SlideshareReview (6): What the F**k is SM?

9 oktober 2008, 07:49


Met een eervolle vermelding in de World’s Best Presentation Contest 2008 kan deze slideshow natuurlijk niet ontbreken in de SlideshareReview. De presentatie zit vol met cijfers over de enorme hoeveelheid bezoekers van Social Media die de lezer moeten overtuigen: het is tijd om op die trein te springen. Want je blijft toch geen tv-commercials maken!

Marta Kagan (social media evangelist) licht elders de herkomst van de cijfers toe. Ze laat niet alleen de harde waarheid zien ten aanzien van de oude media, maar ook de resultaten van het social media experiment van Nike genaamd NikePlus.com. Nike heeft samen met Apple iTunes een online experience gemaakt rond de offline bezigheden hardlopen en muziek luisteren (zie ook dit artikel van Gijsbregt Brouwer: ‘Nikeplus op de iPhone 3G is de toekomst voor Nike en Apple in de sport’). Met afgeleide diensten zoals muziekmixen speciaal voor hardlopen, het vastleggen van je eigen loopprestaties en het uitdagen van andere lopers uit de community. Wat betreft de resultaten vertaal ik Marta even letterlijk want ze is leuk!

“Maar wat zijn de cijfers? Wat is de ROI? Waar is de biefstuk?! Kijk hier maar eens naar vrienden! Van Februari tot Augustus hebben Nike+ leden 50,000,000 miles hard gelopen, in 14,000,000 sessies, hebben ze 450,000 uitdagingen geplaatst en is de grootste hardloopclub van de wereld ontstaan met meer dan 75,000,000 leden!!!!!!

En hier is het kroonjuweel:

 • 40% van de leden zonder Nike+ gingen over tot AANSCHAF!
 • 94% van de consumenten zullen NikePlus.com aanbevelen bij een vriend!
 • Wat was de laatste keer dat uw marketingcampagne tot een 40% conversie tot verkoop leidde? Ik laat mijn zaak rusten.”

Marta geeft een stappenplan voor het formuleren van een Social Media Strategie:

 1. Luisteren
 2. Meedoen in de zin van een meepraten
 3. Controle uit handen geven
 4. Meedoen in de zin van je eigen community opstarten

Ik mis hier de stap METEN. Marta gebruikt zelf de kracht van cijfers om ons te overtuigen. En we hebben overtuigend materiaal nodig want het is nog wel erg eng allemaal: controle loslaten, open en eerlijk en authentiek zijn. Zijn uw hoger management en de afdeling Communicatie er al aan toe?

Structurerend en inspirerend met een zachte G. Beschikt over een stevige basis op het gebied van multichanneling en CRM (de twee hangen nu eenmaal sterk samen) door 10 jaar werkervaring bij ING in de functies Project & Changemanagement, Sales Support en Innovation. Aangevuld met 1 jaar ervaring in de online media. Nu manager bij de Gemeente Nijmegen.

Categorie
Tags

1 Reactie

  Vamos

  Wat een misleidende titel hahaha


  9 oktober 2008 om 13:47

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!