• Mobile
    wordt gesponsord door

Ontwikkelaars stappen over op Android

Ontwikkelaars stappen over op Android

Het besturingssysteem Android wordt steeds populairder onder ontwikkelaars. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek van IDC en Appcelerator (N=2235) onder ontwikkelaars van mobiele applicaties. Apple’s iOS is voor zowel tablets als smartphones nog steeds de nummer één op de lijst. In het jaar waarin de tabletmarkt tot ontploffing komt geeft het onderzoek inzicht in de platformen waar de ontwikkelaars in geloven. De Androidtablets zijn zeer in populariteit gestegen onder applicatie ontwikkelaars.

De tablets van Android zijn 12 procent meer geliefd dan afgelopen september. De iPad moet het doen met een stijging van drie procent, tot 87 procent en kent daarmee nog meer interesse dan de Androidtablet.

 

 

 

 

De grootste stijger is de PlayBook van Research In Motion (RIM), de producent van Blackberry. De Playbook is de grootste stijger in tabletland. 28 procent van de ontwikkelaars is geïnteresseerd in de tablet van Research In Motion, een stijging van 16 procent. Ontwikkelaars geven aan dat prijs de meest belangrijke succesfactor is van Android (57%), gevolgd door de minimale fragmentatie (49%) en de mogelijkheden van Android 2.3 Honeycomb (33%).

Smartphones

Ook qua smartphones loopt Android in op de iPhone. Met 87 procent is het gat met de iPhone verkleind tot 5 procent. Windows Phone 7 presteert boven verwachting. Dat resulteert in een toename van 8 procent en komt daarmee op een totaal uit van 36 procent.

Business Model

Ook de business modellen van mobiele applicaties zijn onderhevig aan verandering. Mobile Commerce wordt ten opzichte van vorig jaar 86 procent meer gebruikt. Het meest gebruikte mobile business model is net als vorig jaar de verkoop van applicaties in applicatiewinkels (59%), gevolgd door Advertising (43%) en In-App aankopen (42%). In toenemende mate ligt de focus van business modellen op user engagement.

Additioneel onderzoek van Gartner wijst uit dat dit jaar de inkomsten uit app stores zoals die van Apple en Android zullen verdrievoudigen tot 15,1 miljard dollar. Deze toename is vooral te wijden aan de groei van de Android Market. Gartner verwacht dat Apple’s App Store marktleider zal zijn tot in ieder geval 2014.

Naast de Android Market zijn er ook alternatieve app stores in ontwikkeling, zoals die van HTC, Verizon en Amazon. Vooral die laatste wekt de interesse van ontwikkelaars. 37 procent geeft aan zeer geïnteresseerd te zijn, aanzienlijk meer dan de interesse in die van Verizon (13%). Apple’s nieuwe App Store for Mac is onder 39 procent van de respondenten populair.

Een markt in ontwikkeling

De markt kenmerkt zich door snelle innovatie. Waar bedrijven afgelopen jaar gemiddeld 2.3 apps ontwikkelden, verwachten zij dit jaar gemiddeld 6.5 applicaties te bouwen. De ontwikkelingen qua besturingssystemen en hardware zorgt ervoor dat er veel druk komt te staan op het tijdig updaten van applicaties en op de time-to-market.

Tevens wordt er steeds meer cross-platform ontwikkeld, waarbij bedrijven voor gemiddeld vier verschillende platformen ontwikkelen. Dat houdt vooral in dat er in toenemende mate wordt ontwikkeld voor Windows Phone, Blackberry en Nokia. Ook wordt er in toenemende mate in de cloud gewerkt (87%). Deze stijging gaat zowel op voor de private cloud (zoals backend web services) en de publieke cloud (Facebook, Flickr, etc.).


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.