Linkbuilding met 140 karakters

16 december 2010, 06:24

Begin december erkende Google dat links op social media als microblog Twitter de organische- en nieuwsresultaten beïnvloeden. Op die wijze wordt buzz een serieuze beïnvloeder van vindbaarheid in zoekmachine Google. Zoals site- en page authority belangrijk zijn voor rankings wordt social authority een nieuw aandachtspunt. Google benadrukt bijvoorbeeld dat de hoeveelheid retweets op Twitter aangeeft in hoeverre een item nieuwswaarde heeft of niet. Google gebruikt dus steeds frequenter sociale signalen. Nieuwsselectie vindt dan bijvoorbeeld plaats aan de hand van de hoeveelheid retweets op Twitter.

Zeg me wie je vrienden zijn…

Naast kwantiteit (aantal retweets) is kwaliteit gelukkig nog steeds doorslaggevend. Kwaliteit is leidend voor de mate van autoriteit. Zo zijn het aantal volgers, de autoriteit van deze volgers en het verschil tussen het aantal volgers en mensen die je volgt bepalend voor de mate van social authority. Dus een retweet van iemand met veel volgers kan meer waarde hebben dan een retweet van iemand met weinig volgers. Heeft iemand Bill Gates als volger dan zal zijn retweet daardoor meer impact hebben. Op die wijze zal de site die gedeeld wordt via een link in de tweet meer waarde krijgen. Dit heeft direct invloed op de prestatie in Google.

Succesvol in de sociale sfeer

Realtime is mainstream, nieuws wordt steeds sneller oud. Het tijdstip waarop een tweet geplaatst wordt is enorm cruciaal voor het beoogde virale effect. Het is dus belangrijk om te weten op welke dag jouw volgers het meest actief zijn en op welk moment verkeren zij in de beste gemoedstoestand om te retweeten. Mensen delen zaken waar ze zich goed bij voelen en soms zaken waardoor zij zélf meer status verkrijgen.

Creatief met Twitter

Naast het tijdstip van publicatie is de beperkte ruimte 140 karakters een van de meest cruciale punten. Met het toenemende aanbod van informatie ‘scannen’ mensen meer dan ooit tevoren. Mede daardoor zijn mensen gevoelig voor hapklare informatie in de vorm van een infographic, video of grafiek. Deze zaken vergemakkelijken immers het consumeren van deze informatie. Vermeld daarom zaken –naast de titel van het bericht- die mensen aanmoedigt om te klikken en te retweeten. Dit artikel zou bijvoorbeeld op onderstaande wijze gepubliceerd kunnen worden. De toevoeging van [NIEUWS] in de tweet geeft nieuwswaarde en urgentie aan. Naast meer doorkliks zal de bereidheid om te retweeten groter zijn, ‘brekend’ nieuws wil immers niemand missen…

Gerben Lievers
Founder bij Ubari

Gerben Lievers (1986) is op zijn 16e levensjaar internet-ondernemer van het eerste uur. Als verandermanager kwam Gerben in 2010 aan het roer van het destijds in zwaar weer verkerend familiebedrijf en transformeerde het tot het snelst groeiende online marketing bureau van Nederland. Met zijn bedrijf, online marketing bureau Team Nijhuis, liet hij met zijn team van 42 experts in het afgelopen decennium honderden bedrijven succesvol groeien met digitale marketing. De filosofie is simpel: als klanten groeien, groeit het bureau zelf ook. Team Nijhuis won de afgelopen jaren diverse prominente awards als erkenning voor het vakmanschap, extreme groei en succesvol ondernemerschap (o.a. Deloitte Technology Fast50 4x, FD Gazellen 2x), Google Premier Partner Top 3% EMEA en volgens onafhankelijk onderzoek van Fonk magazine nummer 2 digital agency van Nederland. Gerben kent het digitale marketing landschap als geen ander en gelooft in het volledig delen van zijn kennis. Hij is veelgevraagd spreker en bekend van diverse media-optredens, interviews en vakpublicaties. Meer leads, omzet en naamsbekendheid? Ontdek de gratis Google Quickscan van Team Nijhuis.

Categorie
Tags

3 Reacties

  Norbert Kleijn

  Hi Gerben, heb je enig idee of het verkorten van URL’s met een service als bit.ly hierin negatieve invloed heeft? Ik kan me voorstellen dat Google dit ziet als een ander adres.


  16 december 2010 om 09:35
  Melvin

  Ik ben het er niet helemaal mee eens, ik heb met een webwinkel die Automatten verkoopt een tijdje een “social media” plan gehanteerd. Qua organische posities had dit erg weinig resultaat. Ik heb me daarna weer volledig gefocust op de “standaard” linkbuilding en de webwinkel staat nu op een 2e organische positie als een gebruiker van Google op Automatten zoekt. Ik raad dit dus een beetje af en adviseer standaard linkbuilding.


  23 april 2012 om 19:25

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!