Iconia Tab op mijn laptop merk ik direct de vrijheid van Android.

Via verkenner heb ik, net als op een Android smartphone, toegang tot alle belangrijke directories. Zo kan ik bladeren tussen video’s, ebooks, muziek, foto’s, etc.

Om maar weer even de vergelijking met Android op smartphones te maken, is het bij Android voor tablets ook makkelijk om applicaties te installeren anders dan vanuit de Android Market. Voordeel is dat als je als ontwikkelaar niet per sé gebonden bent aan de market. Dit kan handig zijn bijvoorbeeld bij het uitwisselen van beta versies en het gratis versturen van applicaties. Nadeel is dat applicaties, eenvoudiger dan bij iOS, kunnen worden gekraakt en zo geïnstalleerd.

Ook is het fijn dat je gewoon elke 3,5mm audio headset kunt inpluggen, en je je dus niet scheel betaald aan Apple oordopjes. Vanwege tijdsgebrek heb ik de HDMI out van het apparaat helaas niet kunnen testen. Wat ik weet is dat hij 1080p HDMI output geeft en je dus films van hoge kwaliteit vanaf je tablet op je TV of ander hdmi-geschikt scherm kunt kijken. Natuurlijk heeft het ook gewoon een WiFi aansluiting.

Ook is de USB aansluiting best tof. Hier kun je meer mee dan je denkt. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een muis, toetsenbord of harde schijf aan te sluiten. Wanneer je de tablet in een houder plaatst en je een muis/toetsenbord aansluit kun je dus werken alsof je achter een desktop PC zit.

Communicatie

Net als in Android 2.3 wordt in Honeycom VoIP bellen ondersteund. Hiermee kun je dus met behulp van Skype, VoipBuster en dergelijke. Daarnaast biedt Google Talk, net als in Android 2.3.4, ondersteuning voor videobellen. Ik zou Google als tip meegeven om dit wel meer naar voren te brengen, want de gemiddelde gebruiker gaat dit niet zoeken achter Google Talk.

Maar het werkt wel degelijk zeer goed! Als test zette ik een videogesprek op tussen de Iconia Tab en mijn eigen Nexus S, die sinds de recente update op 2.3.4 draait. Net zoals de rest van de functionaliteiten binnen Google Talk werkt ook videobellen erg eenvoudig. Wanneer beide gebruikers online zijn kun je met 1 knop het videogesprek starten. Het videogesprek vult het hele scherm en laat rechtsonder het eigen beeld zien (screenshot vanaf een desktop client).

Software: Android 3.0

Interface

Mijn eerste van Android 3.0 is positief. Wanneer de tablet helemaal uitstaat start het apparaat binnen 15-20 seconden op (dit is natuurlijk afhankelijk van de hardware). Om het scherm te unlocken heeft Google weer wat leuks verzonnen.

Om het scherm te unlocken dien je het op het standby scherm het slot aan te drukken. Vervolgens verschijn er om het eerste slot een cirkel, en op een willekeurige plek in die cirkel verschijnt een tweede slot waar je op moet drukken om het scherm helemaal te unlocken.

Wanneer je in de software zit heb je de beschikking over verschillende homescreens, net zoals je dat bij de iPad, iPhone en Android smartphones hebt. Zoals je van Android gewend bent kun je naast icoontjes ook allerlei widgets op je scherm plaatsen. Standaard staan bijvoorbeeld de meest recente websites op het basisscherm. Door naar links of rechts te sliden navigeer je naar de andere homescreens.

Waar ik wel even aan moest wennen is de interface. In elke hoek staat wel wat. Om te beginnen vind je linksboven een knop op direct op Google te zoeken en daarnaast een knop om spraakopdrachten in te voeren. Net als bij de smartphones probeert Google dit laatste te pushen. Rechtsboven kun je via “Apps” naar de op je tablet geïnstalleerde applicties. Met de ‘+’ knop kun je widgets toevoegen of verwijderen. Aan de onderkant van het display vind je links uiterst links een knop voor ‘vorige’, daarnaast een knop voor ‘home’ en een knop voor de actieve applicaties. Rechtsonder bevinden zich naast de huidige tijd status icoontjes en notificaties.

In bovenstaande afbeelding zie je enkele widgets die je aan je homescreen kunt toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld je favorieten toevoegen, een kalender, een digitale klok, en een analoge klok. Veel van de populaire widgets voor smartphones zijn ook gepoort naar tabletformaten.

Over het algemeen is de software erg wennen, en niet direct logisch. Daarnaast is het uiterlijk nogal ‘digital’, het past wat dat betreft goed bij de naam Android. Voor een succesvol tablet besturingssysteem ben ik van mening dat het nog veel gebruikersvriendelijker moet. Daar tegenover staat dat er veel zaken zijn in te stellen en aan te passen. Zeker voor de fervente gadget gebruiker zijn er dus genoeg mogelijkheden om je tablet te customizen.

