• Mobile
  wordt gesponsord door

Wat is het meest populaire mobieltje om mee te internetten?

Wat is het meest populaire mobieltje om mee te internetten?

Wat is het meest populaire mobieltje om mee te internetten?

Yme Bosma heeft een interessante lijst (pdf) online gezet waarin hij op basis van de statistieken van Hyves een analyse heeft gemaakt van de mobiele telefoons die gebruikt worden om Hyves te bezoeken.

Hyves meldt zelf op haar advertentiepagina dat het netwerk sinds de start in oktober 2004 inmiddels meer dan 6,5 miljoen leden telt en 4 miljard pageviews per maand. De mobiele website van Hyves telt inmiddels zo’n 300.000 unieke bezoekers per maand die bijna 2 miljoen keer langskomen en in totaal 20 miljoen pagina’s bekijken. Veruit het meest gebruikte mobieltje is de Nokia N95 gevolgd door de Nokia E61 en de Apple iPhone. De analyse is gedaan over de periode mei t/m juli 2008 en geldt alleen voor de Hyves-bezoekers. In hoeverre deze representatief is voor de hele markt is niet duidelijk maar gezien het aantal gebruikers mag je er van uit gaan dat het een goede weergave is van totale gebruik.


Geplaatst in

DelenEr zijn 59 reacties op dit artikel

 • Ben benieuwd hoe het eruit ziet als je deze cijfers ook zou hebben van Facebook e.d. Hyves is vnl bekend in Nederland. Mogen we dan concluderen dat de N95 veel gebruikt wordt in Nederland?

  geplaatst op
 • Zou leuk zijn als Hyves ook wat trends zou kunnen geven (bijv. gebruik van de verschillende toestellen per maand) en hoe de opmars verloopt van Apple iPhone, BlackBerry Bold en Nokia E71 (die ik dit weekend heb aangeschaft). En uiteraard, wat gaat de Nokia N96 straks doen?

  geplaatst op
 • Chantal, we kunnen concluderen dat de N95 in ieder geval veel gebruikt wordt om mobiel mee te internetten. Ik kan me voorstellen dat dit veel minder gebeurt op oudere, niet 3G, toerstellen. Het betekend niet per definitie dat de N95 ook het populairste toestel is

  geplaatst op
 • Wat is het profiel van een typische N95 gebruiker? Zo'n mobiele lijst is uitstek geschikt om te weten te komen WIE de mobiele Hyves opzoekt. Aan browsers is moeilijk een profiel te koppelen, maar aan mobiele telefoons nog wel.

  geplaatst op
 • Timan, vergeet niet dat internet op de mobiel nog in de kinderschoenen staat. Ik denk dat 80% van de mensen een mobieltje nog steeds gebruikt om te bellen en sms'en.

  geplaatst op
 • He Marco, wilde ik net het genootschap van aanstaande N96-gebruikers met je oprichten, ga je ineens voor de E71. Je was het zat en kon niet langer wachten?

  geplaatst op
 • @Luuk: ik ga uiteraard straks ook voor de N96! ;-)

  geplaatst op
 • Nokia e71 idd. Aanschaf deze week in de planning!

  geplaatst op
 • Meestal de I-Phone en soms de Nokia N95.

  geplaatst op
 • Kunnen we niet zeggen dat Nokia N95 bezitters (toch een vrij nieuw en trendy en duur? model) meestal gekocht wordt door early adopters en dat het (als de mogelijkheid ingebouwd zit) ze ook most likely sneller een early adopter zjin voor mobiel Hyves?

  Kan het ook zijn dat de N95 als een van de weinige toestellen Hyves goed weergeeft en/of als een van de weinige toestellen Hyves snel inlaadt en dat daardoor op dit mobieltje Hyves mobiel goed bezocht wordt? Meerdere pageviews per bezoek waardoor het aandeel N95 stijgt?

