TEDxWomen: Achterhaald of juist broodnodig?

10 december 2010, 13:09

Op 7 en 8 december 2010 was het zover. De eerste Amsterdamse TEDxWomenvan TEDx was een feit. Ik kan soms nogal achter lopen, dus ik had eigenlijk pas vorig jaar van het fenomeen TEDx gehoord. Op 15 oktober 2009 was er nl. óók een TEDx event in Amsterdam. TEDx gaat over Ideas worth Spreading. Over Reshaping the Future. Ideeën van mensen op een podium uit allerlei vakgebieden, met allerlei invalshoeken en allerlei inspirerende verhalen. Of dat nu technologie, kunst of de medische wetenschap is. Mensen die een idee hadden om iets in deze wereld beter te maken en dat ook hebben gedáán. Daarover gaat hun verhaal tijdens TEDx.

Intelligent kippenvel

Toen ik er dus achter kwam waar TEDx voor stond, wilde ik dolgraag naar dit invitation-only event toe. Fat chance. Dus ik deed de poedelprijs en volgde de livestream via de TEDxAmsterdam website. Ik deed wat laffe pogingen om tijdens de livestream nog te werken, maar productief werd ik die dag niet. De ene na de andere TEDTalk kwam langs en ik was geboeid. Kijkend en luisterend naar de sprekers en met een half oog de #tedx tweets lezend. Diep onder de indruk van Rabbi Soetendorp en gevangen door de sprankelende originaliteit van Christien Meindertsma met haar Pig05049. Wat een sprekers. Wat een intelligentie. Wat een gevoel. En wat kreeg ik daarvan veel inspiratie. Zelfs achter mijn laptop kreeg ik kippenvel. Een paar weken werd ik door @esther_305 (algemeen project-leider van TEDxAmsterdamWomen) via een publieke tweet gevraagd om een miniTEDTalk te doen. En ik verslikte me bijna in mijn koffie. Ik?

{title}

Nou, dàt wilde ik wel! Het was natuurlijk geen grote talk on stage, maar een dag vol vrouwen met allemaal 3-minute-speeches met uiteenlopende onderwerpen en invalshoeken. Nou ben ik geen fan van ongemengde netwerken. Ik hou van de dynamiek die de combi man/vrouw bij elkaar in 1 ruimte met zich meebrengt. Ik hou ook van het flirtgehalte en met een groep vrouwen schiet dat niet zo op. TEDxWomen was voor 90% gevuld met vrouwen. En ik vond het fantastisch. Zoveel dynamiek en energie. En een valide bestaansrecht:

Waarom TEDxWomen?

“Omdat er geen aandacht genoeg kan zijn voor kennis, bewustzijn en bezieling die mogelijk inspiratie vormen voor ontluikende andere ideeën. Dit programma richt zich op hoe vrouwen denken en werken, communiceren en samenwerken, leren en leiden. We verkennen wat dit betekent en waarom het belangrijk is voor ons allemaal. TEDxWomen onthult wie de vrouwen zijn die toonaangevende veranderingen teweegbrengen, op welke ‘Ideas Worth Spreading’ zij broeden en hoe deze vrouwen aan de wieg staan van onze toekomst. Overigens gaan beiden events – op 7 en 8 december – veelal over ‘Ideas Worth Doing’, in synergie met TED’s tagline ‘Ideas Worth Spreading’.”

(bron: tedxwomenamsterdam)

In dat kader is ook het statement TheNextWomenvan TheNextWomen interessant, waarin Marian Spier antwoord geeft op dezelfde vraag.

“Eén van de eerste vragen die één van de organisatoren Marian Spier van de media hoort, is waarom een TEDxWomen nodig is naast TEDxAmsterdam. “De reden is simpel. Omdat er best extra aandacht mag zijn voor inspirerende vrouwen. Vrouwen staan uiteraard ook gewoon in het reguliere TEDxAmsterdam-programma. Dit is extra.” Natuurlijk zijn er tweeps, die er anders over denken. Die het onzin vinden, dat vrouwen zich afscheiden. Dat het feminisme achterhaald is. Dat vrouwen moeten ophouden met zeiken en gewoon aan de slag moeten gaan.

{title}

{title}

Ik heb een hekel aan de slachtofferrol. Veel zaken in je leven kun je zelf aanpakken en veranderen. Maar het is een gegeven, dat er nog steeds een flinke ongelijkheid is tussen man en vrouw. Alleen al in Nederland is er een aanzienlijk inkomensverschil tussen man en vrouw. Als er een kind ziek is, gaat in de meeste gevallen de moeder naar huis. Zij heeft nl. maar een half baantje. En dan heb ik het nog niet eens over de veel schrijnender gevallen op andere plekken van deze wereld. Helaas is het nog steeds nodig. Mannen en vrouwen zijn niet gelijk. Gelukkig niet.

{title}

Lees de blogpost van @boris er maar “s op na. We zijn wèl gelijkwaardig. Alleen dat laatste is nog niet overal doorgedrongen. Dáárom is er een aparte TEDxWomen. Waar overigens óók mannen hun verhaal kunnen doen. In dat kader vond ik persoonlijk de bevlogen MiniTalk van scholiere (!) Katrijn Siderius met ‘Hoe wordt iedereen gelukkig (M/V)” over gender-issues erg interessant. Binnenkort te zien op de TEDxAmsterdamWomen website. Dus laten we met z’n allen wat minder hokjes gebruiken. Hoe krom het misschien ook klinkt, TEDxWomen is juist bedoeld om te mixen en matchen.

Fatima de Vos
Strategy & Branding bij MountainFox BV

MountainFox BV is een multidisciplinair bureau dat marketing bedenkt, ontwerpt en uitvoert. Een eerlijke en soms eigenwijze, maar altijd samenwerkende partner met slechts één doel: een succesvolle propositie neerzetten door een haarscherpe marketing strategie.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Jorinde Boekholt

    Hoi Fatima, dank je wel voor je mooie blog over TEDxAmsterdam Women. Ik vond het ook een fantastische dag op 8 december 2010 en kreeg veel inspiratie. Ook jouw verhaal was erg mooi, hoe jij dat doet als vrouw alleen met twee kinderen en ook nog werken vanuit je hart ;-). Succes met alles en wellicht tot ziens!


    13 december 2010 om 10:34

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!