Hoe staat het nu met online video-advertising?

16 maart 2008, 19:16

Hoe staat het nu met online video-advertising?Het bekijken van online video is inmiddels een dagelijkse activiteit voor de meeste internetgebruikers. Uit recent onderzoek van Burst Media blijkt dat ruim 70 procent van de internetgebruikers online video bekijkt. Veruit het meest populair zijn nieuwsvideo’s (44,4%) gevolgd door muziekvideo’s (37,5%) en komische video’s (35,5%).

Alleen in de VS zijn in de maand december 2007 ruim 10 miljard video’s bekeken volgens comScore. Google neemt met YouTube en Google Video daarvan ruim 32,6% voor haar rekening. Daarna volgen op afstand Fox Interactive Media, Yahoo!, Viacom en Microsoft.

Indrukwekkende cijfers allemaal, maar op gebied van advertising lijkt het allemaal nog niet storm te lopen. Enerzijds heeft dit te maken met de ontwikkelingsfase waarin online video-advertising zich bevindt. Anderzijds heeft dit ook te maken met de kwaliteit van het aanbod (en daaraan gekoppeld de matige campagneresultaten).

Standaarden Online Video Advertising

Verschillende vormen van online video advertising

Al eerder schreven we over de vele mogelijkheden die video de adverteerder biedt. Voor geinteresseerden, IAB heeft in de VS recentelijk de whitepaper A Digital Video Advertising Overview (pdf) gepubliceerd waarin het een overzicht geeft waar we op dit moment staan mbt standaarden voor online video-advertising. Aanrader!

Google Video Advertising

Effectiviteit Online Video Advertising

Uit Amerikaans onderzoek van Online Publishers Association (OPA) bleek vorig jaar zomer dat de effectiviteit van online video-advertising sterk afhankelijk is van het platform waar de video wordt bekeken. Zo lezen we in het rapport Online Video Advertising, Content and Consumer Behavior (pdf) dat kijkers van video’s op mediasites meer geneigd zijn om actie te ondernemen dan kijkers van video’s op user generated contentsites zoals YouTube.

Acties ondernomen naar aaneliding van online video-advertentie

Voorbeeld

Erik Liet wees gisteren nog op een typisch voorbeeld van campagne op YouTube die vooralsnog lijkt uit te lopen op een flop. Het betreft een 4 miljoen dollar-kostende campagne voor de Corolla Sedan. Hiervoor heeft Toyota samen met YouTube het videokanaal Best In Jest geopend waar een selectie van de laatste komische video’s worden vertoond. Daarnaast heeft Toyota een wedstrijd georganiseerd waar deelnemers hun komische video’s kunnen insturen. Inzender van de meest komische video wint een prijs van 25.000 dollar. Alhoewel de campagne nog maar een week loopt, lijkt het op een flop uit te lopen gezien het beperkte aantal kijkers (dat zich heeft geregistreerd).

Samenvattend kunnen we stellen dat de consumptie van online video enorm is maar dat online video advertising nog in de kinderschoenen staat.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

16 Reacties

  chi666

  Misschien dat de consumptie wel zo groot is doordat de advertising zo tegen valt.

  Heb je toevallig ook nog ergens cijfers m.b.t. bijvoorbeeld de Nederlandse markt. Die video’s op nu.nl? Hoe doen die het?


  16 maart 2008 om 20:04
  media

  @Bas: bedoel je dan de consumptie van video op Nederlandse sites of de effectiviteit van online video-advertenties op Nederlandse sites? Ik heb ze (nog) niet, maar wellicht kan ik eens kijken of we wat cijfers boven tafel kunnen krijgen!


  16 maart 2008 om 20:06
  chi666

  Beide zijn natuurlijk interessant. Ik kan me nog herinneren dat de consumptie van die video’s op nu.nl gigantisch was en adverteren een prikkie koste, anderhalf jaar geleden. Toen was het advies van een aantal mensen in de masterclass recruitment nieuwe stijl daar eens naar te kijken, maar ik heb het verder niet meer gevolgd. Ik zou wel benieuwd zijn waar je goede plekken hebt voor eventueel adverteren in Nederland.


