Apple voelt hete adem Android in de nek

4 januari 2011, 05:45

Het kan niet lang meer duren of Android zal Apple passeren als meest gebruikte Mobile OS. Dit blijkt uit de meest recente cijfertjes van Nielsen naar de Amerikaanse smartphonemarkt. Uit het onderzoek (N=4371) blijkt dat Apple met een marktaandeel van 28.6 procent nog maar over een nipte voorsprong op Android (26.1%) beschikt.

In september was Quantcast nog relatief optimistisch met een voorsprong van Apple op Android van 31 procent (mogelijk omdat Quantcast ook iPods meerekende).

Uit de cijfers van Nielsen blijkt het marktaandeel nu 2.5 procent te bedragen. Het marktaandeel van Apple is relatief stabiel, maar stijgt gemiddeld licht. Van juni tot november 2010 nam het marktaandeel met 2.5 procent toe. Android zag haar marktaandeel in diezelfde periode stijgen met ruim 79 procent. Blackberry blijft moeite hebben om mee te komen. Het marktaandeel kromp van 33.9 procent naar 25.8 procent.

Wanneer je naar de verkoopcijfers van de laatste 6 maanden kijkt kan het niet lang meer duren voordat Android Apple daadwerkelijk passeert. Van juni tot november 2010 nam het percentage Androids enorm toe, tot 40.8 procent. Toch groeit het aandeel iOS hier ook nog relatief goed, van 20.9 tot 26.9 procent. Als je deze gegevens doortrekt zal het nog 1 tot 2 maanden duren voordat Apple zal worden ingehaald. Deze strijd is er niet een van alleen cijfers, het is ook een van de strijd tussen verdienmodellen. Waar Apple de omzet haalt uit de verkoop van hardware, focust Google op het advertentiemodel. Google heeft slechts één eigen telefoon, de Nexus One. Binnenkort zal deze worden opgevolgd door de Nexus S.

Uit de cijfers van de afgelopen 6 maanden is de daling van Blackberry goed zien (van 35 tot 10,2%). Het zal voor Blackberry nog een flinke kluif zijn om zich te herpakken. Wellicht dat de introductie van Blackberry 6.0 devices zal helpen het marktaandeel verder omhoog te duwen.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

8 Reacties

  onnogroen

  Mooi dat Marketingfacts nu bezig is met een Android app 😉


  4 januari 2011 om 06:03
  Kjeld Kahn

  Even een paar side notes :

  Apple verdient ook op de belkosten een deel.

  Als Apple de toestel prijs zou verlagen van 750 naar 450 wat de prijs is van een top Android toestel dan is het snel weer de leider.

  Mijn punt is dus dat Apple alles kan domineren door eigen toedoen.


  4 januari 2011 om 06:48
  Edwin Res

  Toch bijzonder hoe snel symbian en windows vd kaart zijn geveegd, rim nu afbrokkelt en het nu nog enkel om deze 2 platformen lijkt te gaan.


  4 januari 2011 om 07:09
  André Scholten

  Het is wel duidelijk te zien dat Android voornamelijk marktaandeel van de overige systemen afpakt, het Apple aandeel blijft mooi gelijk.


  4 januari 2011 om 07:14
  Erwin ( Online veiling )

  Het aanbod telefoons met Android is ook flink gegroeid dat zal ook wel bijdragen aan de enorme stijging van andriod. Ik ben wel benieuwd of windows phone 7 hier nog wat aan gaat kunnen veranderen.


  4 januari 2011 om 08:32
  Remco de Vries

  Het punt dat ik zocht vond ik eindelijk (gelukkig) in de post hierboven.

  Het aantal telefoons met android als besturingssysteem is ENORM gegroeid, tot enorme aantallen. Dit kan niet anders dan bijdragen aan de groei. En kan, zoals aangegeven, ook afzwakken mocht WP7 goed ontvangen worden.

  Allemaal toekomstmuziek echter.

  Overigens denk ikdat Kjeld (hierboven) ook wel een punt heeft, al dan niet zo zwart – wit.


  4 januari 2011 om 08:39
  Thomas18GT

  Hmm, als Apple een groot marktaandeel zou willen zouden ze hun iPhones wel goedkoper maken.

  Als je kijkt naar de winst per iPhone en dan de winst per Android toestel.. nounou dan zie je pas echt wie er voorop ligt.

  Ik verkoop liever 100 producten met 10 euro per stuk winst dan 1000 producten met 0,50 euro winst per product, om het even makkelijk te zeggen.


  4 januari 2011 om 17:12
  Erwin ( Online veiling )

  Ik heb geen idee hoeveel winst apple maakt op een iphone. Geen inzicht in. Heb ook geen inzicht in wat google verdient op z’n android. Dat een toestel 300 euro duurder is wil nog niet zeggen dat er ook meer winst op gemaakt wordt.


  4 januari 2011 om 21:01

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!