IAB lanceert Taskforce Social

31 mei 2010, 07:52

Na een periode van intensieve voorbereidingen gaat de IAB Taskforce Social vandaag officieel van start. Dit voorjaar werd met belanghebbenden in de social media markt geïnventariseerd wat de voornaamste behoeften zijn en welke activiteiten daarin voorzien. Het resultaat is een toegewijde groep IAB-leden met een ambitieuze agenda.

John Meulemans, eigenaar van Some like it social en voorzitter van de Taskforce: “Ons voornaamste doel is om decisionmakers van merken te helpen bij het nemen van de juiste beslissingen op het gebied van social media. Daarvoor moet kennis worden vergaard en ontsloten en de Taskforce bekleedt daarbij een gidsfunctie. Je ziet nu dat kennis nog vaak gaat over wat social is en we willen juist naar het hoe. Dan heb je het bijvoorbeeld over effectiviteit van social op branding, response en conversie. Daarnaast zijn we bezig met een aantal richtlijnen waar merken op dienen te letten bij het inschakelen van een adviseur of bureau. Er zijn nogal wat specialisten bijgekomen het afgelopen jaar.“

Naast Meulemans hebben mede-initiatiefnemers Nicole Niemann, Raymond de Coninck (Tribal DDB) en Paolo Martorini (Primitivi) zitting in het bestuur. De overige leden van de Taskforce zijn werkzaam bij Buongiorno Digital, Zylom, Blutarsky, NieuwOndernemen, Talentsmedia, Isobar en weed & seed media.

Activiteiten in 2010

De Taskforce heeft de komende maanden een aantal concrete activiteiten gepland waarmee ze merken zal ondersteunen in het bepalen van hun social media strategie. Meulemans daarover: “Op korte termijn leggen we de focus op kennisdeling en onderzoek. Daartoe organiseren we meerdere executive sessions, besloten meetings specifiek gericht op executives, waar de implicaties van het sociale web op de gehele organisatie besproken worden. Deze sessies worden ondersteund door een besloten LinkedIn groep, waar continue kennisdeling door executives zal plaatsvinden. Daarnaast zijn we in contact met een aantal onderzoeksbureaus en uitgevers om te komen tot een Social Monitor. Ons staat een maandelijkse publicatie voor ogen die zowel in kwantitatieve als kwalitatieve zin best practices op het gebied van social laat zien.”

Daarnaast wil de Taskforce een onderzoek initiëren naar de impact van social media op branding en conversie en is daartoe in gesprek met een aantal merken. Ook ontwikkelde de Taskforce de Social Checkup, een quickscan van de social media initiatieven van een merk door een panel specialisten die als plug-in op diverse evenementen te ervaren zal zijn, zoals bij het IAM-evenement op 2 en 3 juni in de RAI.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!