Chinareis 2008: Tudou en de Chinese censuur

2 april 2008, 03:27

Tudou: moet je meewerken aan een online videowebsite, waar ook censuur nodig is om het bestaansrecht te garanderen? Geen porno, geen Tibet? Marc van der Chijs is oprichter van Tudou. Hij begon de site in 2004. Dat is een paar maanden voordat YouTube online ging. In zes maanden tijd ging hij online, de eerste investering kwam een jaar later (dat was acht ton, ‘een klein bedrag’, zegt Van Der Chijs). In het filmpje komt ook co-founder Gary Wang aan het woord. ‘The good thing about China is that you have al lot of human resources.’ En Everts interviewt ook Dan Brody, de VP business development.

Marc van der Chijs laat ook nog even het ‘moderation department’ zien. Het kost een aantal uren voordat een filmpje online kan. ‘Het is entertainment, dat is het punt. Dit gaat niet over politiek,’ zegt hij. ‘Als je in Nederland een online gambling site wilt opzetten, dan mag dat ook niet.’ Ook, en dat is best heel belangrijk, wil Van der Chijs zijn gebruikers beschermen. De kans dat ze opgepakt worden naar aanleiding van content die de regering niet zint, is groot. Ik vind Van der Chijs een geweldige ondernemer, anderen menen dat Van der Chijs censuur door de Chinese overheid faciliteert.

Trendwatcher & Presentator. Momenteel CEO van http://innovader.nl wat video platform http://yubby.com creerde en http://leafplan.nl the connected car.. Voorheen partner Interimic, Venture Partner, directeur mediaplaza.nl en oprichter http://cyco.com, een software bedrijf wat technisch document management maakt met 100 mensen.

Categorie
Tags

7 Reacties

  Emanuel

  Mooi interview. China blijft een indrukwekkend land.

  @Matthijs heb je het interview telefonisch door kunnen nemen met Marc? ?k heb een hoop tijd besteed aan een artikel die bedoeld was voor Marketingfacts. Daarna krijg ik doodleuk van je te horen dat het niet doorgaat omdat ik in het buitenland zit en jij daarom geen behoefte hebt om telefonisch met mij het artikel door te nemen.

  Als het artikel kwalitatief niet goed genoeg is voor Marketingfacts kan ik hier mee leven, maar op deze manier gaat het nogal flauw.


  2 april 2008 om 04:57
  mgvandenbroek

  @Emanuel: Mooi dat je het interview interessant vindt, ben zelf ook onder de indruk. Verder is het van jouw kant ‘nogal flauw’, dat je een emailconversatie in de reactiepanelen voortzet. Daar zijn de comments niet voor bedoeld… Ik ga je dus een email sturen… 😉


  2 april 2008 om 05:30
  John

  Dat filmpje werkt voor geen meter


  2 april 2008 om 05:42
  mgvandenbroek

  @John: wat gaat er mis, hier doet ie het goed.


  2 april 2008 om 06:00
  John

  Invalid URL


  2 april 2008 om 07:09
  Mathijs van der Kooi

  ik zie het filmpje helemaal prima


  2 april 2008 om 10:00
  advies over Hypotheken

  Staat op nr 1 bij mijn op de lijst. Heb zin in een lange lange vakantie en dan de hele wereld over te gaan.


  6 mei 2008 om 12:32

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!