Hyves en Facebook kloon Blytes van start

19 januari 2011, 06:43

Ik was laatst in een discussie zelfs de náám van dat sociale-netwerk-dat-wel-even-groter-en-beter-zou-worden dan Hyves vergeten. Laat staan dat ik er onlangs nog een keer op heb ingelogd. Ik ken niemand die het er in 2009 over heeft gehad. En in 2010 al helemaal niet. iCampus was “sneller en overzichtelijker” dan standaard sociale netwerken als Hyves en Facebook en opende in 2008 frontaal de aanval. Nu is er dan Blytes.nl, gemaakt door Tim van Elsloo, 16 jaar oud. Een ‘nieuwe vriendensite’ die ‘vergelijkbaar is met Hyves en Facebook, maar ‘simpeler, sneller en innovatiever’ is, meldt van Elsloo per e-mail.

Ome Joop

Van Elsoo, 16 jaar we zeggen het nog maar een keer, maakte op zijn veertiende voor Ome Joop een musical-app. En nu dus Blytes. Hij vindt het zelf een innovatiever vriendennetwerk dan Hyves en Facebook. Van Elsloo, gisteravond per e-mail: “Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van gezichtsherkenning (is leuk om zelf eens te proberen 🙂 ). Ik heb Blytes gemaakt omdat ik denk dat de huidige sociale-netwerken te ingewikkeld zijn (en soms langzaam) en niet voorlopen in techniek.”

Proberen

Voordat we tegen Van Elsloo op dit moment moeilijk gaan doen over de harde concurrentie, usp’s, business- en verdienmodellen, api’s en tipping points dacht ik: ik ga me registreren. Ik daag jullie uit dat ook te doen en eens rond te loeren en feedback te leveren. Zelf heb ik net even een profiel aangemaakt, en die “reis” heb ik hieronder even gescreenshot. Uiteraard begint het bij het importeren van Hyves-vrienden (Twitter kan ook):

Als dat gedaan is zie je heel veel leegte, dat zal te maken hebben met de voorlopige vroege fase waarin het project zich bevindt. Op het prikbord van Tim is het in ieder geval lekker druk (zelf heeft Van Elsloo 87 vrienden dus dat schiet op):

Kansen

Mijn eerste idee was: alwéér een social network. En trouwens, ook: hoe serieus moeten we dit nemen? Ik heb al twee social networks of eigenlijk drie en mijn activiteit op dat ene sociale netwerk is nu echt tot een minimum gedaald. Zelf hoef ik er niet nog één. En ik vraag me af hoe onderscheidend dit kan zijn. Dat Van Elsloo het gewoon doet vind ik eigenlijk…. wel cool. Zien waar het eindigt. Benieuwd wat jullie er van vinden.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

34 Reacties

  Oli4b

  Geweldig dit, ik ben al bezig account te maken, alleen al omdat het een sympathiek verhaal is, nu al beter dan iCrampus! Dat twitter binnenhalen is nog niet gelukt en helaas had ik mijn Hyves al opgeheven.


  19 januari 2011 om 07:09
  rickmans

  Het enige probleem met ieder social netwerk is dat het in het begin verdraaide saai is omdat niemand van je vrienden er zit :). Dan kan het technisch nog zo’n hoogstandje zijn, maar als je vrienden er niet zitten, dan is het een netwerk, geen social netwerk.

  Daarbij zijn de enige groep mensen die geven om technische features nerds en geeks, een fantastische doelgroep, maar ook een kleine doelgroep, Facebook en Hyves hebben niet alleen geeks en nerds als klant, maar juist een hele groep ‘doorsnee’ mensen en juist die laatste groep zal het een biet zijn of een social network wel of niet technisch hoogstaand is, het gaat om het sociale aspect en zolang je dat niet beter doet of makkelijker maakt is neiging om te switchen of, oh horror, nog een profiel erbij te maken nauwelijks aanwezig.


