Yahoo sluit kantoor Nederland, activiteiten onveranderd

9 december 2008, 21:56

{title}Zoals ik zojuist schreef op EdWords.nl, heeft de crisis bij Yahoo nu ook Nederland bereikt: Yahoo sluit het Nederlandse kantoor. De activiteiten van Yahoo in Nederland gaan echter onveranderd door. Vandaag sprak ik Floris Bartels van Yahoo Nederland hierover. Per 1 januari 2009 sluit het kantoor van Yahoo in Nederland. De belangrijkste klanten en partners van Yahoo in Nederland zijn inmiddels persoonlijk ingelicht.

Yahoo activiteiten onveranderd voortgezet

Alle activiteiten van Yahoo in Nederland, met name bekend als Yahoo Search Marketing, worden gewoon doorgezet. Er wijzigt dus in feite niets. Adverteerders kunnen op exact dezelfde wijze gebruik blijven maken van het advertentiesysteem van Yahoo. Ook het partnernetwerk van Yahoo blijft onveranderd.

Service vanuit Londen en Dublin

Zoals dit ook bij Google het geval is, was het kantoor van Yahoo in Nederland er met name om de grote klanten van service te voorzien en lokale marketing te bedrijven. Per 1 januari neemt het kantoor van Yahoo in Londen deze rol over. De kleinere adverteerders worden voortaan vanuit het Yahoo kantoor in Dublin ondersteund.

Reden: kostenbesparing

De belangrijkste reden dat het kantoor van Yahoo in Nederland wordt opgeheven heeft te maken met kostenbesparende maatregelen van Yahoo. Bij bekendmaking van de resultaten van Yahoo over het 3e kwartaal werd al bekend dat er banen gingen sneuvelen. Ook werd onlangs de vergelijkingssite Kelkoo afgestoten om kostenbesparingen te realiseren. Kelkoo werd voor €100,- miljoen verkocht, terwijl Yahoo er in 2004 €475,- miljoen voor betaalde.

Werkelijke reden: afwijzen bod Microsoft

De werkelijke oorzaak van de problemen is te vinden in het feit dat Yahoo het bod van Microsoft (van 45 miljard dollar!) heeft afgewezen. Er volgden enkele maanden van getouwtrek die het beste te omschrijven is als een soap. Yahoo leek er goed vanaf te komen door een advertentie deal met Google te sluiten, maar Google trok zich later terug. Het kostte Yahoo oprichter Jerry Yang ‘zijn kop’.

Meer kantoren dicht in Europa

Naast Nederland gaan ook de kantoren van Yahoo in Scandinavië dicht. Ook enkele kleine kantoren in Duitsland sluiten. Alle kantoren in Frankrijk en Zuid-Europa blijven voorlopig gewoon open. Een ander signaal dat het slecht gaat met Yahoo in Europa is dat Toby Coppel, de hoogste baas van Yahoo in Europa, onlangs is opgestapt.

Gevolgen voor de markt?

Het is niet onlogisch om te concluderen dat dit het begin van het einde is voor Yahoo. Enerzijds staat Yahoo er niet goed voor, maar anderzijds maakt Yahoo nog steeds winst en maken er nog vele miljarden mensen wereldwijd gebruik van hun netwerk. Ik heb er een dubbel gevoel over. Het succes van Yahoo zit primair in de mate waarin consumenten de Yahoo diensten gebruiken. Op dat vlak zijn er geen grote verschuivingen waar te nemen.

Gebruikers en adverteerders

Aan de andere kant leeft Yahoo ook voor een groot deel van advertentie inkomsten, met name van display banners en zoekmachine advertenties. En op dat vlak verliest Yahoo alsmaar terrein. Het zou simpelweg zonde zijn dat zo’n mooi bedrijf als Yahoo, pioneer en icoon van internet (adverteren), zou verdwijnen. Al is het alleen al om tegenstand te kunnen bieden aan het (te) machtig wordende Google.

Eduard Blacquière
Freelance SEO Consultant bij Edwords Consultancy

Eduard is freelance SEO consultant. Hij helpt bedrijven hun bedrijfsdoelstellingen te vertalen naar een data-gedreven SEO & digitale marketing strategie. EdWords.nl is zijn blog en z'n specialisatie is SEO. Als blogger en spreker deelt Eduard kennis en hij is mede-oprichter van het jaarlijkse Friends of Search congres.

Categorie
Tags

3 Reacties

  media

  Jammer, aan de andere kant, deed Yahoo! nog zoveel in Nederland dan? Het is een partij die (net als Google) geen data aanlevert voor online mediabestedingen dus ken niet de omzet in Nederland. Iemand? Om hoeveel mensen gaat het eigenlijk in Nederland?


  10 december 2008 om 04:48
  wilph

  Ik denk niet dat Yahoo! Nog veel doet in Nederland. Vooral niet omdat ze geen netwerk hebben waar de advertenties nog vertoond kunnen worden. Opvallend, omdat na de start in Nederland onder Ruud Huisman Binnen een jaar een team van een man of 8 stond en ze winstgevend waren. Volgens eigen zeggen dan. In die tijd hadden ze o.a. nog Ilse en speurders in het netwerk zitten, die op hun beurt ook meer marktaandeel hadden. Probleem was dat de laatste jaren de verantwoording voor het netwerk in Engeland lag, en kantoor Nederland zich alleen met verkoop van advertenties bezig mocht houden. Na sluiting van het eigen kantoor en eigen organisatie (e.a. werd geintegreed in de Kelkoo organisatie) waren er volgens mij nog een man of 3-4 echt met Yahoo! Search bezig in NL.


  10 december 2008 om 07:28
  Carron Tim

  Heeft u een lening nodig? zal bieden persoonlijke en zakelijke lening van € 5000 tot 200 miljoen euro 3%, moet belanghebbende contact met ons op via e-mail: carrontimfinance@qq.com


  6 mei 2015 om 12:13

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!