A4 E-book reader, het einde van papier in business volgens Irex

23 september 2008, 03:50

IrexTechnologies verraste mij gisteren met de DR1000, een E-book reader met een A4 scherm wat prachtig en goed leesbaar is en net zo leest als papier. De nieuwe DR1000 heeft een prima batterijduur van een week, je kunt er gemakkelijk PDF-documenten op lezen, de prijs begint bij 499 euro inclusief btw. Het product is niet echt bedoeld voor de consumentenwereld maar eerder voor business: de 10.000 pagina’s die de gemiddelde kantoormedewerker per jaar gebruikt (en waarvan 50 procent) de volgende dag in de prullenbak ligt) kun je met de DR1000 gemakkelijk meenemen en lezen. Volgens Irex is het apparaat beresterk en kan het gewoon op de grond vallen zonder kapot te gaan. Hmm… Ik vind hem mooi. Nu nog bedrijven die er een dienst mee combineren.

Irex was een echte innovator in 2006 toen ze als ex-Philips spinout hun Iliad reader introduceerden. De Iliad had een mooi scherm met elektronische inkt (E-ink), wifi en als unieke feature dat je er op kon schrijven. Toen volgde een tijdje weinig nieuws. In 2007 kwam NRC met een krant op de Iliad. De Iliad vond ik onhandig omdat de batterijduur maar een dagje was, het opstarten een paar minuten duurde, er wel wifi ingebouwd was, maar je hem niet kon gebruiken om zelf documenten erop te zetten. Hij was ook vrij traag in het wisselen van de pagina’s en ik vond het formaat onhandig. Te groot om makkelijk in je jas mee te nemen en te klein om een A4 op te lezen. De Amazon kindle was voor mij de perfecte uitvoering (er zijn in korte tijd 250.000 verkocht de gebruikers zijn super enthousiast.

De DR1000 gaat een stap verder en fixed de meeste van deze problemen. Een Giga scherm van 10.2 inch maakt het mogelijk om grote documenten te lezen. Het heeft een geweldige batterijduur, even een uurtje aan de mini USB en je kunt er weer een weekje mee werken. Het start binnen een paar seconden op en de pagina’s zijn zeer helder en naar de volgende pagina, dat gaat in een fractie van een seconde.

Irex heeft een b2b-focus en wil vooral andere uitgevers en bedrijven inspireren om er eindproducten mee te maken. Zoals de Kindle van Amazon komt met de Kindle store (een prachtig soort iTunes waar je 160.000 boeken kunt proberen (de eerste 40 pagina’s zijn gratis) en daarna kopen voor 50 procent van de normale prijs), zo zou Bol.com hiermee een product moeten maken voor de Nederlandse markt, het liefst gesponsord zodat je het voor 200 euro zou kunnen krijgen. In de USA nemen bedrijven dit soort risico’s zonder problemen maar hier is dit gesponsorde model alleen in de mobiele telecommarkt een succes geworden.

De basis versie is dus 499 euro. Daarmee kun je alle documenten lezen met de knoppen aan de zijkant. Voor 599 euro incl btw heb je een versie met een styles waardoor je kunt krassen, schrijven en zoeken in documenten door het virtuele toetsenbord.

Irex kondigde ook aan dat ze een nieuwe ronde hebben opgehaald van Main Capital. In 2007 kregen ze 6 miljoen euro. Hoeveel ze deze keer kregen wordt niet vermeld, dat betekent meestal dat het om een klein bedrag gaat.

Trendwatcher & Presentator. Momenteel CEO van http://innovader.nl wat video platform http://yubby.com creerde en http://leafplan.nl the connected car.. Voorheen partner Interimic, Venture Partner, directeur mediaplaza.nl en oprichter http://cyco.com, een software bedrijf wat technisch document management maakt met 100 mensen.

Categorie
Tags

12 Reacties

  Remco Bron

  Na de Kindle alweer een e-book met een kapot scherm? Het lijkt je wel een beetje te achtervolgen Vincent!


  23 september 2008 om 06:04
  mgvandenbroek

  Erg gaaf filmpje, Vincent. Mooi ook, dat dat ding toch nog kapot gevallen is, zo blijkt in de laatste seconden van de video.

  Ik geloof hier niet zo in. Het apparaat zal inderdaad een stuk beter zijn dan de vorige, maar dat was dan ook echt een stenen tijdperk device. Ik heb hem mogen reviewen, waarvoor hulde aan iRex, maar het was echt helemaal niets. Ik vind dat ze er wel heel lang over hebben gedaan om met een volwaardige opvolger te komen. Ik zou ook op dat ding willen kunnen browsen, ik zou er op willen kunnen typen. Eigenlijk zou het mijn laptop deels moeten kunnen vervangen. En dat kan deze versie volgens mij nog steeds niet.

  Ik geloof in allinone apparaten. Dit is een extra device erbij, naast de mobiele telefoon. Heel benieuwd of er bedrijven zijn die dit op grote schaal gaan gebruiken.