  Ik verdenk deze twee factoren wel voor het hoog staan van de N95 en ook voor de opmars van de iPhone in de top100. Ik denk inderdaad dat het mobiele internetten met de 3G modellen pas echt gelanceerd wordt. Overigens denk ik dat de iPhone hard zal doorgroeien in de top100 aangezien daar voor iedereen standaard een vrij gebruik van mobiel internet aan vast zit.

  geplaatst op
 • Wanneer was ook alweer de introductie van de iPhone?

  geplaatst op
 • Ik ben veel mobiel, maar Hyves is bij mij al tijden in slaapstand, dus ook mobiel. Het zou wellicht handig zijn om ook een leeftijdsaanduiding aan de lijst mee te geven. Kan me voorstellen dat bep. groepen veel Hyven, waarbij dan de N95 (gezien de verkoopcijfres niet vreemd) inderdaad de meest gebruikte is.

  Ik ben inmiddels meer van het gamen op m'n SEp1i, bevalt prima. Jammergenoeg kan je volgens mij nog niet zien wie ook mobiel online is en dus kan meespelen. Of mis ik iets?

  geplaatst op
 • De N95 is zeker opvallend ja. Ik zou even moeten uitzoeken of gebruikers van dat toestel ook relatief veel meer gebruik maken van Hyves, of dat het gewoon heel veel mensen met dit toestel zijn... De gebruikservaring is echter niet wezenlijk verschillend van de andere high-end toestellen, dus ik neem aan dat de N95 toch vooral een heel populair toestel is.

  En over de iPhone: over de maand augustus is het marktaandeel toegenomen naar 5.1% (en dat van de N95 overigens naar 20,9%). De groei t.o.v. voor de introductie van de iPhone lijkt niet al te hoog, maar ik denk dat er al veel meer iPhones in Nederland gebruikt werden dan dat er inmiddels 'officieel' verkocht zijn.

  Verder zal ik ook even kijken naar demografische breakdown van de cijfers.

  geplaatst op
 • Als die cijfers puur over de mobiele versie gaan is het misschien nog vertekend ook. Die mobiele hyves is zo'n draak dat ik me goed kan voorstellen dat je, als je een beetje capabele browser hebt (Safari, bijvoorbeeld) je die overslaat en naar de gewone versie gaat. Door overmatig (en niet netjes degraderende) AJAX is het onmogelijk om daar met de meeste mobiele browsers iets mee te doen.

  Stats van Facebook e.d. zouden ook nog wel eens vertekend kunnen zijn, aangezien die een iPhone App hebben -- het bezoekersaantal op de mobiele site zal dus relatief laag liggen. Meer in het algemeen meen ik al tijden geleden te hebben gelezen dat de iPhone een buitensporig hoog aandeel heeft, onder de mobiele surfers.

  geplaatst op
 • @Max Het gaat inderdaad puur om de mobiele website. Vanaf de iPhone zijn er in dezelfde periode 400.000 pageviews geweest op de normale Hyves website. Tegenover 2,2 miljoen op de mobiele website dus (al is dat een beetje appels met peren vergelijken). Snap ook niet echt wat je bedoelt met de opmerking over de mobiele site op de iPhone, wat werkt daar niet goed aan dan?

  geplaatst op
 • @Yme: dan was ik misschien niet helemaal duidelijk. Wat ik bedoelde was dat de mobiele versie van Hyves nogal beperkt is. Jammergenoeg zit je er met de meeste mobiele telefoons wel aan vast, want de "gewone" Hyves zit dermate vol met javascript dat een mobiele browser daar niks mee kan. Opera Mini in ieder geval niet.

  Heb je een iPhone -- met een redelijk volwaardige browser -- dan lijkt het mij voor de hand liggen dat je de "gewone" versie bezoekt. Niet omdat de mobiele versie niet zou werken, maar omdat die veel beperkter is.

  Maar goed, de cijfers die je noemt spreken die theorie tegen. =]

  geplaatst op
 • N95 is niet zo opvallend. Je zal zien dat bijna elke mobiele website de N95 bovenaan heeft staan. Ook m.nos.nl heeft de N95 bovenaan. Wat me veel meer opvalt is de lage score van de HTC devices.

  geplaatst op
 • @Raimo Het aandeel van de HTC devices is bijna 20%, wat is hun marktaandeel aan verkochte telefoons?

  geplaatst op
 • @Max Voor de iPhone is een native-applicatie in ontwikkeling die in Q4 gelanceerd zal worden met inderdaad veel meer mogelijkheden dan de huidige mobiele site. Welke features mis je nu vooral dan die wel goed op een mobiele site te ondersteunen zijn?

