GadgetReview: MSI All-in-one PC met 3D en Multi-Touch

22 februari 2011, 06:49

Wat is er op het moment hot? 3D en touch, om er zo maar eens twee te noemen. Dat moeten de mannen van MSI ook bedacht hebben en dit resulteerde in de MSI 3D Touch All-In-One. Een compacte PC zonder snoeren en met ondersteuning voor 3D en touch bediening. Hoe werkt deze 3D weergave en hoe werkt touch op een Windows-based PC? Hoog tijd om dit apparaat eens onder de loep te nemen.

Uiterlijk

De PC heeft een mooi groot scherm, 23.6 inch om precies te zijn. Daarom heen zit een zwarte coating rand die weer is omvat door een glazen omranding. Daardoor het als geheel niet zozeer compact, maar zit het er wel mooi uit. En dat is wel waar MSI met de 3D All-in-one PC op mikt, een PC die je niet in een hoekje van je huiskamer hoeft weg te frommelen, maar een die er ook nog eens mooi uitziet. De AE2420-3D lijkt dan ook te zijn geïnspireerd door de iMac. Het scherm heeft een volume, aan/uit, en Media Center knop.

Media Center staat mogelijk zo centraal omdat het apparaat bedoeld is als media-PC en omdat de Media Center interface zeer geschikt is voor touch. Boven het scherm bevindt zich een ingebouwde 1.3 megapixel camera, voor gebruik als webcam en videobellen. Net als de iMac heeft het appraat een klein toetsenbord en muis. Wel zijn zowel de muis als toetsenboard draadloos, zodat je geen last hebt van draden. De All-in-one PC heeft maar twee snoeren, 1 snoer voor de voeding, en 1 voor het opladen van de 3D bril.

Bediening

De All-in-one is middels multi-touch en met toetsenbord en muis te bedienen. Standaard is er Windows 7 op geïnstalleerd. Het voordeel van Windows 7 is dat het native touch ondersteund, en dat de meeste gebruikers bekend zijn met het besturingssysteem. Helaas merk je dat Windows 7 niet is geoptimaliseerd voor touch. Het werkt allemaal wel, alleen het is niet zo gebruikersvriendelijk. Het is af en toe lastig om de juiste link op een website aan te klikken als deze een relatief klein lettertype gebruikt.

Wel worden een aantal bekende touch functies ondersteund. Zo kun je door middel van slide scrollen, en kan er middels de pinch beweging worden ingezoomd. Door je vinger op het scherm te houden krijg je de acties die je normaal bij rechtermuisknop krijgt. Door je vinger te draaien, kun je objecten op het scherm draaien. Voor input kan er met een druk op het scherm een on-screen toetsenbord worden opgeroepen. Ook wordt er een afstandsbediening meegeleverd. De op Media Center gerichte afstandsbediening is mooi uitgebreid en biedt ondersteuning voor veel functies.

Grafisch

Het 23.6” scherm is mooi, groot en duidelijk. Het scherm heeft een resolutie van 1920×1080 oftewel 1080p. Full HD (BluRay) films kunnen hiermee dus prima worden afgespeeld. Standaard is er dan ook een BD-ROM speler aanwezig. Full HD films spelen soepel, wat ook wel zou moeten met de ATI Mobility Radeon HD 5730 met 1GB videogeheugen.

Power

De AE2420-3D beschikt over een dual core Intel Core i5 650 / 3.2 GHz , en 4GB werkgeheugen. Een prima motor voor een media PC.

Connectiviteit

De All-in-one PC is qua connectiviteit vergelijkmaar met die van een laptop. Het apparaat heeft 2 USB 3.0 poorten, 4 USB 2.0, en heeft een VGA, HDMI en SPDIF aansluiting. Ook kan er een microfoon en hoofdtelefoon op worden aangesloten. De interne kaartlezer is compatible met SD, MMC, MS en xD geheugenkaarten. Ook is er een eSATA aansluiting aanwezig.

Geluid

Er zijn twee 5 watt speakers ingebouwd in het apparaat. Via de SPIDF aansluiting ondersteunt het 7.1 channel audio out.

Software

Omdat het besturingssysteem Windows 7 is, is er een groot aanbod van software. Media Center is prominent aanwezig gezien het met 1 knop het scherm is aan te zetten. Dat was een logische keuze omdat de nature van die interface zich goed leent voor touch bediening. Dan is het erg jammer dat binnen Media Center je alleen items kunt ‘aanklikken’ en touch functies als ‘slide’ en ‘pinch’ niet werken. Standaard levert Microsoft een aantal games die met touch kunnen worden bediend, onder de noemer Touch Pack for Windows 7. De games zijn vermakelijk, maar niks bijzonders. Roxio CinePlayer BD wordt standaard geleverd om 3D video te bekijken. Ook levert MSI de WindTouch applicatie, een applicatie geoptimaliseerd voor touch gebruik waarmee applicaties als email, internet, en Skype zijn op te starten.