  19 januari 2011 om 07:16
  LP

  Wat zei je Tim van Elsoo, ik bedoel Oli4b?

  leuk initiatief en ik hoop dat t aanslaat. Punt blijft natuurlijk wel dat dit het zoveelste sociale netwerk is en het punt van @Rickmans is gegrond.

  Wens je veel succes


  19 januari 2011 om 07:48
  Oli4b

  @Rick Het is juist geen technisch hoogstandje, mischien leuk als je de site eens zou bekijken. @LP sorry dat ik enthousiast ben 🙂


  19 januari 2011 om 08:07
  remcojanssencom

  Erg cool van zo’n guppie. Wilde zelf nog een verhaal schrijven en dus even de boel testen, maar ik krijg geen activatielink. Da’s dan weer jammer.

  Ik ben erg benieuwd naar gezichtsherkenning. Zeer interessante materie, maar ongans privacygevoelig!


  19 januari 2011 om 08:08
  LP

  Enthousiasme is juist goed! Hoop alleen dat t aanslaat en dat naast de mensen die je nu kent, zoals vrienden familie en kennissen lid worden.

  Vraag is of mensen de overstap gaan maken. Begin op je eigen school!


  19 januari 2011 om 08:11
  Misha Scholte

  Knap gedaan. Maar als ik eerlijk ben denk ik niet dat er zo rap ruimte is voor nóg een sociaal netwerk, ook al is het simpeler. Veel members blijven toch loyaal aan een netwerksite en een transitie kan ontzettend lang duren

  Als ik Tim was, dan zou ik het als experiment houden en zo innovatief mogelijke functies bouwen, laat zien dat het vooruitstrevend is en vervolgens de technologie aan een grotere jongen doorverkopen


  19 januari 2011 om 08:14
  Daniel Janus

  Ook ik juich dit soort initiatieven toe. Met een zekere jaloezie kijk ik naar dit soort ondernemers die het gewoon doen! Ben het ook meteen gaan uitproberen. Reactie van de eerste minuten:

  – ziet er fris en rustig uit

  – het werkt intuïtief, juich ik toe

  – met het importeren van hyves vriendjes ging het minder goed. Nadat het import proces was gestart en ik terug werd gestuurd naar de blytes pagina kreeg ik een stylesheet error. Vervolgens werd ik uitgelogd en zie ik mijn vrienden lijst leeg zijn.

  – er staat dat ik 1 bericht heb, als ik er op klik krijg ik een melding “Oeps, dit gesprek bestaat niet”.

  Dan haak ik af omdat dit voor nu teveel tijd gaat kosten. Vanavond nog eens proberen…


  19 januari 2011 om 08:23
  Anders

  Matt Zuckerberg, Larrey Page en Sergey Brin zijn ooit ook zo begonnen, dus wat dat betreft is het prima. Van Elsloo heeft alleen het probleem dan mensen op dit moment massaal aan het migreren zijn naar Facebook. Blijkbaar vervult dat netwerk al een nieuwe behoefte ten opzichte van Hyves. Ik vraag me af in hoeverre een nieuw netwerk zonder bestaand ledenbestand in dat geweld voet aan de grond krijgt. Zelfs het betaalde Schoolbank heeft nooit serieus iets te duchten gehad van gratis concurrenten als schoolpagina.nl.

  Gezichtsherkenning zit ook in Facebook overigens, dwz op dezelfde manier als bij Blytes.nl: na het uploaden hoef alleen nog maar aan te geven welke naam bij een gezicht hoort.


  19 januari 2011 om 08:51
  rczimmer

  Kansloze missie. Facebook komt steeds meer in het DNA van mensen te zitten. Steeds meer functies worden vervuld op het machtige platform en dat zal in toekomst alleen maar gaan toenemen. Er zullen steeds meer features worden toegevoegd en zal steeds grotere plek krijgen in ons communicatie gedrag. Onmogelijk voor een start up om nu nog de strijd aan te gaan. En al helemaal als je niet Long Tail gaat denken, dit is weer een generiek sociaal netwerk zoals er al velen zijn geweest. Kies een thema en herenig mensen rond dat thema, maar dit lijkt me echt een kansloze missie. Maar hulde voor ondernemersschap van de jongen van 16.