  16 maart 2008 om 20:08
  Paulo Lopes

  @marco

  inderdaad je zou kunnen zeggen dat het nog in de kinderschoenen staat ja ..en er wordt veel getest en gedaan. Ik zie en hoor dat er wel enorm veel interesse is voor pre-rolls (15 sec) op uitzendinggemist.nl. Als ik kijk naar rtlgemist.nl zie ik ook daar (sinds kort) een toename in aantal adverteerders. De kwaliteit + werking van de player is enorm verbeterd. SBS is ook volop bezig met een SBS/Veronica gemist-achtige player. Dus dat zijn goede online video ontwikkelingen. Zodra het produkt staat (zonder of met minder gebreken) zal de advertising vanzelf volgen. Een adverteerder gaat natuurlijk niet de volle mep betalen voor een produkt wat (nog) niet goed werkt.

  Wat opvalt is dat een “traditionele” TV- adverteerder interesse heeft voor uitzendinggemist maar op het moment dat er een 15 sec versie van de TV commercial moet komen dat dan vaak een drempel is om toch de campagne in te kopen. Er moet dan een versie ge-edit worden en dat is dan te kostbaar of het budget is op of de realisatie daarvan duurt te lang of daar gaat dan een andere (online) collega over..etc

  Als er bij de media planningen in de toekomst standaard een 15 sec versie commercial zou worden gemaakt (geschikt voor uitzendinggemist, rtlgemist en SBSgemist) dan zul je dat vanzelf zien stijgen allemaal daar ben ik van overtuigd.

  Over de matige campagne resultaten waar je het over hebt…dat is wat kort door de bocht. Dat is per campagne verschillend. De CTR op uitzendinggemist.nl varieert van 4 tot 12 % dat is (gemiddeld) hoger dan een Adwords of bannering campagne.


  16 maart 2008 om 23:02
  media

  @Paolo: dank voor de toevoeging! Ik schrijf niet dat het alleen maar matige resultaten zijn, ik schrijf dat de resultaten afhankelijk zijn van de kwaliteit van de content. Zo zijn de resultaten op een nieuwssite beter dan op een UCG-site als YouTube. Zou aardig zijn als je tzt wat meer kunt zeggen over de campagneresultaten op uitzendinggemist.nl. En dan niet alleen de positieve uitschieters maar een objectief beeld van wat wel en niet goed gaat!


  17 maart 2008 om 04:58
  Wouter Theijsmeijer

  Wat gaat groot worden?

  Gaat het straks om in-video advertising of gaan we met z’n alle eigen commercials voor het web maken?

  Welke vorm je ook kiest, je zal als adverteerder iets moeten gaan doen met streaming video. Maar is het werkelijk zo gek dat het nu allemaal nog niet zo hard loopt? Je moet eerst een film laten maken, dat toch ook nog wel aan een aantal kwalitatieve eisen moet voldoen. Weinig bedrijven, uitzonderingen daargelaten, hebben hier ervaring mee en de kosten voor een goede film zijn niet gering.

  Wanneer de film is gemaakt en het is goed gekeurd voor publicatie, dan moet het nog vertoond gaan worden. Dat kan op een website als YouTube.com, maar zelfs daar heb je geen garantie op succes. Inkoop van vertoningen is dus wel aan te raden, maar de gemiddelde marketing- en/of communicatieafdeling heeft geen idee hoe dit werkt. Ik denk ook niet dat het dat het gemiddelde reclame- of mediabureau echt weet hoe ze een advertentiefilm goed moet verspreiden over het internet. Andere dan Googles affiliate netwerken waar je snel een filmpje kunt verspreiden zijn er nog niet en de mogelijkheden die Google in Nederland biedt zijn nog niet ideaal.

  Het is dus, net als bij eerder nieuwe advertentievormen, even rustig afwachten. De kosten van productie gaan de komende tijd snel dalen door de vele nieuwe bedrijven en technische mogelijkheden die je hierin ziet ontstaan. Net als voor visuals zal er meer ruimte gaan worden gereserveerd op alle verschillende websites en deze zullen meer en meer vanuit een affiliate netwerk via een feed automatische geplaatste worden. Wat ik me alleen nog afvraag is via welk betaalmodel: click to pay, per volledige view, op basis van vertoning of op basis van conversie? Google laat in ieder geval weer zien dat zij het al begrijpen en klaar zijn voor de toekomst. Wie pakt naast Google in Nederland als eerste de bal op?