  Voor de Symbian en Windows Mobile toestellen komt ook een native app, daarmee wordt gestart na de introductie van de J2ME versie (naar verwachting eind sept) waar zaken als foto/video, chat en lokatiebepaling centraal staan.

  geplaatst op
 • Hele interessante cijfers.
  Deze top 10 is natuurlijk niet generiek. Zoals gezegd geeft het een beeld van de Nederlandse mobiele internetgebruikers. En dan specifiek die gebruikers die Hyves gebruiken. Dit zijn waarschijnlijk relatief meer jongere intergebruikers, en relatief minder zakelijke gebruikers. Goed om even in het achterhoofd te houden.

  Wat denken jullie: een kwestie van tijd eerdat de N95 haar koppositie verliest aan de iPhone?

  geplaatst op
 • @Yme Bosma

  Stuk minder. Maar HTC devices zie je vaak toch hoger op deze lijsten voorkomen. Zeg maar boven de Samsung devices. Denk dat je hier ziet dat Hyvers echte Samsung gebruikers zijn... Ik vind hoge notering voor de E61 ook wel opvallend.

  Nokia 1600 is meest verkochte toestel van 2007. Die zie je logischer wijze ook niet in deze lijst... ;-)

  geplaatst op
 • @Raimo

  De relatief hoge score van Samsung heeft denk ik vooral te maken met het feit dat (bij de toestellen uit de top 10) Hyves-instructies worden bijgeleverd in de doos...

  Maar wat is bij de NOS dan het aandeel van de HTC devices? Ik vond 20% namelijk best hoog voor Hyves...

  geplaatst op
 • Ben erg benieuwd naar de stats op 1 oktober, als de N96 dan twee weken op de markt is. In hoeverre zijn die N95-gebruikers early adopters die altijd alle nieuwe mobieltjes hebben en van alle functies gebruik maken? (Mag ik ook lid worden van het N96-genootschap? :-)

  geplaatst op
 • Krijg net ook wat cijfers door van Adversitement vwb mobiele gebruikers Marketingfacts (worden binnenkort uitgewerkt). Wat mij opvalt is dat de E71 niet wordt herkend terwijl ik de afgelopen dagen toch echt flink heb zitten testen. Kan het zijn dat sommige nieuwe mobieltjes nog niet worden herkend?

  geplaatst op
 • Leuk, de discussie wordt inmiddels ook elders opgepakt:
  http://www.iphoneclub.nl/12190/hyvers-gebruiken-liever-nokia-n95-en-e71-dan-iphone/

  geplaatst op
 • @Yme: wat ik vooral mis, eigenlijk, is een beetje gemak bij het inloggen, zodat ik niet elke keer opnieuw hoef in te loggen. Maar als er een client komt, dan verwacht ik dat dat wel verbetert.

  geplaatst op
 • @Max Die link kun je makkelijk krijgen door onderaan deze pagina te kijken: http://www.hyves.nl/hyvesmobile.

  Normaal gesproken krijg je bij inloggen ook de optie om een vcard toe te laten zenden met jouw persoonlijke URL waarmee je direct kunt inloggen. Ik zie nu zelf dat het er (sinds vorige week) niet meer staat, dus ga even uitzoeken waar die mogelijkheid gebleven is;-)

  geplaatst op
 • Een paar maanden geleden publiceerde ik al zo'n lijst hier op marketingfacts met cijfers van 9292ov, een andere grote mobiele site ;-)

  geplaatst op
 • @Mark: om hoeveel mobiele surfers gaat het bij ov9292? En wat is de verhouding met normale surfers? ik verwacht dat bij ov9292 hoger ligt dan bijv. bij marketingfacts of hyves.

  geplaatst op
 • @max: als je niet steeds opnieuw wil inloggen, kan je de mobiele home pagina te bookmarken nadat je bent ingelogd!

  geplaatst op
 • @Marco: dat is een beetje appel met peren vergelijken. Het is weer terug naar de begintijd van internet: iedereen gebruikt een eigen statistiekenprogramma. En de statistiekenprogramma's die er zijn, zijn vaak zelf gebouwd.