Installatie

Windows 7 is voorgeïnstalleerd, evenals Roxio CinePlayer. Helaas ging er bij ons demomodel wat mis, en stond Roxio CinePlayer standaard niet geïnstalleerd, waardoor het even duurde voordat we het 3D aan de praat konden krijgen. Voordat 3D gebruikt kan worden moet je eerst een static (image) en dynamic (video) test doen. Hierbij wordt het beeld geoptimaliseerd zodat het niet storend is voor de ogen. Na een paar minuten kun je onderweg met 3D.

Op het demomodel zelf stond jammer genoeg niet zoveel 3D materiaal, maar op aanvraag kregen we wat 3D films van MSI toegestuurd.

3D kwaliteit

Zodra je 3D aan de praat het, ziet het er zeer goed uit. Voor de weergave van 3D wordt de shutter techniek gebruikt. Het toffe van de shutter techniek is dat je continue diepte ziet in de film. De kwaliteit van 3D brillen die gebruik maken van het alomgebruikte rood-cyaan vind ik tamelijk slecht. Voor goed resultaat moeten de kleuren en het contrast geoptimaliseerd worden. Omdat dit niet altijd goed gaat, en omdat er externe lichtbronnen storen, valt de kwaliteit vaak tegen. Dit resulteert dan in vermindering van het 3D effect, en de kleuren worden flets, tegen het grijze aan. Daarnaast met het 3D gehalte het vooral hebben van een aantal momenten in films waarbij er iets op het beeld afvliegt.

Achtereenvolgens heb ik fragmenten van Avatar en Alice In Wonderland bekeken, en de kwaliteit daarvan was zeer goed. Gedurende de hele film is er diepte te zien en zo nu en dan vliegen er objecten op je af. Ook zitten er twee 3D animatiefilmpjes bij om de mogelijkheden van 3D te laten zien. Hier vliegen er continue objecten op je af en zijn de karakters in meerdere dieptelagen te bewonderen. Indrukwekkend, maar ik kijk liever naar een Avatar of Alice in Wonderland waarbij er ‘gewoon’ diepte is.

De bril zit redelijk fijn op de neus en oren. Maar na een tijd de bril op te hebben begin je hem toch wel zat te worden. Dit is natuurlijk een nadeel van 3D in het algemeen, want dat zal toch de grote bottleneck zijn van dit apparaat. Wanneer je met meerder mensen film wil kijken heb je ook meerdere brillen nodig, die je dan weer moet aanschaffen. Daarnaast kan niet iedereen even goed tegen de flikkering van de shutter techniek, omdat deze actief in de bril zit verwerkt. Zo nu en dan moet de bril dus met een USB kabel aan de PC worden opgeladen.

Marketing

Dat het apparaat gericht is op huishoudens is ook terug te zien in de marketing. Waar MSI traditioneel vooral gericht is op hi-end gebruikers, met een focus op hardware als moederborden en grafische kaarten en in het laatste lustrum ook gaming/hi-end laptops, valt de All-in-one PC in een trend naar meer lifestyle producten. Joran Schoonderwoerd, Marketing & Communication Officer bij MSI , vertelde me dat MSI voor de producten in de all-in-one serie zich dan ook richt op de moderne huishoudens, waarbij er bijvoorbeeld geadverteerd is in Veronica Magazine.

Conclusie

Al met al heeft de AE2420-3D een positieve indruk op me gemaakt. De shutter 3D techniek ziet er goed uit, films vertonen continue diepte. Grootste nadeel blijft dat je een bril moet dragen, wat lastig is als je met vrienden film wilt kijken, en dat het aanbod 3D films op het moment nog gering is. De toekomst zal toch 3D zonder bril zijn. In de tussentijd is dit een leuke oplossing. De multi-touch werkt goed en is een mooie feature voor licht gebruik (internet, email, foto’s bekijken, etc) en voor het zwaardere gebruik kan het toetsenbord gebruikt worden. Ik verwacht dat touch meer tot zijn recht zal komen wanneer je upgrade naar Windows 8. Het apparaat is een mooi voordeliger alternatief voor de iMac; hij ziet er goed uit, heeft weinig snoeren, heeft flink wat power en qua meerwaarde t.o.v. de iMac heeft de de MSI 3D all-in-one PC een BluRay speler, multi-touch en 3D ondersteuning.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

4 Reacties

  joop

  Kan je er ook mee branden,dvd of bluray


  6 december 2012 om 07:46
  DannyOosterveer

  Ik weet het niet exact meer, maar volgens mij een DVD brander. Ga er wel vanuit dat er inmiddels een nieuwe versie van is, misschien moet je daar even op Googlen 🙂


  6 december 2012 om 10:22
  P.A. Tebrunsvelt

  Ik vraag mijn waar kan die die Computer blu ray 3 d Kopen


  1 december 2020 om 04:27
  P.A. Tebrunsvelt

  Ik vraag mijn waar kan die die Computer blu ray 3 d Kopen


  8 december 2020 om 19:37

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!