  Ik geloof dat pre-rols van 15 sec absoluut bij de verschillende tv-statsions een toekomst zullen hebben, maar deze zullen als pakket verkocht gaan worden aan de grote adverteerders. Het wordt pas echt interessant als de productiekosten naar beneden gaan en de verspreiding vereenvoudig wordt. Je zult zien dat veel bedrijven die nooit aan commercials deden, ineens heel creatief gaan worden.


  17 maart 2008 om 08:13
  marcvanderchijs

  In China is Tudou.com vorig jaar zomer begonnen met advertising rondom video’s (zowel UGC als professionele content). Omdat er hier ook weinig 15 seconden commercials zijn, hebben we na uitgebreide tests besloten om met beeldvullende statische ads te werken voordat de clip begint. Daarnaast zijn er ook statische ads rondom de clip wanneer deze speelt. De pre-roll duurt max 5 seconden, 15 seconden is daarvoor veel te lang bleek uit onderzoek.

  De ads doen het erg goed, wellicht mede omdat wij niet zomaar alles plaatsen, maar de advertentie aan bepaalde vormvereisten moet voldoen (het moet er kwalitatief goed uitzien, beter geen ad dan een slechte ad). Wanneer mensen mogen kiezen om wel of geen ad te zien, kiezen de meeste voor de versie met ads. Nu is China op dat gebied wat anders dan Nederland, maar het is voor Tudou natuurlijk goed nieuws.

  In het begin waren er voornamelijk multinationals die adverteerden, op dit moment zijn het ook veel meer lokale merken. Wel kost het veel moeite om bedrijven over te halen om te beginnen met adverteren. Tudou gaat de komende tijd zo’n 100 extra sales mensen aannemen, omdat we merken dat het via de advertentiebureau’s niet goed genoeg werkt (die begrijpen online video ads ook nog steeds niet helemaal).


  17 maart 2008 om 08:49
  Dolf Kars

  Vanuit de taskforce online video advertsing wordt momenteel hard gewerkt aan het neerzetten van een gezamenlijke standaard voor het aanleveren van het preroll formaat. De verwachting is dat deze standaard binnen een aantal weken op de IAB site zal staan. Ook hier zie je de 15 seconde maximale duur weer terug komen. Na deze preroll standaard zal aan een overlay standaard worden gewerkt.

  Omdat video advertising zich steeds meer ontwikkelt richtig in video-formaten zie je dat er ook concepten ontstaan die juist een oplossing bieden voor bureaus die niet willen knippen in bestaande 30 seconde commercials. Videoegg kwam recentelijk met de user initiated overlay video; je kijkt een video en onderin verschijnt een tekst, spreekt de tekst je aan dan klik je, en voila, de commercial verschijnt. In dat geval mag de commercial rustig langer zijn dan 15 seconde, want nu heb je een geinteresseede kijker te pakken.

  Natuurlijk geldt voor alle commercials, zoals ook bleek uit het recentelijk gepresenteerde onderzoek van RTL, dat de kwaliteit en de verhaallijn voornamelijk bepalen of deze wordt gewaardeerd.

  Mede van belang voor snellere acceptatie van het fenomeen video advertising is het goed kunnen meten van de aantallen video views. de STIR werkt hard aan het ook kunnen doorgeven van video views, welke natuurlijk niet altijd gelijk op lopen met pageview aantallen.

  Komende woensdag worden in Pakhuis Willem de Zwijger onder de vlag van de Spin awards ook weer video onderzoek resultaten gepresenteerd. Mocht je tijd hebben……


  17 maart 2008 om 19:39
  loket

  @Dolf: binnen STIR is de innovatiecommissie ook druk met online video. wellicht binnenkort ’s even de koppen bij elkaar steken (Phil, lees je mee). woensdagochtend ben ik ook in het pakhuis, dus wie weet treffen we elkaar daar om even bij te kletsen.


  17 maart 2008 om 20:05
  media

  @Dolf, @Peter: lijkt me niet verkeerd als IAB en STIR eens koppen bij elkaar steekt vwb online video!


  17 maart 2008 om 20:18
  Wouter Theijsmeijer

  Het is goed om te zien dat er wordt gereageerd. Ik mis alleen nog een goed ditrubutiekanaal. Of heeft Google deze slag al gewonnen? Het is goed om te zien dat Advertising.com actief is in de VS, maar tot nu toe heeft Advertising.com de bal redelijk laten liggen in NL.

