ReclameReview: Nike

17 juni 2009, 07:37

{title}

Wat een geweldige advertentie van Nike!

Credits:

Bureau: Indie

Account: Marjan Tijsen

Creatie: The Stone Twins

Fotografie: Carlfried Verwaayen

Klant: Hans de Leeuw, Tad Greenough

Strategie: Wouter van de Ridder

De doelstelling:

Het Nederlands elftal feliciteren met de kwalificatie voor het WK.

De uitwerking:

Om de kwalificatie van het Nederlands Elftal voor het WK in Zuid-Afrika te vieren, herinnert Nike iedereen aan de echte missie: het winnen van de World Cup. De gouden ster op het shirt is het uiteindelijke doel. ‘Just do it’.

Het oordeel:

Dit is nu zo’n advertentie waarvan menig creatief zou willen dat hij hem zelf bedacht had. Ik in ieder geval wel. Alles klopt namelijk: het kwartje dat moet vallen, de relatie met het merk en de toepassing van de (in dit geval oude) pay-off. Als lezer twijfel je eerst waar je naar moet kijken. Dan valt de gouden ster boven het KNVB-logo op, die inhoudt dat het team een wereldkampioenschap heeft gewonnen. Dit is de droom van miljoenen voetballiefhebbers in ons land. Nike spoort het Nederlands elftal aan om deze droom uit te laten komen. Just do it!

David Brinks
Eigenaar bij Hardcopy

Freelance (SEO-)copywriter en mede-eigenaar van Radish Concepts. Blogt ook op Copytips.nl. Houdt van korte bio's.

Categorie
Tags

16 Reacties

  Toonder

  Jammer, zit geen enkel gevoel van Nike in.

  Zijn ze een nieuwe richting in geslagen of zo? Erg goedkoop, zonder passie. De dingen die Nike tot het merk maken wat het is zit hier totaal niet in.


  17 juni 2009 om 08:21
  Toonder

  Sinds wanneer gebruikt Nike weer ‘Just do it?’

  Wat is dit voor iets vreemds. De kracht van Nike was dat ze hun naam al 10 jaar weglaten en sinds 1996 ook hun payoff. Enkel de swoosh.

  Maar in je hoofd zei je de payoff. En nu opeens die zin er weer bij zetten. Hebben het niet begrepen die jongens.


  17 juni 2009 om 08:24
  Hardcopy

  @Toonder: het lijkt me duidelijk dat dit een eenmalige advertentie is waarbij ‘Just do it’ weer van stal wordt gehaald. Lijkt mij persoonlijk zeer geslaagd, aangezien het nu echt als aansporing wordt bedoeld. Dan heb je het naar mijn idee juist wel begrepen.


  17 juni 2009 om 08:49
  Toonder

  @David,

  in tegendeel.

  Juist omdat dit een eenmalige advertentie is hoor je zoiets niet te doen. Een merk dat prachtig neer is gezet door Wieden&Kennedy; hoor je niet met een one off even te bezoedelen.

  Het is duidelijk dat hier geen strategisch zwaar gewicht achter heeft gezeten. Die had begrepen dat de ousw pay off gebruiken een zwaktebod ten opzichte van het merk is.

  Maar het is ook meteen duidelijk waarom ze de zin hebben gebruikt. De advertentie werkt namelijk niet zonder de pay off. Hiermee ook meteen de verklaring dat deze advertentie (en mensen erachter) dus het Nike gevoel/merk niet begrijpt.

  Dit is een ‘just do it’ advertentie uit de portfolio van een student. Die je elke keer opnieuw moet uitleggen dat de lading van de pay off totaal anders is dan hoe ze hem hebben gebruikt.


  17 juni 2009 om 09:02
  Hardcopy

  @Toonder: en als je nu stelt dat ze hier de voormalige pay-off hebben gebruikt als heading? Zo zie ik het namelijk.


  17 juni 2009 om 09:06
  Toonder

  @David,

  ja, maar dat is juist wat ik bedoel in mijn vorige comment.

  Dat is precies waarom dit zo uit een portfolio van een student zou kunen komen. Dan heb je het merk niet begrepen.

  Waarom zou je zoiets doen? Als je een heading nodig hebt bedenk je er een maar je gaat toch niet een strategisch weg gelaten Payoff opeens als heading gebruiken. En al helemaal niet als je een one-of advertentie maakt.

  Ik begrijp er ook helemaal niets van dat Nike dit heeft laten gebeuren. Ze zijn er echt tussendoor geglipt.


