Crowdsourcing tijdens derde TweetBanket van Aegon Bank

19 november 2009, 07:45

{title}

Als organisatie kun je wel heel hard roepen, ‘‘we móéten iets doen met social media en twitter”. Je kunt het ook gewoon doen. Actie! Het mooiste voorbeeld van een nogal traditionele onderneming die social media op innovatieve wijze inzet, is Aegon Bank (zie eerder bericht over twittercare van Aegon). Een bankverzekeraar nota bene! Wat ooit begon als een experiment, is nu uitgegroeid tot een terugkerend event met het Aegon TweetBanket.

Donderdag 19 november tussen 12:00 en 13:00 uur organiseert Aegon alweer z’n derde Aegon TweetBanket. In de aanloop daartoe interviewde ik Claudia den Braber, senior communicatie adviseur bij Aegon, en Piet van den Boer, online marketeer. Deze tweeps (beiden zijn enthousiast gebruiker van de microblogdienst, zie ook het filmpje) zijn vanuit het social mediateam van Aegon medeverantwoordelijk voor deze nieuwe media-initiatieven bij de bankverzekeraar. Geinige naam trouwens, TweetBanket.

Sociale wijze van communiceren

Mooi om te zien is hoe de modus operandi langzaam transformeert naar een steeds socialere wijze van communiceren. Allereerst begon Aegon met volgen op Twitter, daarna ging men zenden, vervolgens converseren en met de nieuwste Tweetbanket is de doelstelling ontvangen: “Via een poll op de site www.aegonbank.nl hebben klanten het onderwerp, de ideale financiële dienstverlener, van dit AEGON TweetBanket bepaald. AEGON Bank gaat samen met twitteraars op zoek naar de eigenschappen en kwaliteiten die een financiële dienstverlener moet bezitten om ideaal genoemd te worden.”

{title}

Vragen beantwoorden

@AegonBank stelt zich open door vragen en opmerkingen te ontvangen. De bankverzekeraar zal daar weer zo open en eerlijk mogelijk antwoord op proberen te geven. Niet in marketingjargon, want dat is niet de bedoeling van Twitter, zegt Claudia ook in het filmpje. “Nu draait AEGON Bank de rollen om, want dit is een onderwerp waar AEGON Bank de antwoorden niet op heeft. Wat ideaal is wordt immers bepaald door de wensen van de consument. Er is dus een belangrijke rol voor de twitteraars weggelegd tijdens dit AEGON TweetBanket.” Dat heet in de volksmond crowdsourcing, dacht ik zo.

Samensmelting communicatie en marketing

De eerste twee minuten van bovenstaande video gaan puur alleen over TweetBanket. Aan het einde vertellen Claudia en Piet over de – in mijn ogen opmerkelijke – samensmelting tussen de afdelingen communicatie en marketing. Beide werken nauw samen op social mediagebied. Dat zouden meer bedrijven moeten doen. En een nieuwtje dat niet op video staat: Aegon gaat een paar medewerkers, doorgaans verantwoordelijk voor chatten met consumenten, opleiden tot een heus twittercareteam. Slimme zet.

Foto’s: copyright Aegon Bank, boven links Jan Driessen, rechts @wout.

Remco Janssen is de founder van Silicon Canals: een nieuwsplatform voor, door en over startups, scale-ups en technologie in Europa.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!