Economisch weerbericht (110): De auto als AppOriginal

Economisch weerbericht (110): De auto als AppOriginal
, Sogeti/VINT
@BLO2M

Onder het “Reinventing General Motors”-programma  heeft het Amerikaanse autoconcern zich een jaar lang opnieuw uitgevonden eer het 18 november opnieuw naar de beurs ging. Met een IPO van ruim 23 miljard dollar was dit de grootste beursgang in de Amerikaanse geschiedenis. Mooiere auto’s, opnieuw ontworpen, kleiner, zuiniger, nieuwe materialen, uiteindelijk elektrisch en minder merken. Zonder een serieus vernieuwingsprogramma in deze richting was de regering-Obama niet bereid om de nationale trots die GM was en is, te redden.

Hoe het in dit verband staat met het thema “Smartphone-on-Wheels”,  krijgen we over drie maanden te zien in hal 7 van de CeBIT 2011 als onderdeel van de “Telematics & Automotive World”. Tien jaar geleden deden Mercedes-Benz en BMW al manmoedige pogingen om internet in de autoradio te brengen op basis van GSM en WAP.  Een update van de browser kwam er nooit, en dan weet u wel hoe laat het was. Ik denk, dat het om te beginnen niet zo ingebakken moet; modulair is namelijk veel handiger. Met een mooi plekje voor een TAFKAPP of Mobile Kinect-device  zijn we al een aardig end op weg naar de “LTE Connected Car”.

Het idee van een auto als “Smartphone-on-Wheels” is een fraai voorbeeld van wat ik tegenwoordig betitel als “AppOriginal”. Collega Brugman en ik zijn het er roerend over eens, dat woordsamenstellingen met “app” tegenwoordig het leukste zijn om mee te spelen, dus heb ik er nog maar eentje toegevoegd aan ons arsenaal. Onder AppOriginals op TAFKAPP versta ik serieuze apps in plaats van crapps, ingebed in real-life value chains rondom een set van basisthema’s. Ik denk aan gezondheid, zorg, vervoer, energie, verzekeren, winkelen, weer etcetera, die naar believen kunnen zijn aangekleed met of uitgewaaierd naar contextrelevante lifestyledomeinen en -topics.

Waarom zou ik straks niet een app-combipakket van een entertainment-firma, een kruidenier, een verzekeraar en een telecomaanbieder – ik noem maar wat – als tijdelijke aanbieding geleverd krijgen bij de aanschaf van de een of andere Smartphone-on-Wheels inclusief car-branded slate? Dat noem ik pas een app-economie! Tot die tijd zullen we vooral worden overstelpt met gelikte digitale brochures, zoals de veelgeroemde Audi A1 eKatalog voor iPad.


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.