Sony kondigt Playstation Move aan

12 maart 2010, 10:48

Tijdens de Game Developers Conference 2010 in San Francisco heeft Sony de Playstation Move aangekondigd. De aankondiging van de PS3 motion controller vond eerder al plaats, maar nu is de naam Playstation Move ook officieel. Nieuw was ook de presentatie van de ‘sub controller’, die wordt gekoppeld aan de Playstation Move en is te vergelijken met de Wii nunchuck.

De release van de Playstation Move vindt later in 2010 plaats. De controller zal zowel los als in bundels met de PS3 en Playstation Eye camera worden uitgebracht, waarbij de bundel in ieder geval een prijs van onder de 100 dollar zal gaan krijgen. De grote vraag is nu: wat voor meerwaarde heeft Playstation Move ten opzichte van de Wii en Microsoft’s Project Natal?

Wii-kloon

Op het eerste gezicht komt Playstation Move over als een Wii-kloon. Gezien het grote succes van Nintendo en de Wii is dit niet iets om je voor te schamen, alleen is de vraag wat Sony hier aan toe kan voegen. De PS3 is beduidend krachtiger dan de Wii en weet zonder moeite HD graphics op het beeld te toveren. Met alleen High Definition graphics kom je er natuurlijk niet. Een andere troef van Sony is PSN en de online functionaliteit van de PS3. Ondanks dat de Wii ook online gaming en content downloads ondersteunt, is de PS3 ook op dit vlak superieur.

Het blijft echter de vraag of deze twee punten genoeg zijn om de strijd met Nintendo en de Wii aan te gaan. Sony zelf lijkt enerzijds wel op dezelfde doelgroep te mikken en zoekt ongetwijfeld naar een verbreding van de PS3 doelgroep. Anderzijds zijn er ook signalen dat de core/hardcore gamers ook niet worden vergeten en dat ook zij aansprekende en kwalitatieve games en content kunnen verwachten die van de PS Move besturing gebruik zullen maken. Een voorbeeld hiervan is de aankomende game SOCOM 4, maar ook een game als Resident Evil 5 zal ondersteuning bieden voor motion controls.

Het grote voordeel van Nintendo is dat er winst wordt gemaakt op de verkoop van de Wii hardware. Sony maakt verlies per verkochte PS3 en verdient het geld met de software. Het gevolg hiervan is dat Nintendo meer geld kan uitgeven aan marketing en daarmee de hardware en software verkopen kan blijven boosten. Hierdoor heeft Nintendo al een stap voor op zowel Sony als Microsoft. Ondanks inferieure technologie is de Wii een sterk merk geworden en wordt deze console direct in verband gebracht met games en motion controls. Het feit dat de Wii standaard wordt geleverd met Wii Sports heeft dit effect alleen maar versterkt.

Project Natal

Een andere concurrent van Sony is Microsoft en Project Natal. Deze camera die 3D bewegingen en stemmen registreert, belooft een revolutie te worden binnen de gamewereld. De besturing zoals we die kennen uit de film Minority Report wordt zo goed als realiteit en dit spreekt tot de verbeelding. Het feit je zonder controllers in je handen games en interfaces kunt besturen, maakt dat Project Natal zich wel kan onderscheiden van de Wii.

Een veelgehoorde opmerking is dat je zonder een fysieke controller in je hand ook geen feedback krijgt op de besturing en dus dat gevoel zult moeten missen. Wat dit voor impact zal hebben op de ervaring, zal nog moeten blijken. Duidelijk is in ieder geval dat de ontwikkeling van de games zelf zeer bepalend zullen zijn. Ontwikkelaars zullen out-of-the-box moeten denken en software moeten ontwikkelen die specifiek is bedoeld voor deze vorm van besturing. Dit geldt niet alleen voor Project Natal, maar ook voor de Playstation Move controller.

Microsoft heeft ook al aangegeven dat Project Natal een release zal krijgen die vergelijkbaar is met die van een nieuwe gameconsole. Dat betekent dus een gigantische marketingcampagne en een hoop buzz. Ook is bekend dat de grootste gamepublishers en ontwikkelaars al in een vergevorderd stadium zijn van ontwikkeling van games voor Project Natal. Microsoft zal tijdens de aankomende E3 beurs alle Project Natal games ook aankondigen en presenteren.