  19 januari 2011 om 09:21
  rczimmer

  @Anders Floor: Matt Zuckerberg?? Pardon?


  19 januari 2011 om 09:23
  Anders

  @rczimmer – als onbekende jonge zolder- c.q. studentenkamerhobbyist. “Zuckerberg launched Facebook from his Harvard dormitory room on February 4, 2004” (Wikipedia). Het netwerk won aan populariteit op Harvard en verspreidde zich vandaaruit naar andere onderwijsinstellingen. De rest is bekend.

  De tip van LP is wat dit betreft dus zo gek nog niet.


  19 januari 2011 om 09:50
  Tobias Braam

  Geinig, goede poging. Helaas kansloos want ik denk dat de meeste mensen nooit meer dan 2 gelijksoortige netwerken gaan aanhouden. Zijn er mensen die dat doen?


  19 januari 2011 om 09:58
  Anders

  Geen webcare door schoolverplichtingen? Iets zegt me dat Renate Wijma dit gat in de markt binnen twee dagen wel heeft opgevuld.

  Ik wacht overigens al twee uur op mijn activatiemail (Hotmail). Niks in de inbox, niks in de junkmail. Kan er dus verder weinig van zeggen.


  19 januari 2011 om 11:17
  guido

  anders ik denk dat ze doelen op MATT, dit moet zijn mark….

  denk dat je beter van deze site kan. lol


  19 januari 2011 om 12:27
  Anders

  Ah ja je hebt gelijk. Ook dom. Ik denk dat ik Marketingfacts maar inruil voor Ronald Duck.


  19 januari 2011 om 12:58
  Oli4b

  @tobias ik heb twitter, hyves, facebook, flickr, youtube, instagram, spotify, gmail, hotmail en zo kan ik nog wel even doorgaan met netwerken …


  19 januari 2011 om 13:44
  Tobias Braam

  @Oli4b, dat geloof ik graag, maar ik zeg daar ook: netwerk (hotmail is niet primair een netwerk), en gelijksoortig (ik heb zelf LinkedIn, maar daar zul je niet mijn Hyvesvvrienden tegenkomen, de reden voor mij om allebei de profielen te hebben). Ik zie Hyves, Facebook, ICampus, Blytes, Hi5, Frienster enz als netwerken met bijna dezelfde functie, en kan niet voorstellen dat jij daar meer dan twee actief van gaat onderhouden, wel?


  19 januari 2011 om 14:00
  Tobias Braam

  @Oli4b, dat geloof ik graag, maar ik zeg daar ook: netwerk (hotmail is niet primair een netwerk), en gelijksoortig (ik heb zelf LinkedIn, maar daar zul je niet mijn Hyvesvvrienden tegenkomen, de reden voor mij om allebei de profielen te hebben). Ik zie Hyves, Facebook, ICampus, Blytes, Hi5, Frienster enz als netwerken met bijna dezelfde functie, en kan niet voorstellen dat jij daar meer dan twee actief van gaat onderhouden, wel?


  19 januari 2011 om 14:00
  Peter Boiten

  Om eerlijk te zijn is het idee super! En mensen die aangeven dat er geen ruimte voor nog een netwerk is snap ik niet. Heb het gevoel dat die mensen ook altijd hun kleding in een winkel in een keer kopen!

  Vooral dat het gemaakt is door iemand die er nog lol in heeft maakt het al super! Hyves is ook groot geworden omdat de mensen die het maakte er lol in hadden. Dus Tim succes en ik zal een account aanmaken!


