1 miljoen downloads in 1 dag voor Mac App Store

10 januari 2011, 06:25

“Gaat het Apple lukken om te verdienen aan software die al op allerlei andere manieren ruim verkrijgbaar is?” vroeg Jan Libbenga zich af. Nee, in deze onzekere tijden is niets een garantie voor succes. En eerste geluiden over de Mac Store van Apple zijn niet allemaal even positief. Toch staat de store in de eerste 24 uur na lancering op 1 miljoen downloads. Dat is absoluut misschien veel, relatief valt het allemaal wel mee. In de App Store worden spelletjes en softwareprogramma’s aangeboden. Frederik Tibau van het ICT-vakblad Data News zei tegen het ANP dat “De traditionele softwareverkopers het slachtoffer zijn van deze evolutie”. Apple-baas Steve Jobs zegt ‘verbaasd’ te zijn over de ‘ongelooflijke’ reacties op de Mac App Store tot nu toe.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

7 Reacties

  ronaldtervoert

  Aangezien de Appstore een verplichte download is voor iedere mac-gebruiker vind ik het aantal gedownloade apps wel meevallen. 50 miljoen gebruikers wereldwijd, dus ook evenzoveel gedownloads binnen 24 uur zou pas echt nieuws zijn. Het gelinkte bericht naar nu.nl rept overigens over ‘1 miljoen gedownloade appstores’. Beetje knullig van ze. Is een wezenlijk verschil.


  10 januari 2011 om 07:58
  mgvandenbroek

  @ rtvmedia: in het kader van: dat wist ik niet. Dat wist ik niet. Kun je vertellen hoe dat “verplichte” dan precies werkt? En hoe kan het dat als iets verplicht is, niet iedereen het heeft?


  10 januari 2011 om 08:02
  ronaldtervoert

  Ik kreeg een update van de mac-software, waarbij ik niet kon kiezen. Zoals gebruikelijk, wat ook niet erg is. Bijzondere was wel dat na de update er ineens een nieuw pictogram in mijn balk stond, meteen naast de Finder. Dat bleek AppStore te zijn. Navraag bij Apple -gebruikers in mijn directe omgeving (familie en paar vrienden) bleek dat ook zij ineens de AppStore hadden gedownload. Ok, n=klein, maar aangezien niemand kon kiezen die ik ken, neem ik aan dat het verplichte kost is.

  Wellicht heeft t al dan verplicht downloaden te maken met de software die je hebt? Mijn MBP is anderhalf jaar oud, die van m’n pa nog geen 2 maanden, ter voorbeeld…


  10 januari 2011 om 08:08
  Kenneth

  @matthijs: het is geloof ik een software update van 10.6.5 naar 10.6.6 waarbij je de mac appstore er gewoon bij krijgt. Het is dan aan jezelf om je in te loggen en apps te downloaden. Verder hebben natuurlijk nog niet alle 50 miljoen gebruikers de update geïnstalleerd maar dat zal zo langzamerhand wel gebeuren.


  10 januari 2011 om 09:29
  Christiaan Beem

  Inmiddels ook de update gedaan en moet zeggen dat ik onder de indruk ben. Zag meteen een drietal hele gave gratis apps, die ik anders nooit was tegengekomen. Ook ik heb overigens niet kunnen kiezen en stond het icoon er ‘opeens’. Wat me verder nog een beetje tegenvalt is dat het alleen apps betreft die je vanaf nu in de appstore koopt. Mijn bestaande apps kan ik dus niet via de appstore updaten en dat zou toch wel ideaal zijn.


  10 januari 2011 om 13:58
  Bas

  Dus dat betekende die leuke A in mijn programma balk. Eens geprobeerd en een paar gratis Apps gedownload. Sommige apps kosten E 40. Das wel serieus geld.


  10 januari 2011 om 21:15
  Misha Scholte

  Het ligt er maar net aan wat je onder ‘app’ verstaat; een simpel, klein maar behulpzaam programma of een volledig software-pakket? Want naast de kleine programma’tjes hebben ze er ook Aperture etc in staan. Dan zijn grote software-pakketten die voor een spotprijs worden aangeboden. Veel goedkoper dan via de retailer in ieder geval. Het enige jammere vind ik dat je persé betaalgegevens moet invullen, ook al wil je een gratis app downloaden. Of doe ik daar wat verkeerd?

  Ook bij mij kwam de update langs, en vervolgens had ik de App Store. Ik vind het dus een beetje een non-bericht van Apple, maar het staat marketingwise natuurlijk zeer leuk voor de onwetende consument.


  11 januari 2011 om 07:11

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!