  Op 22 augustus was dit de verhouding: 4,5% (mobiele bezoeken aan mobiele site/bezoeken normale site). En als je de mobiele surfers van de normale site meerekent is het nog hoger: 8,4% (mobiele bezoeken aan mobiele site+mobiele bezoeken aan normale site/bezoeken normale site). Ik gebruiks dus bezoeken als meeteenheid. Dat is naar mijn mening het enige getal wat iets zegt op mobiel. Pageviews heb ik altijd al dom gevonden (ik kan mijn site ook zo instellen dat ik ze laat vertienvoudigen (meer stappen, autorefresh, ect), maar ik heb gekozen voor een singlepage entry/in zo weinig mogelijk kliks naar de bestemming) en unieke bezoekers op mobiel is al helemaal dubieus. Op mobiel werkt dat anders dan op normaal internet. Je hebt daar geen uitgebalanceerde mix van javascript en cookies. Pas als de providers hun datastromen zouden bundelen en zouden laten analyseren dan heb je iets wat je met elkaar kunt vergelijken.

  Ik ben benieuwd hoe hyves aan de unieke bezoekers komt op mobiel.... Gebruikersherkenning is nog steeds niet bij alle operators mogelijk?

  geplaatst op
 • Kijk hier even in de discussie onder het artikel voor het hele verhaal:
  http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2597800
  http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2459522

  geplaatst op
 • @Ashu: jeetje, moest flink zoeken, vandaar dat ik de top-10 ook maar even kopieer:

  1. Nokia N95
  2. Nokia E61
  3. HTC Hermes
  4. RIM BlackBerry 8800
  5. RIM BlackBerry 8310
  6. HP iPAQ 610
  7. RIM BlackBerry 8700
  8. Nokia N73
  9. HTC p3450 elf
  10. HTC MDA Vario III

  @Mark: waarom is het werken met verhoudingen appels met peren vergelijken? Jusit niet lijkt me! 8,4% van bezoek via mobiel is hoog, gaan we op marketingfacts zeker niet halen. Schat dit percentage zelf op minder dan 2,5%

  geplaatst op
 • @Raymond: Dat heb ik gedaan. De standaard-browser van mijn Nokia (6300, dus S40, geen Symbian) doet er verder niet veel mee (ik moet alsnog inloggen), en het is zo'n gedoe om het adres uit die vcard naar Opera Mini te krijgen -- en dat is de browser die ik over het algemeen gebruik. Ik zou het eerlijk gezegd nog het prettigste vinden als de "normale" site wat Opera Mini-vriendelijker was, aangezien dat toch de site is waar de links in de mailtjes naartoe wijzen.

  geplaatst op
 • @Yme Bosma
  2 zaken welke ik nog echt mis (in ieder geval in de iphone versie);
  - het bekijken van 'krabbels' onder een hyve waarbij je aangesloten bent;
  - de links naar blogs onder een hyve waar je aangesloten bent werken niet goed.

  Of zit ik zelf niet goed op letten?

  geplaatst op
 • ik verwacht dat de top 10 er over een jaar totaal anders uit zal zien

  geplaatst op
 • @Marco: ik bedoelde ook niet de verhoudingen (want ik ben met je eens dat je die wel kunt vergelijken), maar cijfers van verschillende mobiele sites.

  De top 10 bij mij in juli 2008 (obv sessies):

  1 Nokia N95
  2 Nokia N82
  3 Sony/Ericsson K850i
  4 Sony/Ericsson W910i
  5 PocketPC Generic
  6 Nokia E51
  7 iPhone
  8 Nokia 6110 Navigator
  9 BlackBerry 8310
  10 BlackBerry 8800

  Blijkbaar is het aandeel van Sony/Ericson mobieltjes bij mij erg hoog.

