Ergernis op Twitter om virale mafia games

14 september 2009, 04:31

{title}De titel van m’n eerdere posting omtrent Mafiawars op Facebook was veelzeggend: Mafia Wars, leer ervan, begin er niet aan

Blijkbaar zijn een hoop mensen op Twitter hardleers, getuige de groeiende irritatie op Twitter over de auto-DM’s om ook mee te doen aan de nieuwste rage, de virale mafia game Mobsterworld en Spymaster. De twitterazi die zulke DM’s versturen lijken zich niet bewust van de spam die zij naar hun followers versturen. Dat gaat je volgers kosten… Dit is een ernstige schending van privacy van persoonsgegevens – het zou verboden moeten worden.

Sterker nog, zo’n DM is in mijn ogen een vorm van e-mail en is in ongewenste vorm dus strafbaar. Ook de vorderingen in Mobsterworld van de gamende twitteraar valt in de timeline te volgen, hoogst irritant voor de followers (en gênant voor de gamende loonslaaf…). Ga dit maar eens een rechter uitleggen. Dat wordt een mooie, gecompliceerde zaak.

Ondergang

De auto-DM’s betekenen hopelijk snel de ondergang van dit soort spellen. In plaats van op een leuke manier gratis je tijd door te brengen, vermoeien dit soort games je vrienden (aka followers) op allerhande social networks op groteske wijze. Ik heb IRL al meerdere klachten ontvangen over Mafia Wars. Nog geen defriends, maar toch.

Wéér iemand die een job heeft afgerond, wéér een mafia gift…Op Facebook geheel uitschrijven voor Mafia Wars lukte mij tot op heden niet, zelfs het defrienden van mensen waarmee ik alleen Mafia Wars speelde, zorgde er niet voor dat de meldingen ophielden met binnenstromen. Grrrr….

Niet doen

Mobsterworld, Spymaster. Ik wil niet eens weten hoe die mafia games nu precies in elkaar steken. Ik neem graag m’n eerdere woorden terug. Je leert helemaal niets van mafia games, behalve hoe je als marketeer social media NIET in moet zetten. Namelijk: mensen zich kapot laten ergeren door spamtweets. Begin er niet aan! De ontwikkelaars van deze mafia games zouden zich ernstig zorgen moeten maken om de hausse aan klachten. Maar blijkbaar nemen de bouwers het voor lief: het bereik is groot, er zijn altijd weer nieuwe tweeps die erin trappen.

Filter

Voor de (mobiele) twitteraar: Michiel Berger heeft in Twitstat Mobile een ‘optioneel filtertje’ ingebouwd om tweets van spymaster en mobsterworld te filteren (zie extra, dan settings). Klik, klaar. Handig.

Remco Janssen is de founder van Silicon Canals: een nieuwsplatform voor, door en over startups, scale-ups en technologie in Europa.

Categorie
Tags

10 Reacties

  Jan Willem Alphenaar

  Dus jij bent hier op in gegaan? 🙂

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik een aantal mensen van wie ik deze DM-spam ontving wel ont-vriend heb.


  14 september 2009 om 04:48
  Mark de Bruin

  Ik kreeg ook een DM en heb even gespiekt. Hoop niet dat mijn volgers een DM hebben gehad. Heb niet op een knopje gedrukt ofzo.

  Vind het ook ernstig irritant, maar op zich ook wel weer inspirerend dat mensen zo ver gaan om bezoekers te werven. Het werkt nog wel denk ik. Alleen jammer dat dit soort cowboys Twitter verzieken.


  14 september 2009 om 06:14
  josgovaart

  Het is ook rete-irritant Maar vraag me af of de overmatige aandacht (zoals deze post en dus ook mijn reactie, i know), niet júist leidt tot nog meer van dit soort praktijken?


  14 september 2009 om 06:19
  Freakenstein

  Helemaal mee eensch!

  Gelukkig doen mijn volgers er op dit moment nog niet aan =)


  14 september 2009 om 06:41
  Chantal Coolsma

  Vreselijk irritant. Ik unfollow meteen die personen.


  14 september 2009 om 09:19
  Peter Ros

  Echt verschrikkelijk, ik had er nog niet van gehoord en klikte op de link, om gek van te worden!


  14 september 2009 om 09:29
  remcojanssencom

  Zo ziet de DM er trouwens uit: “Hey, I just added you to my Mafia family. You should accept my invitation! 🙂 Click here: …”


  14 september 2009 om 12:45
  Annelies Verhelst

  Overigens kun je met Mixero een globaal filter instellen op woorden of op users, ik vond dat zelf een zeer handige functie. Zomaar een tipje, scheelt wellicht gewoon ergenis 😉


  14 september 2009 om 17:45
  Josefine

  In de spellen zelf zijn de settings aan te passen van wat je wel en niet in je twitterstream wil laten zien. Niet erg helpfull voor de volger, maar wel een puntje van aandacht voor de speler.


  16 september 2009 om 08:07
  cor

  Met die Twitter-spam schijnen veel Tweeters zelf soms weinig van doen te hebben. Het is een soort virus lijkt het wel dat willekeurig mensen uitpikt om enkele van hun volgers te DM’en met die maffia-onzin. Hoorde ik van verschillende mensen die mij volgden en -zonder hun weten- hadden gemobsterworld


  2 oktober 2009 om 17:27

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!