  Zijn er nog nieuwe partijen in NL die hierop in gaan spelen?


  17 maart 2008 om 22:19
  Dolf Kars

  @Wouter

  In Nederland heb je op dit moment twee generieke Video advertentie netwerken:

  Te weten Zoomin.tv en Videostrip.nl

  Daarnaast zijn er een aantal aanbieders van eigen video inventory, zoals maar niet uitsluitend: STER, RTL, SBS, MTV en Radio538.

  Bureaus die grotere video campagnes willen draaien kunnen in de generieke netwerken door middel van targeting, afhankelijk van de doelstelling, zowel goede branding als click resultaten behalen.


  18 maart 2008 om 07:14
  Stephan van Ee

  Video-advertising zit zeker nog in een ontwikkelingsfase. Ik denk echter dat de techniek en de mogelijkheden echter al ‘op niveau’ zijn, maar dat videosites en/of adverteerders nog niet voldoende gebruik maken van nieuwe mogelijkheden en snel terugvallen op onder andere de bekende pre-roll.

  De pre-roll wordt inmiddels geaccepteerd door de kijker maar de campagnes bieden vaak tegenvallende resultaten. Dit heeft zeker ook te maken met de kwaliteit van de content.

  Bij mediasites zal de pre-roll redelijk effectief zijn omdat de kijker voor een bepaald programma heeft gekozen om te gaan kijken en weet dat hij of zij kwaliteit content voorgeschoteld krijgt.

  Het uitkijken van een pre-roll betekent echter nog geen klik of succes. Ik denk dat er betere resultaten zijn te behalen in andere advertentievormen. Op UGC merken we (adjustables.com) dat overlay-ads het ook erg goed doen. De kijker wordt geconfronteerd met een nieuwe manier van adverteren en is geïnteresseerd in de advertentie en de interactiviteit.

  Deze interactiviteit is in onze ogen erg belangrijk. De vorm user initiated overlay video van videoegg is één van de vele mogelijkheden die overlay biedt waar de kijker het initiatief neemt of hij de ad wel of niet bekijkt in tegenstelling tot een pre-roll. De ‘controle’ over de ad komt steeds meer bij de kijker te liggen, de kijker besluit of de ad bekeken wordt en of hij of zij erbij betrokken wil worden.

  Wij merken dat ook Nederlandse sites steeds meer geïnteresseerd zijn in video-advertenties met overlay-ads als ze op de hoogte zijn van de mogelijkheden.

  Overlay-ads zijn zeker niet alleen effectief zijn bij UGC, maar ook bij premium content. Media-sites zijn echter nog gewend om met reclamefilmpjes te werken en wat dat betreft is het een grote omschakeling, maar wat ons betreft wel de toekomst.

  Een commercial in pre-roll vorm is intrusive en kostbaar om te maken. Overlay-ads zijn sneller om te maken tegen lagere kosten, zijn minder intrusive, zijn interactief en de creatieve mogelijkheden zijn bijna eindeloos. De kwaliteit van het aanbod van ads laat vaak te wensen over, maar dit heeft niets te maken met de techniek! De creatieve en interactieve mogelijkheden die overlays kunnen bieden zullen zeker de kwaliteit van het ad aanbod verbeteren.

  Natuurlijk is een reclamefilmpje nog steeds een goede manier van adverteren. Toch is het belangrijk om niet stil te staan en na te gaan denken over nieuwe manieren van online video-advertising. Op deze manier ontstaat er meer kennis en begrip over deze nieuwe manieren van adverteren en zullen kwaliteit en effectiviteit zeker toenemen.


  26 maart 2008 om 08:33
  Jordi O

  Voor wat betreft de resultaten van pre-rol video’s denk ik dat de campagnes nu worden gepland door DM-ers en niet door massa communicatie afdelingen. Voor een DM-er valt het dan snel tegen.

  Als je de resultaten van een pre-rol advertentie nu even loskoppelt van het daadwerkelijke aantal clicks, leads etc. maar juist kijkt brand awareness dan is het een ader verhaal.

  Wat je ziet bij uitzendinggemist is dat daar juist massamediale adverteerders opafkomen. Het is dan ook gelijk succesvol. De uitdaging is om een umfeld/netwerk te creëren dat voor massacommunicatie interessant is.


  17 april 2008 om 08:50

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!