NFC betalen gaat het maken

23 februari 2011, 05:11

Oktober vorig jaar had ik een gesprek had met Thijs van Alebeek van Multicard. Hij vertelde me over betalen via NFC technologie. De toenmalige plannen waren vooral gefocust op het uitbrengen van eigen NFC chips verwerkt in bijvoorbeeld sleutelhangers en clubkaarten. De adoptie van de technologie maakt op het moment echter een vogelvlucht. Waar tot voor kort NFC in slechts een beperkt aantal smartphones was verwerkt, gaan nu ook de providers zich inzetten voor NFC. Onder meer Vodafone, Deutsche Telekom en Orange hebben hun steun uitgesproken aan NFC.

Near Field Communication, afgekort NFC, is een techniek waardoor apparaten binnen een afstand van tien centimeter draadloos met elkaar communiceren. Door de telefoon voor de kassa te houden kan er snel, makkelijk en draadloos met NFC worden betaald. De technologie is in 2002 ontwikkeld door het Nederlandse NXP in samenwerking met Sony.

De plannen zijn dat in 2012 de eerste klanten gebruik kunnen maken van betalen via NFC. Onderzoeksbureau iSuppli verwacht een sterke groei van het aantal mobile devices met NFC. Brancheorganisatie GSM Association (GSMA) verwacht dat NFC betalen in 2015 goed zal zijn voor 110 miljard euro aan betalingen. De steun van de providers is in zoverre belangrijk dat de netwerken de techniek in telefoons moeten ondersteunen. Marketingdirecteur Alexander Rensink van chipfabrikant NXP verwacht dat de totale markt voor NFC chips groeit naar zeventig miljoen stuks in 2011. Vorig jaar waren dat er nog geen 10 miljoen. Ook de drie grootste providers in Amerika, Verizon, AT&T en T-Mobile USA hebben interesse in de techniek en gaan samenwerken om in 2012 NFC diensten aan te gaan bieden. In Nederland zet vooral de Rabobank zich al tijden sterk in voor NFC betalen.

Eerder dit jaar spraken ook fabrikanten van toestellen en besturingssystemen zich al uit voor de techniek. Zo bevat de laatste versie van Android, versie 2.3, al ondersteuning voor NFC techniek. Daarnaast blijkt uit de developers versie van Android 2.3.3 dat het besturingssysteem met NFC functies zal worden uitgebreid. Zo zullen er meer NFC standaarden worden ondersteund. Ook zouden naar verluid de iPhone 5 en iPad 2 werken met NFC. Naast mobiele betalingen zou Apple NFC ook willen gebruiken in iTunes.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Krystallynn

    Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring onother sites? I have a blog centered on the same information you discuss and would love to have you share some stna/esiinformrtioo.I know my subscribers would appreciate your work.If you are even remotely interested, feel free to send me an e mail.


    12 juli 2016 om 01:33

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!