Software aanbod

Waar de tablet denk ik het meest mee tekort schiet is het huidige software aanbod. Binnen de market wordt er nog geen onderscheid gemaakt tussen tablet applicaties en smartphone applicaties. Daarom is het erg moeilijk om de applicaties te vinden die ook voor tablets zijn ontworpen. Twitter, dat nog niet geoptimaliseerd is voor tablets, ziet er nu erg uitgerekt uit. Een alternatief is Twittercomb, die erg veel weg heeft van Tweetdeck. Ik heb geprobeerd het aantal tablet applicaties te vinden, maar kon deze niet vinden. Het is natuurlijk ook wel logisch dat nu de Android tablets een beetje beginnen te lopen er nog nauwelijks applicaties zijn. Toen de iPad gelanceerd werd, waren er ook nog niet zóveel apps beschikbaar. Toch zal het software aanbod één van de kritische succesfactoren zijn voor tablets, en moet hier aan gewerkt worden zodat het Android platform interessanter wordt.

Multimedia

Qua multimedia verwachtte ik dat je er de hele reutemeteut mee kon afspelen. Vervelend bij de iPad vind ik dat dat niet zo gaat. Helaas gebeurt er iets soortgelijks bij de Iconia Tab. Niet alle formaten video zijn af te spelen en sommige video’s moet je dus eerst omzetten. Erg onhandig. Door wat zoeken kwam las ik dat het samen schijnt te hangen met de CPU die in tablets hangt, maar hier weet ik het fijne niet van.

Camera

Aan de voorzijde zit een 2 megapixel camera voor videobellen, en een 5 megapixel camera aan de achterzijde. Toch is de kwaliteit van de front camera best goed. De foto’s die ik overdag maakte zagen er best goed uit. Het maken van foto’s met de tablet is wel leuk omdat je een levensgroot voorbeeld ziet van de foto. Je ziet echter ook de limitaties van de camera. Ik snap zelf niet goed waarom ze zulke goede camera’s in smartphones stoppen maar dat bij tablets niet voor elkaar krijgen. Hetzelfde zie je terug bij de iPad 2, die vergelijkbare camera specs heeft.

Prestaties

In de tablet zit een nVidia Tegra 2 1,0 GHz processor, met daarbij 1 GB aan RAM geheugen. Qua prestaties lijkt de tablet niet onder te doen voor de iPad. Op de tablet staat net als op mijn iPad Need For Speed Shift. Wanneer ik ze naast elkaar zie draaien zie ik geen zichtbaar verschil. Ook met andere taken is de A500 heerlijk soepel.

Batterij

De Iconia Tab bevat een 3250 mA batterij. Na een dag de tablet goed te gebruiken is deze wel leeg. Wanneer ik er een aantal dagen niks mee doe valt het ook mee hoeveel batterij hij gebruikt. Zo zuinig als mijn iPad is hij echter niet. Door de korte testperiode heb ik de batterijduur echter niet zo uitvoerig kunnen testen.

Conclusie

Al met al is het best een fijne tablet. Wat ik top vind is de openheid van het systeem. Je kan heerlijk bestanden kopiëren en verwijderen net zoals ik dat met mijn smartphone doe. Bij mijn iPad had ik op een bepaald moment een beschadigde iTunes waardoor het mijn iPad als een nieuwe device zat. Gevolg: ik kon mijn iPad niet meer synchroniseren zonder de bibliotheek eerst te wissen. Bij de Iconia Tab zul je daar geen last van hebben. Ook de connectiviteit is flink uitgebreid. Het besturingssysteem is al aardig op weg, maar mist de gebruiksvriendelijkheid van de iPad. Voor ervaren gebruikers zal dit niet zo’n probleem zijn. Voor die groep gebruikers is het daarbij fijn dat er veel ruimte is om homescreens aan te passen naar eigen smaak. Grootste probleem in mijn ogen is het software aanbod. Er is geen scheiding in de market tussen tablet en smartphone apps. Je kunt gelukkig uit veel smartphone apps kiezen maar deze zijn duidelijk niet voor de tablet geoptimaliseerd. Wat dat betreft denkt Apple beter vanuit gebruikersvriendelijkheid (batterijduur, simpele interface, maar ook limitatie van vrijheid), en Acer met deze Android tablet focust meer op prestaties (power, veel mogelijkheden / vrijheid, maar door de vele functies vervalt de simpele interface).

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

3 Reacties

    Pim

    Euh scheel betalen voor aparte Apple-oordopjes? Die maken ook gewoon gebruik van een 3,5mm plug hoor!!!


    24 mei 2011 om 06:51
    Rafue Shatida

    Welkom bij Investment Financial Services, bieden wij lening aan klanten die in ernstige behoefte aan financiële hulp die u nodig hebt om geld te lenen om te investeren, en rekeningen betalen, we willen dat je weet dat we alle soorten leningen met rente onder de 3%, dus wij bieden leningen in euro, pond. en dollars .. De leningen zijn goed verzekerd voor maximale veiligheid. Is onze prioriteit, Neem contact met ons op via e-mail: investimentcompanyindia@gmail.com of bel +919582785746.

    Lening aanvraagformulieren

     

    1) Volledige naam:

    2) Land:

    3) Adres:

    4) luidt:

    5) Geslacht:

    6) staat:

    7) Beroep ::

    8) Telefoonnummer:

    9), terwijl op de werkplek.

    10) maandelijks inkomen.

    11) Lening Bedrag dat nodig is:.

    12) Lening Duur

       Wachten voor uw antwoord met details van het programma. Gelieve niet te bellen +919582785746, gerust voor meer informatie.

    Teken:

    beheer


    1 juli 2014 om 09:24

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!