Goochelen met de HTC Magic van Vodafone

14 augustus 2009, 05:08

{title}Zowel prive als voor Broekman Marketing Advies leun ik stevig op een aantal Google diensten, zoals Gmail, Calendar, Docs en vooruit Contacts (hoewel dat laatste niet van harte). Ik gebruikte daarnaast een Nokia mobiele telefoon, wat nogal wat sync issues gaf. Via Outlook, Google Sync, LinkedIn & Plaxo plug-ins bleef alles redelijk in sync, maar het was zeker niet optimaal.

De G1 telefoon kon mij qua uiterlijk niet bekoren (sorry gebruikers van het eerste uur zoals @mathys, @guidoz), maar qua functionaliteiten wel. De integratie met Google sprak mij zeer aan. Dus toen de G2 werd aangekondigd, besloot ik mijn abonnement bij Ben op te zeggen, de overstap te maken naar Vodafone en de HTC Magic te gaan gebruiken.

[Intermezzo] Nummerbehoud is een uitdaging. Dank aan @VFWebrelations voor alle werkzaamheden om e.e.a. toch op tijd en correct uitgevoerd te krijgen. [einde Intermezzo].

Ik kan niet anders zeggen: “het is mooi speelgoed”.

Het toestel is licht, ziet er strak uit en het scherm is (zeker in vergelijking met mijn vorige Nokia) groot uitgevallen. Bij de eerste keer opstarten voer je je Google accountgegevens in en vervolgens wordt de informatie uit Calendar, Mail en Contacts automatisch ingevoerd. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je dit allemaal op orde hebt voordat de telefoon er mee wordt volgestopt, want bijvoorbeeld het mergen van gedoubleerde contacten werkt alleen via het web. Nieuwe berichten in Gmail en reminders uit Calendar kunnen gepushed worden via een icoontje op je bureaublad, een geluid en/of trillen. Handig.

{title}Het grote verschil van de HTC Magic met de G1 is het toetsenbord, dat via een touchscreen werkt. Het is wel wennen. Priegelwerk. Maar het went en typefouten corrigeren gaat snel. Verder is de bediening goed geregeld via iconen op het beeldscherm en 6 knoppen op het toestel: Home, Menu, Back en Zoeken (plus Gesprek Opnemen & Afsluiten, ja: bellen kan er ook mee). Het is af en toe wel even zoeken hoe je uit een invoerscherm komt, Back is veelal de beste optie, hoewel dit niet altijd logisch is. Het bureaublad bestaat uit 3 schermen die simpel heen en weer te schuiven zijn. Hierop kunnen diverse shortcuts naar applicaties en mappen geplaatst worden. Het complete overzicht van applicaties is via een pull up menu tevoorschijn te toveren.

De batterij houdt het ruim een dag uit. Opladen kan via een USB kabel (PC) of stekker (220v). De camera heeft 3.2 megapixels wat wel ok is, maar geen flits (zoals de N95 wel heeft). Uploaden naar bijvoorbeeld Mobypicture gaat in 4 stappen ‘Camera’ selecteren, foto maken, kiezen ‘delen via Gmail’, beschrijving toevoegen. Een andere toepassing waar ik enthousiast over ben, is het feit dat SMS berichten worden geclusterd op gebruiker. Een verbeterpunt wat SMS betreft, is dat het rapport slechts een verzendbevestiging is, geen ontvangstbevestiging.

De applicaties: de iPhone store voor Android heet Market. Eerlijk is eerlijk: ik ‘winkel’ er graag. Een overzicht van de extra applicaties die ik nu aan mijn telefoon heb toegevoegd (allen gratis):

 • AK Notepad: handige applicatie voor korte notities. Pluspunten: reminderfunctie en content is te delen via SMS, Mail of Twitter.
 • BuddyRunner: via GPS de afstand meten die je aflegt tijdens een workout, die vervolgens koppelen aan je tijd en weergeven op een Google Map.
 • Chess: Ja, voor wat ontspanning van tijd tot tijd
 • Compass: Dat wordt vast een keer handig onderweg
 • Google Bookmarks: rechtstreeks naar je favoriete websites, wel eerst via Web aanmaken en inrichten
 • Google Places directory: je eigen VVV en IENS op je mobiel
 • Google Translate: een handige vertaalapplicatie
 • Nu.nl: prima mobiele applicatie voor het laatste nieuws
 • Power Manager: zorgt er voor dat het allemaal net wat langer duurt voordat je batterij leeg is.
 • Remember The Milk: de mobiele versie van mijn favoriete GTD applicatie
 • SMS Popup: zorgt er voor dat een ontvangen SMS meteen op je scherm verschijnt.
 • SoccerLive: live voetbaluitslagen van over de hele wereld
 • Twitdroid: Twitterapplicatie. Je kunt in de browser prima werken met Twitstat, Slandr of Dabr. Grote pluspunt van Twitdroid is wat mij betreft de push notificatie van replies en DM’s
 • Tunewiki: luister naar last.fm via je mobiel: je aanbevelingen, je eigen nummers, random of die van je netwerk
 • WikiDroid: De Androidvariant van Wikipedia

Ik ben erg tevreden over het toestel en de diverse toepassingen. Tips en suggesties op dit vlak zijn altijd welkom.

