Vernacular video van Howard Rheingold

21 oktober 2008, 05:45

Of je het nu wilt of niet: bloggen heeft een zusje, dat steeds meer volwassen wordt: video-blogs, kortweg vlogs genoemd. Als je er nog niet goed mee bekend bent, bekijk dan bovenstaande video: Howard Rheingold neemt je in 6 minuten mee door deze nieuwe wereld, die sterk aan het groeien is, mede dankzij goedkope camera’s en makkelijke upload- en editing software.

Videos geven mij af en toe het gevoel dat ze wel heel erg makkelijk zijn om Marketingfacts te vullen. Maar uiteindelijk gaat het erom dat ik jou, de lezer/kijker, een idee geef over wat er voor innovatie er is op gebied van marketing en waarom dit belangrijk gaat worden. Voor deze ene keer dan maar:

Waarom is vloggen interessant?

 1. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden
 2. Er zijn steeds meer video camera’s in de wereld (in je computer, in je mobiel)
 3. Het is aantrekkelijke en aandachttrekkende content
 4. Het is een deel entertainment, informatieoverdracht en communicatie
 5. Het kan een onderwerp veel sneller en soms diepgaander behandelen dan “alleen maar” tekst
 6. We zijn verslaafd aan beeld en veel van ons zijn meer beeldend ingesteld dan tekstueel/auditief
 7. Video geeft je een goede manier om samen te werken, zelfs op afstand
 8. Het is gewoon leuk ! (en dus interessant)
Ewout Wolff
Eigenaar bij Onedaycompany

Ewout Wolff kent het online marketing vak vanuit de praktijk: de afgelopen 20 jaar heeft hij ervaring opgedaan met bedenken en (vooral) realiseren van nieuwe online concepten. Als interim online marketing manager heeft hij gewerkt voor De Efteling, Philips, TomTom, Centraal Beheer, Freo, AXA, Alliander, Leasit, DLL en Auping.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Ivo Bosma

  Ik ben wel benieuwd of er meer mensen zijn die het (in mijn ogen) grootste nadeel ook zo ervaren: een video of vlog kan ik minder snel scannen dan een artikel in bv tekst – en kost mij dus vaak te veel tijd.

  Een geschreven artikel kan ik heel snel scannen op relevante info: ik sta wat langer stil bij voor mij interessante delen (of besluit het gehele artikel over te slaan). Video vraagt een actievere tijdsbesteding, omdat dit minder goed mogelijk is.


  21 oktober 2008 om 06:10
  ewout@onedaycompany.nl

  @ivo er zijn nog wel meer mindere aspecten aan video:

  Het is pusherig – je kan het niet even wegleggen of uitprinten voor later.

  Om het te maken moet je direct je tekst, stemgeluid en uiterlijk goed hebben – bij tekst is het geen probleem om eerst nog wat dingen uit te proberen en te verschuiven. En wat dacht je van leuke zaken als rondzingende microfoons, vrachtwagens op de achtergrond (zie video van Erwin), licht dat maakt dat je een glanzende glazen vaas lijkt, een camerapositie die je tot 3 onderkinnen reduceert en natuurlijk de inhoud van je neus prachtig weergeeft – om maar niet te spreken van de gezellige achtergrond, waar onbedoelde privezaken zitten of die niet voldoende donker is.


  21 oktober 2008 om 06:27
  Catharina

  Ben het helemaal met Ivo eens. Ook denk ik dat je bij het schrijven van een tekst gedwongen wordt om meer to the point te zijn.


  21 oktober 2008 om 06:33
  Peter Luit

  Interessante discussie. Zo blijven tekst, beeld, video en geluid zo hun eigen functies houden in relatie tot het doel waarvoor de informatie wordt gebruikt en hoe deze het beste kan worden geconsumeerd.


  21 oktober 2008 om 15:58

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!