  19 januari 2011 om 14:45
  Tobias Braam

  @Peter

  Naast ondernemersschap en innovatie en een goed idee (wat ik helemaal met je eens ben) vind ik je analogie grappig, maar onwaar. Ik heb een andere voor je: ik ben iemand die 1 setje kleding draagt, soms wat uitgebreider dan anders, maar het zullen niet snel meer dan 7 losse delen in 1 setje worden. Meer is overkill en kan ik toch niet bijhouden. Eigenlijk net als met sociale netwerken. Houd jij al jouw netwerken goed bij, reageer je op alles en vernieuw je regelmatig de content op alle sites?


  19 januari 2011 om 14:51
  Gert-Jan Bos

  Altijd leuk en goed om nieuwe dingen te proberen. Ben ik voorstander van. Maar helaas is het netwerk nu al “overbelast”: Onze servers worden momenteel bedolven onder een immens aantal gebruikers dat tegelijk toegang opvraagt naar Blytes.

  Morgen weer een keer proberen. Ik ben altijd in voor iets nieuws en ik wil zeker iemand van 16 jaar helpen in het succes.


  19 januari 2011 om 21:33
  RickT

  Het grote voordeel van Facebook is dat het internationaal al volledig is ingeburgerd. Daarom is Hyves ook gedoemd te mislukken. Ik zit niet alleen op Facebook om met mijn vrienden te babbelen, nee ik vind het juist leuk om op ontdekkingsreis te gaan naar groepen en pages waar ik met mensen buiten mijn kennissenkring in contact kom. Ook bedrijven, organisaties, instellingen, tv, kranten etc gebruiken allemaal Facebook om in contact te komen met hun doelgroep. Voor mij is Facebook simpel genoeg, en ik geloof dat het voor de meeste gebruikers simpel genoeg is. Hyves heeft het inderdaad minder goed begrepen.

  Ik hoop voor de maker dat ik er naast zit, maar opboksen tegen Facebook lukt misschien op kleine schaal maar op grotere schaal wordt het verdomd moeilijk. De enige manier om van Facebook te kunnen winnen is een groot (privacy)schandaal ofzo wat hun naam aantast want het product Facebook is gewoon subliem.

  Misschien moet je je juist focussen op je eigen gemeente of je eigen school, juist omdat het zo eenvoudig is waardoor je het ook makkelijk kunt implementeren. En probeer het zo om te vormen dat het een soort intern schoolnetwerk wordt waar je een ‘klas’ kunt aanmaken en met je mede leerlingen kunt praten. Een soort digitale school maar dan ook met de looks en functionaliteiten van een school. Dus geen ‘groups’ maar ‘klassen’ en geen ‘moderator’ maar ‘leraar’ etc. Bij scholen kan er weleens een markt voor zijn, het zorgt voor meer interactie en als je er een blackboard bij doet kan de school ook communiceren met haar leerlingen. Bij ons in de gemeente hebben we ook een sociaal netwerk voor jongeren in die gemeenten wat zeer goed loopt. Je kunt het vervolgens proberen om het aan andere scholen te verkopen als vervanger voor blackboards. Loopt het goed, doen meer scholen mee, dan kun je het langzaam aan groter gaan maken. Zo is Facebook trouwens ook begonnen.

  Maar ga niet concurreren met Facebook, zoek juist dat gat in de markt.


  23 januari 2011 om 11:35
  Bleehh

  Als je nu naar de site gaat kan hem totaal niet bereiken. Ik verwacht hier dus helemaal niks van.


  23 januari 2011 om 12:07
  Lele

  Zo te zien is de server overbelast… Ben er nog niet uit of dat nou een goed of een slecht teken is 😉


  23 januari 2011 om 13:32
  Deresen

  @Tim van Elsloo:

  Ik geloof niet in het product om heel eerlijk te zijn. Ik heb nog geen account aangemaakt,dat zal ik wel doen wanneer er meer servers zijn. Maar wat me vooral stoort is je ongelooflijk arrogantte kant (bron:Nu.nl) enthousiasme is goed, maar hoe je verteld dat Facebook en Hyves te ouderwets zijn en vervolgens Microsoft de grond in boort, dat zijn dingen waar je het niet mee red.