  23 september 2008 om 08:40
  Remco Bron

  @Matthijs: Heb je toevallig de Kindle al in je handen gehad? Dat komt iets dichter in de buurt van een all-in-one apparaat wat je noemt (je kan type en beperkt browsen) en is ook een stuk handzamer. Dat is misschien meer in jou straatje.


  23 september 2008 om 08:52
  vincente

  @matthijs Leuk dat je er NIET in geloofd. Maar je wordt op je weken bedient. Je kunt er mee browsen, je kunt er met de pen op schrijven of via een virtueel keyboard mee typen. Maar waarom zou je je laptop willen vervangen. Alle boekenen toch ook niet een laptop. Dit is een ding om boeken, document en kranten mee te lezen.

  Dus de vraag is: Lees jij nog wel eens een boek? En een document van 60 pagina’s? Of een krant? Of doe je dat op een laptop? Dat vind ik dus helemaal niet prettig, zeker niet als ik een beetje mobiel ben maar het lezen van een scherm met backlight is niet lekker voor je plezier.


  23 september 2008 om 09:51
  Joost Diepenmaat

  Dit is nou een product dat ik wel graag eens zou ervaren, toch vind ik ‘m erg prijzig om maar ‘even te proberen’.

  Vincent, hoe is het scherm als je buiten in de velle zon op een bankje zit. Net zoals de krant ook goed leesbaar?


  23 september 2008 om 11:06
  Remco Bron

  @Joost: Ik kan uit de ervaring van de Kindle e-book van Vincent zeggen dat het perfect leesbaar is, vooral in de felle zon of bij veel ligt. Je kijkt naar e-inkt en niet naar een scherm. E-inkt heeft eigenlijk exact dezelfde kwaliteiten als normale gedrukte inkt. Dus goed te lezen in veel licht, maar ’s avonds moet wel gewoon het lampje aan om in bed te kunnen lezen…


  23 september 2008 om 11:12
  chi666

  Vincent, weet je wat de ‘dpi equivalent’ is? Ik bedoel, komt hij in de buurt van de kwaliteit van een 600 dpi printer? Dat is ongeveer het niveau waarop print kwaliteit werd geaccepteerd als degelijk druk werk zeg maar.


  23 september 2008 om 11:13
  mgvandenbroek

  @Vincent: Nee, ik lees nauwelijks meer boeken. Dat is eigenlijk heel zonde, want dat deed ik vroeger juist enorm veel. En als je er dus wel alles op kan waarvan ik dacht dat het niet kon, dan is dit apparaat mogelijk helemaal zo gek nog niet 😉

  Ik weet niet zeker of ik weer boeken zou gaan lezen op dit ding. Maar nogmaals, en dat blijft denk ik wél staan, ik zou graag 1 device hebben voor alles.

  Het gekke is, ik ben dol op fysieke boeken en heb er ook veel. Ze staan treurend in de kast, te wachten tot ik mijn poot breek ofzo….

  @Remco: nee, heb ik niet. Misschien is het leuk om nu een keer een vergelijkingsvideo te maken met alle devices die er zijn (er zijn er meer, toch?).


  23 september 2008 om 11:38
  chi666

  @Matthijs wij moeten toch binnenkort eens een biertje gaan drinken. Want ik geloof niets in het one device fits all. Dat gaat in mijn optiek enkel op bij de voor die persoon onbelangrijke onderdelen. Als jij van fotografie houdt, zal je nooit genoegen nemen met een camera in enig ander device. Alleen gemaksdevices (navigatie, telefoon) zullen makkelijk worden geaccepteerd in een all in one. Andere devices zullen er altijd ‘passie’ devices blijven voor de mensen die er echt van houden.

  @Remco: dank voor de details. Ik wacht dus nog maar even 🙂 Maar we zijn hard op weg.


  23 september 2008 om 12:51
  Kjeld Kahn

  Een boek lezer (zonder content) voor 500 euro… niet te geloven zo duur. Dan maar een laptop en gewoon wat echte boeken voor het zelfde geld.

  Ik geloof meer in luisterboeken.. die vindt mijn vrouw echt geweldig.

  Overigens als er een lees apparaat voor 200 euro zou zijn met inclusief abo voor x jaar dan kan het nog wel werken denk ik..

  Zeker in het tijdperk van de gratis kranten is dit een erg vreemde stad i.m.o. Ik snap dat Amazon er de power er voor heeft maar om het tot een suc6 te maken, maar de rest? Ik denk van niet.


  23 september 2008 om 14:13
  MaxPeen

  ik zou in ieder geval in het filmpje Business goed spellen.


  24 september 2008 om 08:26
  Swatse

  Je kan er ook op schrijven!

  Is het dan mogelijk deze geschreven tekst om te zetten in ‘getypte’ tekst middels een programma?

  en deze later te gebruiken als een pdf file?


  13 oktober 2008 om 11:24

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!