Blog 08: Boris van der Ham over politiek bloggen

24 oktober 2008, 08:39

Boris van der Ham (D’66) mag op Blog 08 vertellen over politiek en bloggen. Zelf begon hij drie jaar geleden met een weblog. Op Hyves. Goed voor de pr, was zijn gedachte destijds. Want het probleem voor een politicus is: hoe kom je in contact met je kiezers? ‘I’m not able to tell the media to broadcast me everyday.’ Heeft Boris natuurlijk gelijk in, webloggen is altijd een goede optie. Want, denkt Van der Ham, als politicus is het best ok, als je af en toe eens nadenkt over wat je aan het doen bent. Dat kun je goed doen op een weblog.

Van der Ham geeft het voorbeeld van het weblog van Klaas de Vries, die vanaf zijn weblog werd geciteerd in andere media. Met een weblog kun je dus dingen open breken, denkt Van der Ham. Goed voor de democratie, denkt hij ook.

Persoonlijk

Mensen zijn op zoek naar persoonlijke overeenkomsten met een politicus. Je wil een goed gevoel hebben bij mensen die je in de Tweede Kamer vertegenwoordigen. Je moet je ‘connected’ voelen. Van der Ham is de enige in de Tweede Kamer die er op voorkeursstemmen is ingekomen.

Privacy en transparantie

Van der Ham schrijft alle posts zelf. Dat kun je zien aan zijn spelfouten. Maar als er echt een crisis is in de partij, dan schrijft hij daar niet over. Persoonlijke ellende met zijn partner: ook dat gaat niet snel het web op. Maar toen zijn ouders overleden, heeft hij er wel over geblogd. ‘Other politicians won’t do that. I will. Weblogging is helping polticians to open up,’ concludeert Van der Ham.

Q&A met Boris van der Ham

Patrick De Laive: ‘Hoeveel vrienden heb je op Hyves?’

Van der Ham: ‘Meer dan 5000.

De Laive: ‘Echte vrienden?’

Van der Ham: ‘Nee, dat zijn niet allemaal echte vrienden. Jan Peter Balkenende is een vriend op Hyves. Maar dat is natuurlijk geen échte vriend.’

De Laive: ‘Je gebruikt Twitter niet op dit moment. Ga je dat wel doen?’

Van der Ham: ‘Nee, te druk met wat ik allemaal al doe.’

Iemand uit het publiek vindt dat Van der Ham aan het zenden is. ‘I hear a lot of broadcasting. Not a lot of conversation.’

Van der Ham: ‘Ik reageer veel op de reacties. Ik had onlangs een debat met iemand over de huizenmarkt in Nederland. Zijn argumenten heb ik gebruikt in het Kamerdebat.’

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!