  Naast deze op emotioneel gebasseerde reactie is er natuurlijk ook nog het feit dat je geen usp’s hebt, waar is jouw site verrnieuwend? Ik zie het niet.


  24 januari 2011 om 05:25
  Oli4b

  Alleen jammer dat de site nu al een week niet goed bereikbaar is. Heb promo gemaakt in mijn netwerk en krijg nu steeds reacties van mensen die er ook wel op willen maar het niet lukt. Kan iemand mischien wat serverruimte sponsoren:-)

  @matthijs wellicht leuk om een vervolgstukje te doen met mijnheer van Elsloo, ben wel benieuwd hoe hij deze week ervaren heeft en wat hij aan de beschikbaarheid gaat doen. Iemand riep kan hij in de kleine pauze de server even herstarten 🙂


  25 januari 2011 om 09:28
  mgvandenbroek

  @oli4b Ik zie inderdaad heel veel geklaag langskomen en dan ook nog afgemaakt worden op Fok! Inderdaad tijd voor een recap, heb alleen zelf ff no time dus ga eens vragen wie er zin heeft.


  25 januari 2011 om 09:31
  Oli4b

  @mgvandenbroek Dank voor het webwereld stuk, ik geef hem nog even het voordeel van de twijfel. Al heeft de site zijn dingen toch ziet het er wel erg gelikt uit voor 1 manneke van 16, het zou ook zo maar een hoax kunnen zijn.


  25 januari 2011 om 13:34
  Daniel Janus

  Blytes is nu helemaal offline:

  Helaas. Ik heb moeten besluiten de website nu helemaal offline te zetten. Redenen hiervoor zijn het feit dat Blytes op dit moment niet blijkt te voldoen aan een aantal (wettelijke) randvoorwaarden, zoals WBP en AV, de aanhoudende druk op de server en hack-pogingen.

  Sinds het artikel op Nu.nl verscheen, heeft Blytes er meer dan 10.000 gebruikers bij gekregen. Bijna onlosmakelijk verbonden aan dit succes, zijn de hack-pogingen. Ook Blytes is slachtoffer van DoS-attacks: een kleine groep “gebruikers” verknalt op die manier het plezier van alle anderen door het moeilijk/onmogelijk te maken de site te bereiken.

  Om die redenen heb ik ervoor gekozen om de site vooralsnog offline te zetten, zodat ik in de tussentijd kan zorgen dat voldaan wordt aan de wettelijke eisen, dat de veiligheids-bugs eruit gehaald worden en ik ondertussen ook Blytes kan blijven ontwikkelen, zodat ik mijn belofte over nieuwe, coole dingen kan waarmaken. Tot later!

  Tim van Elsloo (ontwikkelaar van Blytes)

  Tja, toch een communicatie lesje in dit geval. Jammer, initiatief was leuk, maar uitvoering slecht.


  25 januari 2011 om 14:54
  Elja

  Ik vraag me af of dit iniatief ook zoveel aandacht had gekregen als het niet door een 16-jarige was gemaakt, maar door iemand van 30 of 40. Volgens mij is de leeftijd van de ontwikkelaar in deze het belangrijkste USP. Verder is dit gewoon de zoveelste social netwerk poging die het niet gaat halen.

  De arrogantie in het stuk op nu.nl droop er inderdaad af wat voor mij niet echt bijdraagt om me op de site te gaan registreren.


  26 januari 2011 om 06:08
  ik

  Ook leuk dat zijn vader in the board of directors zit bij onze ome Joop!! in ieder geval succes gewenst


  28 juni 2011 om 23:30

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!