  De lijst wordt heel anders als ik hem maak op basis van pageviews
  1 Nokia N95
  2 Nokia N82
  3 iPhone
  4 HTC P4550 (TyTN II/Kaiser)
  5 PocketPC Generic
  6 LG KU990
  7 HTC P3450 (Touch)
  8 Nokia N73
  9 HTC S710 (Vox)
  10 Sony/Ericsson K800i

  geplaatst op
 • @Mark: dank voor de interessante toevoeging; opmerkelijk dat de E61 helemaal niet voorkomt in jouw lijst!

  @Raoul: joh? kom je nu alleen maar hier om je linkje voor bromfietsverzekeringen te spammen? Heb je mooi pech want die krijgt hier automatisch nofollow mee en ik heb de URL zodanig aangepast dat het je geen enkele bezoeker oplevert!

  geplaatst op
 • Ben ik raar als ik zeg dat dergelijke lijstjes helemaal geen toegevoegde waarde hebben? Waarom willen we weten wat het aandeel van LG is bij televisiekijken, het aandeel van Sony bij radioluisteren en het aandeel van Dell bij surfen? Leuk hoor dat je dergelijke statistieken kan achterhalen, maar wat doen we daar dan mee? Blijkbaar mis ik iets. Het gaat toch om het bereik van portals en sites op zich, ongeacht welk device? Kan iemand me helpen?

  geplaatst op
 • Ja, je bent raar als je dat zegt ;-)

  Zonder gekheid, deze lijstjes zeggen wel degelijk iets over de mobiele trends. Welk deel van internetverkeer gaat nu via mobiel en welke mobiele telefoons zijn op dit moment meest populair. Vergeet niet dat we op dit moment nog steeds mobiele sites/apps moeten maken die zijn afgestemd op specifieke mobieltjes (browser, schermresolutie, etc). Dat is toch wel een groot verschil met uitzenden van radio en tv waar de content slechts heel beperkt moet worden afgestemd op toestel van gebruiker. Denk aan zwart/wit vs kleuren tv jaren terug, of meer recent de keuze voor content specifiek voor HD-tv's.

  geplaatst op
 • @Marco Prima, maar de vraag blijft: wat doen we dan met die lijstjes? Sites aanpassen aan de meest gebruikte mobieltjes? Doet me denken aan die overtollige info uit al die website statistiekprogramma's zoals de meest gebruikte browser, herkomst naar regio/steden en allerhande schermgroottes. Het feit dat je iets kan registreren wil nog niet zeggen dat het bruikbare informatie oplevert.

  Ik draaf door he

  geplaatst op
 • Toch opmerkelijk dat die lijstjes zo verschillen.. Is het niet tijd voor een flink segmentatieonderrzoek voor mobiel?

  geplaatst op
 • @Peter Wiegman
  Ik denk dat die vergelijking niet helemaal opgaat. De website statistieken die jij noemt zijn juist wel nuttig. De meestgebruikte browsers bepalen de browser-compatibility standaarden waaraan je site moet voldoen, de herkomst bepaalt of je je site misschien in andere talen moet aanbieden en de schermgrootte geeft een indicatie van de resolutie waarin je je site moet bouwen.
  Weldegelijk interessante informatie dus, mits op de juiste manier gebruikt.

  geplaatst op
 • En ga je de site dan optimaliseren voor browsers die heel goed scoren of juist heel slecht scoren?

  geplaatst op
 • Natuurlijk zijn zulke lijstjes handig, je moet ze alleen wel met een korrel zout nemen want ze gelden vanzelfsprekend niet voor de gehele markt. Zoals ik gister al tegen Marco zei zullen bijv. Blackberry gebruikers niet zo snel naar Hyves surfen. Blackberry is een toestel speciaal voor de zakelijke markt, die mensen hebben vaak "wel iets beters te doen". (Even kort door de bocht, maar m'n punt is vast duidelijk...)

  geplaatst op
 • @ Peter
  Komt nog eens bij dat de operators en anderen beschikken over vrij gedetaileerde profielen van de gebruiker per toestel soort (dus leeftijd, pre/post paid, geslacht). Het kan dus nogal veel zeggen over de doelgroep die er naar een site kijkt, wat weer relevant is voor adverteerders. Dat het puur om bereik gaat is "oude economie", het gaat in de toekomst vooral over de kwaliteit van het bereik voor de adverteerder.

