Zoeken met je camera: Google Goggles

8 december 2009, 17:00

Google Goggles visual searchHet mobile team van Google heeft in het Computer History Museum een aantal nieuwe features gepresenteerd. Allereerst What’s Nearby, een zoekfunctie die je 10 dingen laat zien die dichtbij zijn. Handig als je in een stad bent die je niet kent.

Maar de écht interessante nieuwe tool is Google Goggles. Hiermee kun je een foto maken van bijvoorbeeld een boek, logo, kunstwerk of een restaurant waarna de software gaat analyseren en terugkomt met meer informatie. Nou ja, meestal..

Hoe werkt Goggle Goggles?

Deze video legt prima uit wat Google Goggles is en hoe het werkt:

Goggles nu nog beperkt bruikbaar

Op dit moment is Google Goggles alleen nog beschikbaar voor telefoons met Android versie 1.6. Zelf heb ik sinds vorige week een splinternieuwe HTC Hero van T-Mobile. Maar ik heb versie 1.5 en kan Goggles dus helaas nog niet gebruiken.

Gelukkig heeft een collega van me wel de nieuwste versie en hebben we het even geprobeerd. We begonnen met “Getting things done” van David Allen. Na een foto van de cover te hebben gemaakt kregen we een melding ‘analyzing’. Na enkele seconden verscheen het zoekresultaat op ons scherm: Allemaal interessante informatie, maar helaas over een ander boek.

Daarna hebben we nog wat dingen geprobeerd en die gingen vaak wel goed. Nou ja, het is ook in beta…

Voorbeelden van visual search

Google laat zelf een paar mooie voorbeelden zien de mogelijkheden van Goggles, zoals het herkennen van de Golden Gate Bridge:

google goggles brug

Een boek:

google goggles boek

Erg handig, een visitekaartje omzetten naar digitale contactinfo:

google goggles visitekaartje

Live demo van Google Goggles van TechCrunch

Op TechCrunsh hebben ze een live demo van de software:

Al met al een toffe ontwikkeling waarmee Google wederom laat zien dat ze hard en snel ontwikkelen. Helaas werkt de beeldherkenning niet altijd goed, maar dat zal de aankomende periode wel verder verbeteren. Naast de al genoemde voorbeelden zijn er natuurlijk allerlei mogelijkheden om deze techniek toe te passen. Ideeën?

Marketeer voor betekenisvolle bedrijven.

Categorie
Tags

3 Reacties

  koningwoning

  Zoals ik gisteravond al tweette: dit gaat wat mij betreft VEEL verder dan real time search.

  RTS is leuk, maar en zorgt er voor dat Google nu het niet meer interessant gaat vinden wat Murdoch zegt.

  interessanter is Goggles… want dat is een hele nieuwe manier van search.

  Google meets Layar.

  Dus ook Froogle?

  Dus wellicht binnenkort ads bij producten: nu dezelfde fles wijn op vertoon van deze bon (te scannen via je mobiel) bij ons (200m hier vandaan, om de hoek – volg de pijlen maar in je scherm) NOG goedkoper.

  Google breekt hiermee niet via een productvergelijker module de productvergelijkingsbranche open… nee, de hele retailbranche wordt ineens NOG veel doorzichtiger.

  Welkom in de nieuwe wereld!


  8 december 2009 om 22:41
  André Scholten

  Ik zie het al voor me, naast de namen van restaurants kun je de telefoon op een plein richten en zie je wie daar lopen (mits ze dat delen). Erg leuke tool, lijkt inderdaad veel op layar.


  9 december 2009 om 06:47
  Ray

  DE toekomst


  11 december 2009 om 08:56

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!