De Playstation Move games die Sony tot nu toe heeft laten zien, zijn vrij kritisch ontvangen. Er is nog niet heel veel vernieuwing waar te nemen en Sony zal een paar echte killer-aps nodig hebben om Playstation Move door te laten breken.

Succes PS3

Toch moet Sony absoluut niet onderschat worden. Het is algemeen bekend dat Sony langzaam op gang komt, maar na verloop van tijd op volle toeren kan draaien. Dit hebben we ook met de PS3 gezien. De console kwam moeizaam op gang, maar verkoopt momenteel wereldwijd zeer goed en is bezig met een sterke opmars. De Playstation Move kan dus meeliften op dit succes van de PS3 en daarmee een forse installed base bereiken. Een ander punt waarop Sony niet moet worden onderschat, is de ontwikkelkracht van de inhouse gamestudios van Sony. Deze studios zijn belangrijk voor het succes van de PS3 en zullen dit ook zijn voor de Playstation Move.

Concluderend kan worden gesteld dat Nintendo en de Wii van twee kanten zullen worden aangevallen. Het lijkt daarom onvermijdelijk dat Nintendo met een opvolger van de Wii zal moeten komen om met de tijd mee te gaan en ook aan kop te kunnen blijven. Ik denk dat Playstation Move een succes kan worden als het aanbod van games goed is en als Sony de marketing en positionering ook goed aanpakt. Nintendo heeft met de Wii al bewezen dat technologie alleen niet genoeg is en dat vooral dat laatste punt essentieel is.

Cem Yildiz
Strategic Sales Manager bij Ubisoft

Strategic Sales Manager bij Ubisoft en binnen deze functie verantwoordelijk voor digitale distributie, sublicensing, in-game advertising en strategische partnerships. Daarnaast oprichter van World of Goals en G4M3.nl.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Eelke Kuipers

  De doelgroep is natuurlijk ook erg verschillend tussen beide consoles. Ik denk dat het een goede zet is van Sony. De games lineup voor de Playstation is altijd goed geweest, iets waar het toch wel wat aan ontbreekt bij de Wii. De Playstation staat sterk in de markt, het marktaandeel zal met dit alleen maar toe gaan nemen.


  12 maart 2010 om 11:29
  CemYildiz

  @Eelke Kuipers:

  Over het aanbod van goede games voor de Wii ben ik het niet met je eens. De Wii heeft genoeg aan enkele topgames zoals de diverse Mario games (Mario Kart, Super Mario Galaxy, Mario & Sonic, New Super Mario Bros), Wii Sports, Wii Sport Resort, Wii Fit en Wii Fit Plus. Deze games verkopen per stuk alleen in Nederland meer dan 100.000 stuks per titel en spreken een massa aan.

  De Wii heeft dus geen 50 topgames nodig om goed te verkopen, want het concept spreekt mensen al aan en de doelgroep koopt minder veel games dan de PS3 en Xbox 360 doelgroep. Er zijn genoeg mensen met een Wii die volgens mij alleen Wii Sports hebben. Af en toe een potje bowlen op de Wii als vrienden op bezoek zijn en that’s it.

  Ik weet niet of Sony ook die kant op wil gaan, maar ik denk dat ze toch ook meer de core/hardcore games zullen willen aanspreken, omdat deze mensen al in de PS3 doelgroep zitten. Als je mikt op de doelgroep daarbuiten, wordt het lastiger om hen over te halen om een PS3 + PS Move te kopen, terwijl de drempel voor PS3 bezitters lager is om een PS Move te halen. Zeker als de prijs goed is en als de launchgames ook aantrekkelijk zijn. We zullen zien, het wordt een interessante strijd.


  12 maart 2010 om 13:23
  Karel

  Hoezo grote vraag? Ik heb een PS3 en geen xbox of Wii.


  12 maart 2010 om 16:11
  CemYildiz

  @Karel:

  Dat zegt niets over de potentie van de Playstation Move en of het een massmarket succes gaat worden of niet. Huidige PS3 eigenaren zijn een doelgroep, maar alleen dat zal niet genoeg zijn voor Sony. Het is juist de doelgroep die normaal gesproken niet een PS3 (of Xbox 360) zou kopen waar de focus op zou moeten liggen om er een groter succes van te maken.


  12 maart 2010 om 16:59

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!