  17 juni 2009 om 09:55
  Willem Schipper

  Voordat jullie in je top level strategische marketing discussies verzeild raken, laten we vooral niet aan het gegeven voorbij lopen wat de echte misser is van deze campagne: Niemand snapt waar die ster voor dient te staan. De enige betekenis die mensen achter een dergelijke ster zien is het symbool van een communistische partij. Laat deze nou net in dit geval op een VEEL te rood shirt zitten… Dus: De KNVB wordt communistisch, of Nederland annexeert Rusland. Met andere woorden, Just do it? :-/


  17 juni 2009 om 10:09
  Hardcopy

  @Willem Schipper: dat bedoelde ik dus met dat kwartje dat moet vallen. Alleen echte voetbalfans weten dat zo’n ster staat voor een wereldkampioenschap. Dat zorgt voor stopkracht, want je moet er even over nadenken. Dat er veel mensen zijn die het niet zullen snappen, geloof ik direct. Maar in principe is deze advertentie zogenaamd gericht op het Nederlands elftal (ik weet het, DM was dan goedkoper geweest) en die snappen het wel. De mensen die snappen dat deze advertentie gericht is op de voetballers zelf, zullen de boodschap ook snappen. Dat aspect vind ik zo goed aan deze uiting.


  17 juni 2009 om 10:19
  mgvandenbroek

  Mhhhh, misschien wel zoiets:

  Ik snap de ster niet. En daardoor de commercial niet. Daardoor voel ik me dom en heb ik vanaf nu een hekel aan Nike.


  17 juni 2009 om 10:31
  Willem Schipper

  @David Brinks: Met je redenatie kan ik meegaan, ik begrijp dat deze ad dus alleen voor het Nederlands team en die hard voetbalfans is? Weet je ook waar de ad wordt/gaat worden?


  17 juni 2009 om 10:42
  Hardcopy

  @Willem Schipper: Zo interpreteer ik hem in ieder geval. Waar hij geplaatst gaat worden (of al is geplaatst) weet ik niet. Ik heb hem alleen nog maar in Adformatie gezien.


  17 juni 2009 om 10:51
  Jeroen Gösgens

  Nike schat de gemiddelde consument (die shirts kopen) te hoog in. Ik werk al enige jaren in de “voetbal branche” en ik zag de relatie niet. De doelstelling van de advertentie is in mijn optiek dan ook niet behaald. Had er een verklarende one liner bijgezet.. dan zou het krachtiger zijn.


  17 juni 2009 om 11:31
  koningwoning

  Ik ga me niet branden aan uitlatingen over wel/niet goed…. wil alleen zeggen: mooi dat hier zo’n inhoudelijke discussie op gang is gezet.

  Mag ook een keer gezegd worden…..

  Als laatste vanuit media perspectief gezien: uiteindelijk gaat het er om wat het publiek er van vindt… en of die het snapt. Mediaplaatsing is hierbij dus key. Als het in de Adfo staat, dan misplaatst (omdat het gros het daar niet snapt). Als het in de VI staat, dan top (omdat ze het daar hopelijk wel snappen).

  Shit…. ga ik me toch met de inhoud bemoeien…. de grootste vraag is of deze advertentie de stopping power heeft dat mensen daadwerkelijk langer er naar kijken, de ster zien op het shirt – gaan nadenken… en dan de redernatietrend van David Brinks kunnen volgen.

  De beste ideeën zijn die ideeën die je instant snapt – die je in een zin kan omschrijven en denkt- wat slim/knap gedaan of waarom is niemand eerder hier op gekomen. Is dit dat?

  En bedenk altijd: als je hem niet snapt ben je misschien wel niet de doelgroep 😉


  17 juni 2009 om 12:58
  Toonder

  koningwoning woensdag 17 juni 2009, 16:58

  Typisch een reactie van een media inkoper 😉

  Je moet er ook niet inhoudelijk op ingaan.


  17 juni 2009 om 13:29
  HR de Jong

  Ik vind het echt een misser deze advertentie.

  Ze hebben inderdaad het merk niet begrepen.

  @KONNGWONING

  Ik moet toch even persoonlijk worden. Sorry hoor maar moet gezegd worden.

  Je bent een gevaar voor merken.

  Het is duidelijk dat je het verschil niet ziet tussen een discussie over een merk en beetje lullen over doelgroepen. Erg vlak.

  Maar zoals iedereen die al lang in het vak zit weet; Niets gevaarlijker voor een merk dan een media bureau laten nadenken.


  17 juni 2009 om 17:13

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!