Toch iPhone apps maken met Adobe

13 april 2010, 03:56

Adobe presenteerde gisteren in Amsterdam Creative Suite 5, het nieuwe softwarepakket voor video-, audio- en beeldbewerking. Adobe CS5 telt veertien producten, waarvoor in totaal meer dan 250 nieuwe features ontwikkeld zijn. Met de optie om Flash producties te exporteren in HTML5-formaat, wordt het toch mogelijk om applicaties te ontwikkelen voor de iPhone. Hieronder nog enkele opvallende nieuwe features van Creative Suite 5:

Met het nieuwe Flash Catalyst wordt het video- en design professionals bijvoorbeeld erg makkelijk gemaakt om functionaliteiten en animaties toe te voegen aan bestaand artwork. Reeds gemaakte ontwerpen kunnen zonder handmatig coderen geconverteerd worden naar buttons, scroll bars en meer. Door middel van een timeline kunnen vervolgens transities aangemaakt worden tussen verschillende pagina’s, waarin ook video content opgenomen kan worden.

Premiere Pro en After Effects zijn volledig 64-bit, wat inhoudt dat de software meer werkgeheugen kan adresseren dan de 4 GB die tot op heden het absolute plafond vormden. In Premiere Pro kan de playback resolutie worden teruggezet naar de helft of een kwart van het origineel, zodat het videomateriaal ook op minder krachtige systemen direct vloeiend kan worden afgespeeld. Met de Roto Brush kunnen objecten in After Effects aanzienlijk sneller worden geïsoleerd van de achtergrond dan voorheen mogelijk was.

Maar de meest indrukwekkende nieuwe feature is toch de Content-Aware Fill in Photoshop, dat dus geen 1 aprilgrap blijkt te zijn. Met de nieuwe functie kunnen objecten uit een afbeelding worden verwijderd, en vervangen door een fabricatie op basis van patronen uit het omliggende beeld. Op deze manier kun je je ontdoen van de kleine tot grote imperfecties die zich kunnen manifesteren bij het fotograferen van de werkelijkheid. In onderstaande video is te zien hoe genoemde imperfecties kunnen worden verwijderd met behulp van de Content-Aware Fill.

Categorie
Tags

11 Reacties

  Jan Willem Alphenaar

  Dat content-aware tooltje is echt briljant!


  13 april 2010 om 04:33
  OMG

  Fantastisch maar dit is het nabije einde voor de professionele fotograaf denk ik…


  13 april 2010 om 05:33
  Bas van Bokhorst

  Correct me if I’m wrong, maar het feit dat er hier en daar HTML5 ondersteuning is ingebouwd, heeft m.i. niets te maken met de mogelijkheid om iPhone apps te publiceren. Apple blokkeert in de nieuwe SDK apps die zijn gemaakt met Adobe software, dat staat los van HTML5 support.


  13 april 2010 om 05:51
  mikkel118

  @Bas wat je zegt klopt. Echter: met het exporteren van je applicatie in HTML5, omzeil je de blokkade van Apple. Via de internetbrowser van de iPhone (en de iPad overigens) kun je je applicatie dan namelijk wel gebruiken. We hebben het dan weliswaar niet over een gebruikelijke applicatie uit de Appstore, maar dat lijkt mij eigenlijk juist voordelig. Je wordt niet gehinderd door het soms strenge regime van Apple over de eigen Appstore, en hoeft de applicatie niet nogmaals te ontwikkelen voor Blackberry en Android.


  13 april 2010 om 06:16
  mikkel118

  @Bas het zou inderdaad lekkerder werken met reguliere applicaties op je toestel, en de blokkade van Apple is inderdaad doodzonde. In CS5 heeft Adobe júist gehoor gegeven aan de klachten als degene waarnaar jij verwijst, en ik kan niet zeggen dat ik een valide reden heb kunnen vinden voor de manier waarop Apple daar vervolgens een stokje voor is gaan steken.


  13 april 2010 om 06:40
  ktukker

  (aanvulling op vorig bericht; zoals mijn Marketing facts profiel aangeeft, ben ik werkzaam voor Adobe Systems Benelux en houd mij bezig met de professionele creatieve markt in de Benelux).


  13 april 2010 om 10:30
  mikkel118

  @Klaasjan bedankt voor je reactie en correctie. Waar ik vervolgens benieuwd naar ben, is waarom de functionaliteit niet is opgenomen in CS5. Kun je hier meer over vertellen? Is het met de voorgenomen voorwaarden van Apple niet ontzettend wenselijk om deze optie verder te ontwikkelen?


  13 april 2010 om 10:39
  ktukker

  @Michael de exacte redenen waarom dit nog niet in CS5 zitten, zijn mij niet bekend. Dit is een proof of concept samenwerking geweest tussen de Illustrator, Dreamweaver en Flash Pro teams en een verkenning van mogelijkheden. De tools die Adobe ontwikkelt, spelen in op de ontwikkelingen in de markt. Daarbij hoort natuurlijk ook gereedschap voor de creatie van HTML5 gebaseerde content.

  Adobe werkt mee aan de totstandkoming van de voorgestelde HTML5 standaard. Het feit dat deze nog niet finaal is kan ook een oorzaak zijn voor het nog niet beschikbaar zijn (in CS5) van de genoemde functionaliteit.


  13 april 2010 om 10:46

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!