Internet en TV ideale mix voor Fast Movers?

16 juli 2010, 07:07

Marktbreed meten van ROI en effectiviteit blijkt voor de online markt nog altijd lastig. De grote versnippering in die markt met vele vormen van advertising en onnoemlijk veel partijen speelt hierbij zeker een rol. Marktbreed onderzoek dat effectiviteit van online aantoont is er dan ook niet of nauwelijks. Jammer, omdat vanuit de adverteerdersmarkt juist behoefte is aan extra bewijsmateriaal; online is namelijk het mediumtype dat in tegenstelling tot andere media niet altijd zonder meer wordt ingezet. Maar ik heb goed nieuws, denk ik…

Campagneniveau

We kunnen nu echter wel gaan klagen over wat we niet hebben, maar het lijkt mij beter te focussen op wat we wel hebben. Zoals de vele effectiviteitsonderzoeken op campagneniveau. Ook deze onderzoeken leveren een schat aan informatie op. Zo ook ons (WebAds) laatste onderzoek naar de crossmediale campagne van Neutral, waarbij voor online optimale resultaten zijn behaald door het genereren van bereik en anderzijds site specifieke content integratie. Het onderzoek heeft aangetoond dat juist een gecombineerde media inzet een zeer positieve bijdrage kan leveren aan de campagnedoelstellingen.

(Screenshot landingspagina Neutral Parfuminderen)

De effectstudie toont duidelijk synergie effecten aan bij de inzet van zowel televisie als online. Zo blijkt dat de spontane naamsbekendheid maar liefst toenam met 36% (index 136) wanneer TV en online samen ingezet worden, vergeleken met alleen TV inzet. Ook andere elementen die zijn gemeten als reclameherinnering en merkoverweging stegen beiden met 50% (index 150) bij gecombineerde inzet ten opzichte van alleen TV inzet. Hiermee bevestigt het onderzoek dat een traditioneel medium zoals TV uitstekend samengaat met online, kortom 1 + 1= 3!

Online inzet

Om traffic aan te jagen zijn rectangles ingezet. Verder zijn advertorials in nieuwsbrieven ingezet op Babyinfo, Kinderinfo, Mamaenzo en Gezondheidsplein. Naast deze inzet is er een Special page ingericht binnen de site Gezondheidsplein. De content van deze pagina is geheel door Neutral ingevuld en biedt veel informatie geheel binnen de look & feel van de site. De rectangle heeft een mediadruk van 5.5 miljoen impressies gehad. Opvallend hierbij is dat de umfeld inzet binnen het interessepakket gezin een twee keer hogere CTR heeft gehad dan de bredere inzet op de doelgroep met het bereikspakket boodschappers 20-49. Bij de site specifieke inzet ligt de CTR bijna vier keer hoger dan bij de bredere inzet op de doelgroep.

Onderzoek

Bij deze campagne is onderzoek gedaan naar de reclame-effecten door onderzoeksbureau MeMo². De respondenten voor dit onderzoek zijn binnen het online bereik van de campagne uitgenodigd tot deelname via een panel. In totaal hebben 1.100 respondenten de vragenlijst ingevuld. De vragenlijst is met name ingegaan op naamsbekendheid, reclameherkenning, waardering uitingen en synergie-effecten.

De resultaten laten zien dat deze doorgaans nog traditioneel ingestelde FMCG adverteerders hun resultaten kunnen vergroten door online in de mediamix te omarmen. Kijk hier voor meer informatie.

Op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/pub/tjeerd-kooij/0/131/472

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!