  geplaatst op
 • @Ashu kijk, dat komt al meer in de richting van zinvolle data!

  geplaatst op
 • @Peter: heeft STIR ook plannen om bereik mobiele sites te gaan meten?

  geplaatst op
 • @Marco Ja, die plannen zijn er zeker. We zitten binnenkort aan tafel voor verkennende gesprekken met providers.

  geplaatst op
 • vraag aan Yme/Marco

  wat is er gemeten? het aantal pageviews per toesteltype?

  Overigens, de N95 is destijds door vrijwel alle operators met gratis (3G) databundels aangeboden (omdat het anders niet gratis was bij een abonnement). Kan verklaring zijn voor het explosief hoge verbruik (in pageviews) omdat de data gratis was.

  geplaatst op
 • @Bas

  Aantal pageviews per toesteltype inderdaad.

  Yme

  geplaatst op
 • @Yme Op de vraag "Welke features mis je nu vooral dan die wel goed op een mobiele site te ondersteunen zijn?" zou ik graag bijvoorbeeld in het overzicht van het profiel de vriendenlijst terugzien. Het is toch telkens weer lastig als je mensen moet zoeken via het invulveldje.
  Ook is het lastig dat je niet kunt zoeken in je Hyves waar je bent aangemeld. Nu moet je telkens al de pagina's doorskippen. Dit geldt ook voor de foto's. Klik je op een foto in het overzicht, dan kom je op een pagina met alle foto's en moet je ook heel veel pagina's doorskippen voordat je bij de laatst toegevoegde foto bent...

  Zit nu in het buitenland, ziet de mobiele site van Hyves dat, want de mobiele versie is nu helemaal in het Engels...

  geplaatst op
 • hmm, interessante figures Yme! Hier dan een wat late reactie.

  Wat mij niet opvalt (;-)) is de plaats van de N95. Wat mij wel opvalt is:
  - de e61 op plek 2??? Abosluut geen courant toestel onder de massa. Die komt in onze top 10, top 20 of top 30 echt niet voor.
  - HP ipaq en Blackberry 8700???
  - totale afwezigheid van Sony Ericsson. Als ik rondkijk op straat zie ik die toch echt heel wat meer dan een HTC Hermes. Bovendien, kijkend naar de gfk overzichten zou je toch ook een andere top 10 verwachten.

  Zegt dit misschien toch wat meer over de gebruikers van de mobiele hyves site? Early adopters?

  geplaatst op
 • @Daan

  Ik heb intern al projectje aangemaakt om wat meer inzicht te krijgen in wie precies wat doen op de mobiele site. Vanwege vakanties komt de uitslag over een weekje of twee, hou jullie op de hoogte. Misschien dat het e61 mysterie dan opgelost kan worden;-)

  geplaatst op
 • @ Yme


  Leuk. Vooral ook om die eens tegen onze lijstjes aan te leggen (overall klanten + overall Hi portal bezoek). Ben overigens ook erg benieuwd naar het ipaq mysterie :-))

  geplaatst op
 • Is het niet eens leuk om te onderzoeken, aan de hand van simpele polletjes, wat de favouriete toestellen zijn van MarketingFactgangers? En b.v. hoeveel tijd ze waaraan besteden (of percentages)? (Zorg dan wel dat je telkens maar één keer kunt klikken, niet zoals bij die Molblogpolls).
  Komt er toch de Ideal MF Phone (of kwartaalphone) uit te voorschijn (:-). Die wellicht wisselt, naar mate weer nieuwe toestellen verschijnen (Samsung Omnium, SE Experia e.d.)
  Van mij mogen er over meer onderwerpen polletjes komen. Ook ik ben een lijstjesfan (sorry Peter W.)

  geplaatst op
 • Samsung Omnia

  geplaatst op
 • Sniff ik mijn mijn Nokia N95. Was een goede telefoon. Erg veel plezier aan gehad. Heb inmiddels de HTC Desire Z.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.