Lode Broekman
Docent Digital Marketing bij Hogeschool Van Amsterdam

Lode Broekman (1965) is een resultaatgerichte organisatieadviseur, erkend Senior Marketing Professional (SMP), met ruim 25 jaar ervaring in (online) marketing en communicatie. Hij staat bekend om zijn klantgerichte en pragmatische oplossingen voor commerciële vraagstukken en verder om zijn boeiende presentaties. Daarnaast heeft hij veel ervaring als projectmanager. Hij is enkele jaren docent op de Hogeschool van Amsterdam, Commerciële Economie.

Categorie
Tags

10 Reacties

  Claire Boonstra

  Lode, wat is dat nou – geen Layar? Dat zal na maandag vast veranderen 🙂 Dan komen er een hoop nieuwe relevante lagen bij.

  En ja, de HTC Magic is een fijn toestel – ik ben er ook helemaal aan verknocht.


  14 augustus 2009 om 07:24
  Merijn

  Gebruik de telefoon nu anderhalve maand ofzo en hij bevalt mij ook prima. Nadelen zijn: batterij elke dag opladen en ik vind ‘m soms te traag. Verder: fijne telefoon! En Shazam blijft ook een leuke app…


  14 augustus 2009 om 07:25
  lbroekman

  @claire grinnik heb Layar inmiddels toegevoegd, ben benieuwd naar de nieuwe lagen

  @merlijn dank, ik zal Shazm gaan bekijken


  14 augustus 2009 om 07:52
  Vincent van Scherpenseel

  Bedankt voor de review. Maar ik ben erg benieuwd naar de calendar-sharing mogelijkheden en de integratie met Google Docs. Hoe zijn je bevindingen?


  14 augustus 2009 om 07:54
  Lisa

  En nu eens een phone review maken zonder het woord iphone the gebruiken.

  Valt niet mee he?!


  14 augustus 2009 om 09:56
  mgvandenbroek

  @Lisa: Volgens mij maar 1 x in de tekst. Keurig gedaan, wat mij betreft (voorzover je of ik dat belangrijk zou moeten vinden, natuurlijk)


  14 augustus 2009 om 10:00
  Bas

  Een verkapt “Jippy, ik heb een nieuwe telefoon” berichtje? Kan dat niet via twitter? Had liever een blogje gezien over wat android (onafhankelijk van welke telefoon je hebt) allemaal wel niet zal gaan betekenen in de toekomst. Die app’s die je noemt kan je als voorbeeld gebruiken. Maar goed, veel plezier met je nieuwe toestel en de wereld die android heet 😀 Heb zelf de HTC Hero en ben dik tevreden.


  14 augustus 2009 om 15:11
  daniel@clickvalue.nl

  Ik heb de Android nu ook een week of 6 en hij is geweldig.

  Mijn favoriete applicaties zijn Touchdown en NewsRob.

  Touchdown is een exchange client. Hierdoor heb ik toegang tot onze bedrijfsserver en zie ik mail, agenda en contacten.

  NewsRob is een mobiele versie van Google Reader. Zo heb ik mobiel een overzicht van 500 artikelen via RSS.

  @Bas

  Je brengt het wat zuur, maar de vraag vind ik relevant; wat is de betekenis van Android?

  Volgens mij is het de volgende stap in het volwassen worden van het mobiele web. Het is een vervolg op de iPhone. Door de native integratie met het Google platform staat het dicht bij allerlei functies die Google nu al biedt. Daardoor groeit het razendsnel want het systeeem is relevant voor iedereen die een of andere Google dienst gebruikt. Bovendien kan de verspreiding sneller gaan dan de iPhone omdat het niet hardware afhankelijk is.

  Android zorgt dat Google de macht gaat krijgen op het mobiele platform. Zoals Microsoft de computer apparatuur beheerst gaat Google dat doen met mobiel apparatuur. Met Google Voice gaan ze alles naar zich toe trekken en worden ze de grootste telecom organisatie in de wereld. Android gaat namelijk vrij goed integeren met Voice. Google beheerst dan Search en mobiele communicatie. Kijk naar de film Minority Report om te zien hoe de wereld eruit ziet die Google gaat beheersen.

  En verder zegt mijn glazen bol dat ze binnen 10 jaar worden opgesplitst. Dat is namelijk een Amerikaanse traditie met bedrijven die te dominant worden. Operating systems en Advertising moeten dan scheiden want ze moeten hun operating system openstellen voor andere ad networks


  14 augustus 2009 om 16:31
  lbroekman

  @vincent Calendar optie binnen Android werkt prima, vergelijkbaar met web. Echter, je kunt maar 1 Google account installeren, bij meer accounts moet je meer rechten aan de diverse calendars toevoegen en dan kun je die ook editen. Docs werkt (nog) niet.

  @bas Veel plezier met de HTC Hero.

  @Daniel Dank voor je interessane toevoeging uit je glazen bol en je reactie op @bas. Wat jij beschrijft, was exact de reden waarom ik voor dit toestel koos en niet voor een nieuwe Nokia of iPhone: integratie van Google diensten. Dit gaat niet voor iedereen op, maar de groep gebruikers gaat groeien, parallel aan de groep zakelijke Google Apps gebruikers.

  Gaat nu NewsRob uit Market vissen.


  15 augustus 2009 om 10:42
  Roger

  Lode helemaal met je eens. Ik gebruik hem zelf ook al een tijdje en helemaal goed over te spreken.

  nog een tip. Probeer de app Layar (Augmented Reality) ook eens.


  18 augustus 2009 om 08:02

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!